Wat is een trillend ooglid

Een trillend ooglid behoort tot één van de meest irritante aandoeningen van het oog. Het is tevens één van de meest voorkomende kwalen aan het oog. Iedereen kan er last van krijgen, alhoewel de ene er gevoeliger voor is dan de ander. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat een trillend ooglid precies is en hoe u er snel mee af kunt rekenen.

trillend ooglidJaren geleden werd een trillend ooglid enkel gezien als een veelvoorkomende aandoening. Dit is echter helemaal niet waar, een trillend ooglid is simpelweg iets waar iedereen last van kan krijgen. Een trillend ooglid ontstaat door het aan- en ontspannend van het ooglid. Daardoor gaat het ooglid trillen en ontstaat er een vervelend gevoel in het oog. Het trillen houdt meestal slechts enkele minuten aan en gaat vanzelf weer weg. Het is tamelijk onschuldig, maar kan voor een naar gevoel aan het oog zorgen. Er zijn ook mensen die dagenlang last hebben van een trillend ooglid, bij hun is er sprake van een chronische trilling aan het oog. Dit levert voor deze mensen veel irritaties op.

Oorzaken

Uit onderzoek is gebleken dat een trillend ooglid vooral voorkomt bij mensen die enorm vermoeid of gestrest zijn. Ook ingespannen televisie kijken of langdurig lezen kunnen voor trillende oogleden zorgen. Veel is hier dan ook niet aan te doen. Het is wel raadzaam om zoveel mogelijk rust te nemen als u uw ogen intensief gebruikt, bij bijvoorbeeld televisie kijken of bij het lezen van boeken. Ook kunt u proberen om een beter slaapritme te ontwikkelen en een gezondere leefstijl uit te proberen. Grote kans dat uw trillende oogleden snel minder worden. Lukt het echt niet om uw ooglid te laten stoppen met trillen? Neem dan contact op met uw huisarts. Hoogstwaarschijnlijk kan hij of zij u verder helpen.

 • Stress: Terwijl we allemaal wel eens onder stress staan, reageert ons lichaam op verschillende manieren op stress. Spiertrekkingen van het oog kunnen een teken van stress zijn, vooral wanneer het gerelateerd is aan problemen met het gezichtsvermogen. Het verminderen van de oorzaak van de spanning kan helpen om het trillen te stoppen.
 • Vermoeidheid: Een gebrek aan slaap, of als gevolg van stress of een andere reden kan leiden tot het trillen van het ooglid. Probeer een nacht goed tot rust te komen.
 • Vermoeidheid van de ogen: Dit kan optreden als je bijvoorbeeld een bril nodig hebt of een verandering van de bril nodig is. Uw ogen moeten hierdoor hard werken om een scherp zicht te krijgen wat een trillend ooglid als gevolg kan hebben.
 • Oogvermoeidheid door overmatig gebruik van computers, tablets en smartphones is ook een veel voorkomende oorzaak van een trillende oogleden.
 • Als je veel tijd doorbrengt achter de computer kun je ook overwegen om met uw oogarts over een speciale computer bril te praten.
 • Cafeïne en alcohol: Veel deskundigen zijn van mening dat een te veel aan cafeïne en / of alcohol oog spiertrekkingen kunnen veroorzaken. Als uw cafeïne (koffie, thee, frisdrank, enz.) En / of alcoholgebruik is toegenomen is het verstandig om deze te verminderen en te kijken of de klachten afnemen.
 • Droge ogen: Meer dan de helft van de oudere bevolking heeft last van droge ogen, als gevolg van veroudering. Droge ogen zijn ook heel gebruikelijk voor mensen die gebruik maken van computers of een bepaalde medicijnen nemen (antihistaminica, antidepressiva, etc.), contactlenzen dragen en cafeïne en / of alcohol consumeren. Als je moe en onder stress staat, kunt u ook droge ogen ontwikkelen.
 • Voedingsonevenwichtigheden: sommige onderzoeken wijzen op een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium wat kan leiden tot ooglid spasmen. Hoewel uit deze onderzoeken een wetenschappelijk bewijs ontbreekt is dit niet uit te sluiten als mogelijke oorzaak van het trillen.
 • Allergieën: Mensen met een oog allergie kunnen jeuk, zwelling en waterige ogen hebben. Wanneer er in de ogen gewreven wordt laten deze histamine vrij in het weefsel. Dit kan een oorzaak zijn, omdat in sommige onderzoeken blijkt dat histamine ooglid trillen kan veroorzaken.

Symptomen

Uiteraard is er maar één opvallend symptoom bij een trillend ooglid en dat is het trillen van het oog. Daarnaast is het ook mogelijk dat uw zicht tijdelijk troebeler wordt, doordat uw oog teveel knippert of trilt. Dit is echter van voorbijgaande aard en is zeker geen reden om u zorgen te maken. Het is een tamelijk onschuldig, maar vervelend probleem.

MS en een trillend ooglid

In 20 tot 35 procent van de gevallen begint MS met een oogzenuwontsteking, maar lang niet iedereen met een oogzenuwontsteking heeft MS. Meestal zorgt deze oogzenuwontsteking binnen enkele dagen of soms zelf uren voor klachten.
Men gaat vaag of slecht zien en kan zelfs een donkere waas voor de ogen krijgen. Dit treedt meestal maar bij één oog op, maar soms ook bij twee ogen tegelijk. Deze oogzenuwontsteking is in veel gevallen pijnlijk.

De bovenstaande klachten kunnen verergeren bij warmte, vermoeidheid, stress, emoties of een combinatie.
Andere problemen met de ogen kunnen dubbelzien zijn, dit gaat meestal na een tijdje vanzelf weer weg.
Ook kan er een trillend ooglid (nystagmus) ontstaan Vooral lezen kan daardoor moeilijk worden maar er zijn wel hulpmiddelen die deze klacht kunnen verbeteren.

Behandeling

Er is helaas weinig te doen aan een trillend ooglid. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf. Het kan echter wel voorkomen dat u bijna elke dag last heeft van trillende oogleden. In dat geval is het van groot belang dat u de oorzaak van het trillend ooglid achterhaalt. U kunt de volgende zelfhulpmiddelen gebruiken. Grote kans dat u zo de trillende oogleden vermindert:

 • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen, neem eventueel medicijnen tegen stress in
 • Masseer het ooglid zachtjes bij trillingen
 • Las pauzes in bij intensief gebruik van de ogen. Bijvoorbeeld tijdens het werk achter de computer of tijdens het lezen van boeken
 • Neem voldoende rust en probeer soms goed uit te slapen
 • Indien u contactlenzen draagt, kunt u een tijdje proberen om een bril te dragen i.p.v. uw lenzen. Deze kunnen namelijk ook zorgen voor een irritatie aan het oog.

Indien de klachten niet overgaan, is het raadzaam om een huisarts of oogarts raad te plegen. Soms is het nodig om een doorverwijzing te krijgen naar een neuroloog. Zij kunnen u bijvoorbeeld een botox-injectiekuur aanraden. Op korte termijn zal het trillende ooglid dan een stuk verminderen. Verwacht echter geen grote successen op langer termijn, meestal duurt de werking slechts twee tot vier maanden. Na deze periode is het mogelijk om opnieuw een botox-injectie uit te laten voeren. Bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van botox is het echter af te raden om deze behandeling te gebruiken. De klachten kunnen hierdoor juist verergeren of zorgen voor allergische reacties!

Botox-injectie

Indien de klachten aanblijven en de huisarts een doorverwijzing voor de neuroloog heeft gegeven kan er begonnen worden met botox injecties. De neuroloog zal dan een behandeling met botox-injecties starten. Op lange termijn is het effect echter niet lang, gemiddeld duurt de werking twee tot hooguit vier maanden. Hierna zal er weer een sessie met nieuwe botox-injecties gegeven dienen te worden indien de klachten terugkeren.
De stof botox ookwel Botuline A Toxine genaamd wordt in kleine hoeveelheden toegediend en verlamt de zenuwen die het trillen veroorzaken, door het lamleggen van deze spieren moet het trillen stoppen.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen die na een botox injectie kunnen ontstaan:

 • Een hangend ooglid (regelmatig)
 • overmatig tranen, droge ogen en rode ogen (soms)
 • hoornvliesontseking en onvoldoende oogsluiting (soms)
 • Wazig zien, scheel zien, moeheid en huiduitslag (zelden)
 • Koorts en een grieperig gevoel (zelden)
 • Geen botox gebruiken

  In de volgende gevallen mag er geen botox gebruikt worden :

 • Wanneer een persoon overgevoelig is voor bestanddelen van Botox
 • Bij spierziektes, zoals : myasthenia gravis of het Eaton Lambert syndroom
 • Wanneer het kinderen jonger dan twaalf jaar betreft
 • 17 antwoorden
  1. Anja
   Anja says:

   Heeft er ook last van een trillend oog in de overgang?
   Ik heb er nu al een paar weken last van aan mijn rechteroog aan de onderkant het is echt heel vervelend. Als ik het aan iemand vraag of zei het ook zien trillen ziet niemand het.

   Beantwoorden
   • Henriette
    Henriette says:

    Dat trillende oog heb ik ook vaak gehad op jonge leeftijd, dus zelfs al voor de overgang gehad. Ze zeggen dat het kan komen door vermoeidheid of stress, dan kan het misschien wel kloppen dat dit bij jou een overgangsverschijnsel is. Momenteel heb ik het op mijn bovenooglid. Stress en vermoeidheid komen natuurlijk veel voor in de overgang. Gelukkig gaat bij mij vaak snel over, meestal na een paar weken.

    Sterkte!

    Beantwoorden
  2. oosterhoff
   oosterhoff says:

   mijn buurvrouw maakt geen traanvocht meer aan in een oog wegens een operatie i.v.m. trillend ooglid. Nu moet ze tot haar dood toe druppelen en doet dat tig keer per dag. Niks aan te doen zei oogspecialist in Groninger ziekenhuis. Mee leren leven..Ze vraagt me om te informeren naar een oplossing in een oogkliniek die hier wel iets aan kan doen.
   Ze is 66 jaar en het gedruppel meer dan zat.

   Beantwoorden
  3. Jacolien
   Jacolien says:

   Ik zit met een vraag, nu mijn huisarts is nu met vakantie is en bij de vervanger alleen voor spoedgevallen aanwezig is, Mmaar toch heb ik ergens erg veel last van waar iemand mij misschien mee kan helpen.

   Sinds een week of twee heb ik last van trillende ogen met name het linker oog. Ook heb ik soms last van hoofdpijn. De steken aan de voorkant zijn vooral bij de slapen. Verder ben ik de gehele dag erg moe. Ik ga moe slapen en sta ook weer moe op. Wanneer ik een uur op ben kan ik alweer gaan liggen om te slapen.

   Ik heb 2 kinderen van 1 en 3 jaar oud dus dit is niet mogelijk. Die hebben me ook nodig. Ik moet de gehele dag vechten om mijn ogen open te houden. Het uitrusten en lang in bed liggen kan ook niet. Als ik te lang blijf liggen krijg ik rugpijn in combinatie met pijn in mijn heupen. Deze pijn is er al veel langer en kan te maken hebben met mijn reumatische klachten.

   Zal ik toch maar aandringen op een consult bij de vervanger van mijn huisarts, of toch nog maar een weekje aan modderen?

   Alvast bedankt, Jacqelien

   Beantwoorden
  4. Marco
   Marco says:

   Hallo allemaal

   Ik heb nu al minstens een maand last van een trillend ooglid.

   Het is voornamelijk mijn linker onder ooglid, maar soms ook rechts boven of trekt het zelfs door naar mijn wang.

   De trillingen kunnen wel een half uur lang duren en komen gerust 10x op een dag terug.
   Ik werk veel achter de computer, maar neem wel regelmatig pauzes om mijn ogen de rust te gunnen die ze nodig hebben. Ook slaap ik gewoon goed, +/- 8 uur per dag doordeweeks en ik ben niet enorm gestrest. Allemaal oorzaken die een trillend ooglid veroorzaken maar waar ik geen last van heb. Laatst las ik op een forum dat het ook mogelijk een magnesium tekort kan zijn. Nu is mijn vraag: klopt dat? en zijn er daarvoor pillen beschikbaar om magnesium aan te vullen? De afgelopen weken eet ik dagelijks tot 6 bruine boterhammen, omdat er in brood veel magnesium zit maar dit heeft mijn klachten helaas nog niet verholpen.

   Ik moet al wel een paar weken veel meer niezen dan ik normaal doe, maar het voelt niet aan als een verkoudheid omdat ik geen last heb van een loopneus of mij ziek voel.

   Tevens zegt de opticien elke keer weer als ik kom voor een oogmeting (ik heb lenzen) dat mijn ogen vrij rood zijn. Ik melde hem de laatste keer zei ook dat ik last had van trillingen en de opticien zei dat dit waarschijnlijk kwam door vermoeidheid en dat het zo weer weg zou zijn. Dat is tot op de dag van vandaag helaas nog niet het geval.

   Groet,

   Marco

   Beantwoorden
   • Hendriekje
    Hendriekje says:

    Hallo Marco,

    Hier idem bij stress, maar de laatste keer ging het ook niet over, hoewel ik al lang geen stress meer had. Ik had o.a. een magnesiumtekort waardoor er meer klachten zijn opgelost, het helpt ook tegen prikkelende benen (rls) Ben ik zo blij mee! Het is op zich niet erg maar je krijgt toch steeds het signaal dat iets niet goed is. Het leuke van magnesium is: je merkt binnen een paar uur tot 2 a 3 dagen of het werkt of niet. Neem wel een die goed opneembaar is voor het lichaam. Ik heb alles uitgezocht en heb nu magnesiumcitraat van solgar. Er zijn veel soorten magnesium maar de citraat wordt goed opgenomen. Je kunt opbouwen tot 3, meestal is 2 de beste dosis. Als je stofwisseling te snel wordt doe je er een minder. Ik neem de ene dag 2 de volgende dag 1. Je kan ook kijken naar je voeding. Krijg je alles binnen? Voedselwaarden kun je checken bij RIVM http://nevo-online.rivm.nl/ProductenZoeken.aspx Succes hoor!

    Beantwoorden
  5. Hendriekje
   Hendriekje says:

   Misschien hebben meer mensen iets aan dit lijstje, heb het toch liggen. Hoewel ik er zelf niet op let moet de verhouding magnesium calcium fosfor 2:1:1 zijn. Magnesium 250-280 300 mg per dag
   Voeding met de hoogste waardes magnesium:
   Paranoten 100 gr 410 mg
   Gekookte spinazie 77
   Toehoe soya curd 70
   Crackers vita lu 103
   Knacker br sesam 70
   Gezondr. tomaten 194
   Spruitjes rauw 125
   Tomatenpuree 50
   Pure chocolade 89
   vijgen 67
   pompoenpitten 535
   maanzaad 449
   abrikozen 65
   dadels 50
   vijgen 68
   maplesirop 64
   cocosbrood 48
   zeewier kelp 121
   marmite 187? 525?
   cacaopoeder 525
   zeewier kelp 121
   zeewier agaragar 77
   roggebrood 57

   Beantwoorden
   • Anek
    Anek says:

    Heel fijn Hendriekje dat je zo een lijstje plaatst. Ik denk ook dat heel veel op te lossen is door voeding- en levensstijl aan te passen, en je daarin te verdiepen. Bijna iedereen ervaart wel stress in lichaam en/of geest, bewust of onbewust. Op lange veroorzaakt dat klachten. Ook gebrek aan voedingsstoffen als mineralen en vitaminen kunnen klachten veroorzaken als in dit geval trillend ooglid. Omdat dit wetenschappelijk niet bewezen is dit wel goed om voor jezelf te kijken hoe het met je voedingspatroon en geestelijke gezondheid staat. Juist omdat artsen er vaak niks aan kunnen doen, neem het hef in eigen hand op het pad van je eigen gezondheid en zoek daar passende hulp bij.
    Ook ik ondervind een trillend ooglid voor een aantal weken ;) en het is fijn om te weten dat het niet ernstig is, maar wel een teken van het lichaam is dat er iets niet op orde is en de oorzaak aan gepakt moet worden.

    Beantwoorden
  6. Soraya
   Soraya says:

   Ik heb sinds ongeveer een week last van een trillend linker ooglid, stressgedachten heb ik niet als blije mediterende boeddhist :), maar mijn lijf is misschien wel gestresst en moe van te veel achter mijn computer werken. Daarnaast is mijn rechteroog te dominant in het kijken, dit merk ik als ik afzonderlijk mijn linker en mijn rechter oog sluit. Wellicht kan een trillend ooglid ook op een lui oog wijzen, of dat het andere oog dominant is. Bij mij helpt het om het andere oog te sluiten, dan stopt het trillen merk ik. Bedankt voor jullie informatie.

   Beantwoorden
  7. Henry
   Henry says:

   Ik heb ook ineens een trillend ooglid. Het ging de hele dag aan een stuk door. Ik voelde het soms niet eens meer maar zag het dan in de spiegel maar doorgaan.
   Wat bij mij geholpen heeft en wel waren: calciumtabletjes, maar dan gecombineerd met inname van Vitamine D, anders schijnt de calcium niet te worden opgenomen.
   Ik vermoedde al dat dit zou helpen omdat ik langer weet dat ik gevoelig ben voor tekort aan vitamine D en hierdoor problemen met de calciumopname.
   En niet te stressvol leven is ook aan te raden…

   Beantwoorden
  8. Anja
   Anja says:

   Hallo Mensen,

   Ik heb dit ook al een paar jaar zelfs ,maar het was met lange tussen pozen. Toch keert het steeds weer terug. Deze keer heb ik al een week lang trillingen aan mijn wang. Hiervoor was het meestal aan mijn ogen de ene keer rechts dan links. Toen ben ik magnesuim uit oploszakjes gaan innemen. Die gaven een goed resultaat ,het is nu terug gekomen ,maar pillen 2x daags(magnespasmyl) maar zijn nog geen verbetering,

   Ik word er gek van, geen fijn gevoel en ik heb de zorg van 2 kleinkinderen, ik slaap ook niet zoveel, en er zijn er zorgen ik er dan aan ,maar,ja, maakt zich geen zorgen!
   kwam hier eventjes kijken ik er allemaal meer aan kon doen.
   vele groetjes en een goed herstel voor iedereen die last heeft van deze lastige aandoening.

   Beantwoorden
  9. Frits
   Frits says:

   Ik heb zo lang ik het mij kan herinneren al last gehad van kleine trillingen in mijn gezicht. Dit ging vroeger om de spiertjes in mijn mondhoeken die gingen trillen, hierdoor nam mijn mond rare vormen aan. De laatste tijd zijn het meer de spiertjes die naast mijn neusvleugels zitten die aan het trillen zijn. Het gevolg is dat mijn bovenlip omhoog trekt. Dit zorgt ervoor dat ik met onnatuurlijke vorm van mijn mond zit.

   Het is echt enorm vervelend. Een normaal gesprek voeren is soms niet eens mogelijk, omdat ik vaak mijn mond dicht moet doen om de trillingen te laten stoppen. Ik ben dan slecht verstaanbaar en praat dan ook erg onduidelijk.
   Dit trillengen waar geen peil op trekken valt houden me op allerlei vlakken tegen in mijn ontwikkeling.

   Ik heb altijd aangenomen dat het kwam omdat ik zenuwachtig was: zelfvertrouwen is helaas nooit een van mijn sterkste kant geweest. In de afgelopen jaren toch wat meer zelfvertrouwen opgebouwd, maar de trillingen zijn er nog steeds.

   Herkennen mensen zich in mijn verhaal of hebben jullie enig idee wat het kan zijn? Waarschijnlijk moet ik eens met de dokter gaan praten, echter is de drempel hiervoor erg hoog. Nog nooit heb ik er met iemand over gepraat. Daarom dat ik hier maar eens mijn probeer om een oplossing te vinden.

   Beantwoorden
  10. Girlx
   Girlx says:

   Heb de laatste tijd iets wat mij erg irriteert maar ik heb geen idee of ik hiermee naar de dokter kan of dat dat echt nodig is.

   Een paar maanden geleden begon het met zo nu en dan een soort spiertrekkingen bij mijn bovenooglid. Dit ging de hele dag door, maar de dag erna was het weer weg. Sinds 2 weken is het ongeveer iedere dag raak en wordt het steeds erger
   Zou dit van de stress kunnen zijn of is het echt iets lichaamelijks. Zou het een soort waarschuwing van mijn lichaam zijn waar ik gehoor aan moet geven ?,

   Ik heb een oog die loenst en heb daarom ook vroeger met een pleister gelopen. Denken jullie dat het beter is om dit even te nakijken of herkennen jullie dit ook ? Momenteel heb ik heel veel stress en ik lees dat dit ook een zeer veel voorkomende oorzaak is.
   Alvast bedankt.

   Beantwoorden
   • Joh
    Joh says:

    Hallo lieve mensen,
    Mijn tip is een klein stuk papier onderaan het oog natte maken en plakken. Ongveer 5 min.
    meestal stoppen de trillingen.

    Beantwoorden
  11. Fenneken
   Fenneken says:

   Ik ben begonnen met q96 en weg trillend ooglid zo bijzonder ik doe er twee keer per dag twee of voordat ik een verjaardag of oer bijzonders heb savonds dan neem ik er ook twee voor de tijd in !!

   Beantwoorden

  Laat een reactie achter

  Vragen na aanleiding van dit artikel?
  Laat eenvoudig een reactie achter.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>