Verziendheid

0

Verziendheid is een veelvoorkomende afwijking aan het hoornvlies. Bij mensen die last hebben van verziendheid is het hoornvlies te vlak of is het oog te kort, daardoor worden de binnenvallende lichtstralen weinig tot niet gebroken. Hierdoor wordt er een onscherp beeld vastgesteld in het oog. Dit kan leiden tot slecht of wazig zien, er wordt immers geen scherp beeld meer gevormd op het netvlies. Verziendheid komt vaak voor in combinatie met een afwijking aan de cilinder. In vergelijking met bijziendheid komt een sterke verziendheid haast niet voor.

Er is in de meeste gevallen slechts sprake van een verziendheid van 1-5 dioptrieën. Bij verziendheid kan men gek genoeg beter veraf zien dan dichtbij. Bij jonge mensen die last hebben van deze aandoening wordt deze vaak pas veel later (te laat) ontdekt. Dit komt vooral doordat het oog nog in staat is om te accommoderen, hierdoor wordt het beeld automatisch gecorrigeerd. Jongeren ontdekken dan ook pas veel later dat ze slechter zien, vaak gebeurt dit doordat zij steeds vaker last hebben van hoofdpijn en waziger zien. Ook als zij ouder worden, spelen steeds meer klachten de kop op.

Oorzaken van verziendheid

Verziendheid kan meerdere oorzaken hebben: er kan sprake zijn van een te korte oogaslengte of een te zwak brekend vermogen van het hoornvlies. Een opticien zal u al snel vertellen dat verziendheid meestal voorkomt bij mensen met een te korte oogbol. In dat geval worden de stralen van een voorwerp niet op het netvlies gebrand, maar net daarachter. Daardoor ziet u veel waziger dan eerst, dit kan zowel bij veraf als dichtbij kijken voorkomen. Sommige mensen worden hiermee geboren en anderen krijgen hier pas op latere leeftijd mee te maken. De tweede vorm van verziendheid wordt dan ook meestal ouderdomsverziendheid genoemd, deze kan ontstaan rond uw veertigste verjaardag. Een oogarts of opticien zal u bij een geval van verziendheid altijd een plusbril aanmeten. Bij deze zichtafwijking ziet u wel beter veraf dan dichtbij, dit komt doordat uw oog een voorwerp dan beter kan scherp stellen door de lens boller te maken. Bij voorwerpen op korte afstand lukt dit niet.

Symptomen van verziendheid

Er is een breed scala aan symptomen die van toepassing zijn bij verziendheid. De meest voorkomende hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet:

  • Hoofdpijn bij het kijken naar voorwerpen
  • Wazig of troebel zicht
  • Moeite met dichtbij kijken
  • Moeite met scherpstellen van het oog
  • Prikkende ogen aan het eind van de dag

Deze symptomen kunnen wijzen op een geval van verziendheid, dit hoeft echter niet! Deze kunnen ook wijzen op andere oogaandoeningen. Laat daarom altijd eerst een oogarts of opticien naar uw ogen kijken. Zij kunnen de juiste diagnose stellen!

Behandeling van verziendheid

Het is van groot belang dat verziendheid zo snel mogelijk wordt behandeld. Als u hier lang mee wacht, kunnen uw ogen alleen maar verder achteruit gaan. Ook kunnen klachten zoals hoofdpijn flink toenemen, doordat de ogen continue moeten accomoderen. Een opticien zal u allereerst een goede plusbril aanmeten. Hiermee krijgen uw ogen rust en zullen uw hoofdpijnklachten afnemen. Echter, dit werkt niet als oplossing! Uw oogbal blijft te kort en moet weer terugkomen in zijn natuurlijke ronde en soepele staat. Dit kunt u zelf proberen door verschillende oefeningen te doen. Uw oogarts zal u ook meerdere oefeningen kunnen aanleren. De volgende oefeningen zorgen voor een rustgevende invloed op uw ogen en helpen uw oogbal om in zijn oorspronkelijke staat te keren.

  • Verplaats je blik voortdurend, dit wordt ook wel verspringen genoemd.
  • Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Kunt u iets niet goed zien? Laat het dan even. Na een rustgevende pauze kunt u het waarschijnlijk al veel beter zien. Zoek iets wat u heel leuk vindt om te doen en zorg ervoor dat uw ogen zo rustig mogelijk blijven. Hiermee traint u ze op de juiste manier.
  • Knipper vaker! Hiermee houdt u uw ogen alert en vochtig, waardoor u beter kunt zien.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.