Een gezwollen ooglid

Een gezwollen ooglid kan soms moeilijk zijn om mee om te gaan. Helaas krijgen de meeste van ons hier vroeg of laat wel een keer mee te maken. Ongemak, schaamte, verminderd gezichtsvermogen en moeilijk opbrengen van reinigingsmiddel of make-up, aanraken of wrijven, een gezwollen ooglid kan flink wat problemen opleveren.

In de meeste gevallen is het ooglid gezwollen en is er een gevoelige rode zwelling van het bovenste en / of het onderste ooglid. Dit is meestal een indicatie dat er een infectie aanwezig is. Soms kan de zwelling gepaard gaan met afscheiding in de hoek van uw oog. Afhankelijk van de ernst van uw pijn kunt u het best medische hulp zoeken in plaats van het proberen op te lossen met huismiddeltjes. Als je een gezwollen ooglid hebt is er over het algemeen een onderliggende oorzaak. Als je niet weet wat deze is wil je deze natuurlijk vinden om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt of aanhoudt. Er zijn twee soorten ooglid zwelling, pijnlijke en niet-pijnlijke. Hieronder zijn mogelijke oorzaken van beide types.

Oorzaken

Pijnlijke, gezwollen oogleden kan worden veroorzaakt door talrijke dingen zoals:

 • Infecties – Deze kunnen variëren van een bacteriële infectie tot een virusinfecties, en kan worden veroorzaakt door dingen variërend van allergieën tot chemicaliën.
 • Conjunctivitis – Het beschermende membraan langs de oogleden en belichte gebieden van de oogbol genaamd bindvlies, krijgen gezwollen, jeukende en rode kenmerken.
 • Orbital Cellulitis – zeldzame aandoening, waarbij er sprake is van een infectie van het weefsels rond de ogen.
 • Blefaritis – Een ontsteking van het oog, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of een huidaandoening.
 • Styes – veroorzaakt door bacteriële besmettingen in de zweet of olie producerende klieren aan de rand van de wimpers. Kan gepaard gaan met pus, zwelling en roodheid.

Niet-pijnlijke, gezwollen oogleden kan worden veroorzaakt door dingen zoals:

 • Allergieën – Bekende of onbekende allergieën
 • Sinussen -  Allergieën kunnen irritatie van de sinussen veroorzaken.
 • Verstopping – Resultaat van overproductie van vloeistoffen in het oog of een infectie.
 • Vieze contactlenzen – Vieze lenzen of bepaalde vormen van reinigingsmiddelen  kunnen bijdragen aan gezwollen oogleden.

Als u regelmatig  last heeft van een gezwollen ooglid dan kan dit het gevolg zijn van iets zijn met een eenvoudige oplossing, zoals allergieën door wassen van gezicht, parfums, make-up, wasmiddel, enz. Als u op regelematige basis last heeft van gezwollen oogleden maar geen van deze allergieen herkend,  zou er  een ernstiger probleem of oogaandoening kunnen zijn waardoor de zwelling ontstaat.

Gezwollen ooglid Symptomen

Gezwollen oogleden worden meestal vergezeld door verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen plaatsvinden voor, tijdens of na de zwelling begint in gebieden rond de ogen en oogleden. Deze symptomen zijn onder andere:

 • Ontsteking
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Opgeblazen
 • Tranen
 • Zwelling van het gezicht
 • Koorts
 • Verlies van Wimpers

Deze symptomen kunnen soms net zo vervelend zijn als het gezwollen ooglid zelf. Het is uiterst belangrijk dat u deze niet aanraakt of in uw ogen/ooglid gaan wrijven. U kunt lichaamsvreemde voorwerpen of andere bacteriën in uw oog krijgen die de symptomen alleen maar zullen verergeren.

Behandeling gezwollen oogleden

Ook hier kan afhankelijk van de ernst en de reden van je gezwollen ooglid er voor kiezen of je wel of niet wilt medische zoekt. Voor sommige mensen is het vrij duidelijk wat de oorzaak (meestal allergieën) van de gezwollen ogen zijn. Voor anderen kan de zwelling als een verrassing komen, en daarom de behandelingsmogelijkheden niet bekend zijn

Het eerste wat je kunt doen, ongeacht de oorzaak van uw gezwollen ooglid is het aanraken, wrijven of staren naar de zwelling voorkomen. Staren naar een gezwollen ooglid zal alleen maar leiden tot het aanraken en wrijven, dus blijf weg voor de spiegel en vermijd de verleiding. Vermijd het dragen van make-up, met inbegrip van poeders. Deeltjes kunnen door de lucht vliegen en je oogleden nog meer irriteren. Probeer eens om tweemaal daags een koude doek of komkommers op de gezwollen oogleden te legen.  Koud water op je gezicht spatten kan helpen om de zwelling van het gezicht te verminderen. Gaasjes gedrenkt in melk kan je ook helpen om  de zwelling in en rond je ogen te verminderen. Bij de drogist te verkrijgen oogdruppels kunnen ook helpen.

Als u ervoor kiest om medische hulp te zoeken, zal uw arts waarschijnlijk (afhankelijk van de oorzaak)  u  speciale oogdruppels, of een zalf om de zwelling te behandelen voorschrijven. Uw arts zal ook in staat zijn om te bepalen of er een infectie aanwezig is en u antibiotica voorschrijven.

Heb jij last van gezwollen oogleden? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!


0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>