Een gezwollen ooglid kan soms moeilijk zijn om mee om te gaan. Helaas krijgen de meeste van ons hier vroeg of laat wel een keer mee te maken. Ongemak, schaamte, verminderd gezichtsvermogen, moeilijk aanbrengen van reinigingsmiddel of make-up en aanraken of wrijven, een gezwollen ooglid kan flink wat problemen opleveren.

In de meeste gevallen is het ooglid gezwollen en is er sprake van een gevoelige rode zwelling van het bovenste en/of het onderste ooglid. Dit is meestal een indicatie dat er een infectie aanwezig is. Soms kan de zwelling gepaard gaan met afscheiding in de hoek van uw oog. Afhankelijk van de ernst van uw pijn, kunt u het beste medische hulp zoeken in plaats van het proberen op te lossen met huismiddeltjes. Als u een gezwollen ooglid heeft, is er over het algemeen een onderliggende oorzaak. Als u niet weet wat deze onderliggende oorzaak is, dan wilt u deze natuurlijk graag vinden om te voorkomen dat u opnieuw last krijgt van een gezwollen ooglid.

Er zijn twee soorten van een gezwollen ooglid: de pijnlijke en de niet-pijnlijke. Hieronder zijn mogelijke oorzaken van beide types.

OORZAKEN

Pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals:

 • Infecties – Deze kunnen variëren van een bacteriële infectie tot een virusinfecties en kunnen worden veroorzaakt door zaken variërend van allergieën tot chemicaliën.
 • Conjunctivitis – Het bindvlies, beschermende membraan langs de oogleden en belichte gebieden van de oogbol, krijgt gezwollen, jeukende en rode kenmerken.
 • Orbital Cellulitis – Dit is een zeldzame aandoening, waarbij er sprake is van een infectie van het weefsels rond de ogen.
 • Blefaritis – Een ontsteking van het oog, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie of een huidaandoening.
 • Styes – Deze worden veroorzaakt door bacteriële besmettingen in de zweet- of de olie-producerende klieren aan de rand van de wimpers. Dit kan gepaard gaan met pus, zwelling en roodheid.

Niet-pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals:

 • Allergieën – Deze allergieën kunnen voor u zowel bekend als onbekend zijn.
 • Sinussen - Allergieën kunnen mogelijk ook irritatie van de sinussen veroorzaken.
 • Verstopping – Dit is het resultaat van overproductie van vloeistoffen in het oog of een infectie.
 • Vieze contactlenzen – Er is een mogelijkheid dat vieze lenzen of bepaalde vormen van reinigingsmiddelen de oorzaak zijn van u gezwollen oogleden.

Als u regelmatig  last heeft van een gezwollen ooglid, dan kan de oplossing voor het probleem eenvoudiger zijn. Mogelijk heeft u een allergie voor het product waarmee u uw gezicht wast, uw parfum/make-up, een wasmiddel of dergelijke. Als u op regelmatige basis last heeft van gezwollen oogleden maar geen van deze allergieën herkend,  dan zou er mogelijk een ernstiger probleem of mogelijk een oogaandoening kunnen zijn waardoor de zwelling telkens weer ontstaat.

GEZWOLLEN OOGLID SYMPTOMEN

Gezwollen oogleden worden meestal vergezeld door verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen plaatsvinden voor, tijdens of na de zwelling in gebieden rond de ogen en oogleden. Deze symptomen zijn onder andere:

 • Ontsteking
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Opgeblazen
 • Tranen
 • Zwelling van het gezicht
 • Koorts
 • Verlies van Wimpers

Deze symptomen kunnen soms net zo vervelend zijn als het gezwollen ooglid zelf. Het is uiterst belangrijk dat u deze symptomen niet aanraakt of in uw ogen/ooglid gaat wrijven. Als u dit wel doet, loopt u het risico om lichaamsvreemde voorwerpen of andere bacteriën in uw oog te krijgen die de symptomen alleen maar zullen verergeren.

BEHANDELING GEZWOLLEN OOGLEDEN

Afhankelijk van de ernst en de reden van uw gezwollen ooglid, kunt u er voor kiezen om wel of geen medische hulp te zoeken. Voor sommige mensen is het vrij duidelijk wat de oorzaak (meestal allergieën) van de gezwollen ogen zijn. Voor anderen kan de zwelling als een verrassing komen en daarom kunnen de behandelingsmogelijkheden niet bekend zijn.

Het eerste wat u kunt doen, ongeacht de oorzaak van uw gezwollen ooglid, is het aanraken, wrijven of staren naar de zwelling voorkomen. Staren naar een gezwollen ooglid zal alleen maar leiden tot het aanraken en wrijven, dus blijf weg voor de spiegel en vermijd de verleiding. Vermijd het dragen van make-up, met inbegrip van poeders. Deeltjes kunnen door de lucht vliegen en je oogleden nog meer irriteren. Iets anders dat u kunt proberen is: tweemaal daags een koude doek of komkommers op de gezwollen oogleden te leggen. Daarnaast kan koud water op uw gezicht spatten u helpen om de zwelling van het gezicht te verminderen. Een andere optie zijn gaasjes gedrenkt in melk, deze kunnen u ook helpen om de zwelling in en rond de ogen te verminderen. Bij de drogist zijn ook oogdruppels te verkrijgen die ook kunnen helpen.

Als u ervoor kiest om medische hulp te zoeken, zal uw arts u waarschijnlijk (afhankelijk van de oorzaak) speciale oogdruppels of een zalf om de zwelling te behandelen voorschrijven. Uw arts zal ook in staat zijn om te bepalen of er een infectie aanwezig is en als het nodig mocht zijn, zal hij u antibiotica voorschrijven.

Heb jij last van gezwollen oogleden? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!


0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>