Ontstoken ogen zijn een veelvoorkomende kwaal bij de meeste mensen. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar bijna iedereen heeft wel minstens één keer in zijn/haar leven last gehad van een ontstoken oog. Meestal begint een ontstoken oog met een geïrriteerd gevoel en spontante tranen of een jeukend gevoel. Na slechts enkele uren kan het oog knalrood worden. En of u het nou wilt of niet, zo’n ervaring eindigt vaak met een hevig ontstoken oog.

ontstoken oogEen ontstoken oog beïnvloed niet alleen uw zicht, maar ook uw gehele dagelijks leven. Daarmee behoort deze aandoening tot één van de vervelendste oogkwalen. Het kan zelfs zo pijnlijk zijn dat een simpel boek lezen of uw favoriete televisieprogramma volgen niet meer mogelijk is. Daarnaast kan de ontsteking dusdanig ernstig worden, dat het ook het tweede oog besmet. Hierdoor bent u al gauw een stuk verder van huis! Ondanks dat ontstoken ogen zorgen voor veel narigheid en irritatie, is er meestal geen reden tot verdere bezorgdheid. Onder normale omstandigheden geneest het oog vanzelf binnen enkele dagen.

Oorzaken van ontstoken ogen

 •  Een infectie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken oog. Met deze infectie het hoornvlies van het oog is ontstoken. Het hoornvlies is het transparante voorste deel van het oog dat de iris en de pupil bestrijkt. De infectie kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie.
 •  U kunt ook ooginfecties als je pollinose. Pollinose veroorzaakt een allergische reactie, van waaruit u kunt krijgen geïrriteerde ogen.
 •  Wanneer u uw ogen niet zijn schoon en hygiënisch, ze kunnen ook besmet raken. Dit is vooral bij vrouwen. Ze dragen oog make-up, zoals mascara en oogschaduw. Voor het slapen gaan deze vrouw niet schoon hun ogen, wat maakt vuil dat in hun ogen, waardoor soms ontstoken ogen.
 • Mensen met lenzen hebben meer kans op ontstoken ogen te krijgen in vergelijking met mensen zonder lenzen. Door de contactlenzen zal er minder zuurstof beschikbaar is voor de ogen. Het gebeurt ook dat mensen niet hun lenzen schoon te maken of te gebruiken vuile contactlenzen. Lenzen moeten altijd worden gereinigd met speciale vloeistof om ooginfecties te voorkomen.
 • Ontstoken ogen doen ook optreden wanneer u staren naar de zon te lang. Je ogen zijn erg gevoelig en kan niet tegen het felle licht. Uw ogen zullen letterlijk verbranden.

Hoe herken je een ontstoken oog

 • Een ontstoken oog verschijnt rood. Uw oogbol is normaal gesproken wit, maar als je oog ontstoken, is het rood.
 • Ontstoken ogen prikken en voelen verbrand.
 • Een ontstoken oog kan jeuken en vaak voelt alsof er iets in het oog.
 • In de ochtend kon je ogen worden geplakt. Dit komt omdat een oogontsteking afscheidt pus.
 • Uw ogen zijn voortdurend waterig.

Wat je niet moet doen als uw ogen ontstoken zijn 

Gebruik uw handen om uw ogen te wrijven. De ogen krijgt meer geïrriteerd en meer vuil zou kunnen komen in de ogen. Het kan ook gebeuren dat wanneer slechts een oog ontstoken is, het andere oog kan ook worden besmet. Dat is zeker niet wat je wilt.

Een ontstoken oog is erg vervelend en kan heel pijnlijk zijn. Je ogen zijn meer dan gewoonlijk gevoelig. Meestal heeft een ontstoken oog verdween na vier dagen. Gebruik bovenstaande suggesties, en je zult merken dat de symptomen van uw ontstoken ogen snel afnemen. Echter, wanneer de ontsteking niet weg gaat, ga dan naar uw arts. Hij zal bijvoorbeeld oogdruppels voorschrijven .

Heb jij last van ontstoken ogen? Laat hieronder je reactie, ervaring en/of advies achter!

7 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem says:

  Ik hoop dat iemand mij hier iet over zou kunnen vertellen of helpen met advies over mijn oogaandoening waarvan ik geen idee heb wat het is. Dit na regelmatig huisartsbezoek en ook al een keer bij de oogarts te zijn geweest. Volgens de huisarts zou het eventueel dit zijn of zou dat het kunnen zijn, maar nooit kan iemand mij vertellen wat ik precies heb zodat ik er iets tegen kan doen

  Ik zal omschrijven waar ik exact last van heb. Ik heb regelmatig last van een ontsteking van mijn linkeroog wat uit het niets gebeurt wanneer ik geslapen heb.
  Voordat ik ga slapen poets ik mijn tanden en was ik mijn gezicht, kijk in de spiegel en heb ik nog een mooi helder wit oog. Na ongeveer 5 uurtjes slapen wordt ik wakker en zit mijn linkeroog dicht, is helemaal rood en vies en irriteert. Ook doet het licht soms een beetje pijn aan mijn ogen. Het komt steeds weer terug, maar het kan soms dat ik er een paar maanden helemaal geen last van heb. Meestal a drie dagen is het ergste voorbij en maakt het niet uit wat voor oogdruppels ik gebruik.

  Als ik geluk heb na een week, en soms twee komt het weer terug. Ik heb al enorm veel verschillende oogdruppels gehad. De eerste keer dachten ze dat het een bacteriële infectie was waarvoor ik zelfs antibiotica oogdruppels kreeg, welke trouwens wel goed werkte).

  Ik ben een beetje radeloos en heb echt geen idee wat ik er aan moet doen om dit te voorkomen en verhelpen. Ik wil zo graag weten wat de oorzaak van dit probleem is zodat ik er echt wat aan kan gaan doen. Nu heb ik het gevoel dat de huisarts zoiets heeft “ik weet het ook niet precies, dus doe dit maar eens”

  Enkele suggesties van mijn huisarts: In de avond een tijd achter de computer of laptop zitten waardoor mijn oog droog wordt.
  Een allergie of stress (die ik niet heb)

  Ik heb mij ook gefocust op die dingen: Ik heb het ook als ik geen stress heb. Ik heb kunsttranen gebruikt tegen eventuele droge ogen. En zelfs preventief allergie tabletten en neusspray.

  Beantwoorden
  • Overogen
   Overogen says:

   Het kan een bacteriële of een virale infectie zijn. Om dit goed te behandelen zal eerst duidelijk moeten zijn welke bacterie of welk virus de infectie veroorzaakt. Wanneer je er weer last van hebt vraag je huisarts om wat van de oogafscheiding op kweek te laten zetten. Hierdoor kan duidelijk worden om welke bacterie of welk virus het gaat en kan er gericht bestreden worden

   Beantwoorden
 2. Helena
  Helena says:

  Mijn dochter van 16 liep de afgelopen week eerst met een ontstoken oog en deze week zijn zelfs beide ogen ontstoken en het wordt niet minder. Ze draagt (heel) veel make-up en gaat voor geen goud zonder make-up de deur uit. Ik adviseer haar steeds met afgekoeld gekookt water en met schone watjes haar ogen schoon te maken maar zonder resultaat. Weet iemand een andere manier of zou ik toch maar even naar de huisarts gaan om duidelijkheid te krijgen?

  groet Helena

  Beantwoorden
 3. Nellie
  Nellie says:

  Ik heb al sinds minimaal 10 jaar regelmatig last van oogontsteking. Ik heb van alles geprobeerd van zalfjes tot druppels gehad. Ik ben bij de huisarts en oogarts geweest, maar helaas allemaal zonder resultaat. De huisarts verteld mij steeds dat het een allergie is, wat hij volgens mij nooit heeft laten onderzoeken. Zelf dacht ik dat het door oogschaduw kwam. Hier ben ik niet helemaal meer van overtuigd, want op dit moment heb ook oogontsteking terwijl ik al heel lang geen oogmake-up heb gebruikt.

  Nou is mijn vraag of iemand misschien dezelfde klachten heeft (gehad) welke ik nu ervaar of ik die misschien weet wat het nou precies is? Ik voel de oog ontsteking vaak aankomen. Dit is meestal volgens een vast patroon: eerst doet mijn oog pijn doen en dan wordt het rood.

  Aangezien ik al vaker een ooggel heb gehad (wat wel helpt) moet ik steeds eerst een receptje halen bij de huisarts, voordat ik deze ooggel in huis heb is de oog ontsteking soms al over of veel minder.

  En dat is meteen mijn tweede vraag: als ik pijn heb doe ik meestal wat afgekoeld gekookt water op een doekje en dan dep ik dat op mijn oog. Meestal doe ik dat ‘s nachts en ‘s ochtends de klachten zijn dan grotendeels weg. Wat gebeurt er dan precies?

  Beantwoorden
 4. Frances
  Frances says:

  ik heb momenteel al een week enorme last van bandende rode ogen. Dit heb ik vooral als ik in de nacht wakker word. Wanneer ik dan in het licht kijk dan kan ik mijn ogen niet openhouden omdat het dan nog meer gaat branden. Ze voelen daarnaast ook wat droog aan als ik knipper. Kan dit ook een ontsteking zijn? Ik heb hier overdag namelijk nauwelijks last van.

  Beantwoorden
  • Overogen
   Overogen says:

   Dit klinkt meer als droge ogen, of ze ontstoken zijn is lastig te zeggen. Het is belangrijk om goed voor je ogen te gaan zorgen, zodat ze weer gezond en vochtig aanvoelen. Raadpleeg je huisarts indien het probleem zich voor blijft doen.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>