Pijn aan oog

Pijn aan de ogen kan een zeer ongemakkelijk gevoel zijn en wordt soms aangeduid als een stekende, kloppende, brandende, zanderig, scherpe, pijnlijke of “iets in mijn oog” gevoel. Veel mensen zoeken medische hulp als er pijn aan een van ogen aanwezig, wat zeer begrijpelijk is. De oorzaken van pijn aan de ogen kan een van twee vormen zijn: pijn in het oog, of orbitale pijn. Het woord pijn is over het algemeen open voor interpretatie. Sommige mensen beschrijven het als in hun ogen, rond hun ogen, achter de ogen, enz.
oogpijn
Oorzaken van pijn aan de ogen
Zoals eerder vermeld, kan pijn aan de ogen geplaatst worden in twee categorieën, oculaire of orbitaal. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand  pijn aan de ogen ervaart. De meeste oorzaken worden behandeld met de hulp van een huisarts of oogspecialist. Oogpijn komt van de buitenkant van het oog en kan worden veroorzaakt door een van de volgende dingen:

  • Pink Eye: dit is de meest voorkomende oogaandoening en kan allergische, bacteriële, virale of chemische oorzaak hebben. Deze pijn is meestal mild.
  • Styes: ook wel chalazion, veroorzaakt pijn aan de ogen als gevolg van irritatie. Er wordt een brok gevormd binnen het ooglid en deze wordt zeer pijnlijk om aan te raken.
  • Blefaritis: olie klieren aangesloten aan de randen van het ooglid zijn ontstoken en veroorzaken pijn rond de oogleden.
  • Hoornvlies schaafwonden / Zweren:  Deze problemen zijn zeer vaak voorkomende oorzaken van pijn aan de ogen. Schaafwonden optreden wanneer het hoornvlies van het oog bekrast is. Vaak veroorzken deze problemen dat iemand met het constante gevoel dat er iets in het oog zit loopt. Dit kan heel vervelend zijn  en hoeft niet eens pijnlijk te zijn.
  • Chemische brandwond: dit kan zeer pijnlijk zijn en wordt veroorzaakt door een flitsend licht, of blootstelling aan chemicaliën zoals zuur.

Orbitale pijn wordt meestal veroorzaakt door een ziekte aan het oog en kan beschreven worden als een diepe, doffe pijn achter of in het oog. Sommige van deze ziekten die orbitale pijn kunnen veroorzaken zijn:

  • Glaucoom: glaucoom is over het algemeen  pijnloos, maar als de druk opbouwt en er orbitale pijn optreedt kan de aandoening ernstig worden.
  • Migraine: zeer veel voorkomende vorm van pijn aan de ogen die wordt geassocieerd met hoofdpijn.
  • Optische Neuritis: deze toestand is de ontsteking van de oogzenuw die aansluit op de achterkant van het oog. Virale of bacteriële infecties kunnen de oorzaak zijn van deze pijnlijke aandoening.
  • Iritis: de iris is het gekleurde deel van het oog, en wanneer deze ontstoken raakt kan dat leiden tot een diepe pijn.
  • Trauma: – dit kan een verscheidenheid van dingen, variërend van een klap op het oog met een object om krassen op auto-ongevallen zijn. Deze gebeurtenissen kunnen een grote hoeveelheid oogpijn.

Behandeling van oogpijn:
Als u problemen pijn aan de ogen, moet u overwegen op zoek naar medische hulp. Als je denkt dat je weet wat het probleem is en niet het gevoel dat je zou een dokter nodig hebt, kunt u proberen verschillende dingen in huis zoals blozen uw ogen met lauw water of commerciële oog-oplossingen. Probeer ook om te voorkomen dat het aanraken of wrijven de ogen omdat dit meestal verhoogt irritatie. Dit zal de situatie alleen maar erger, en kan verdere schade veroorzaken. Als de pijn is mild, kunt u proberen te nemen over de toonbank pijnstillers zoals ibuprofen. Als u het puin in je ogen, en je oog spoelen met water niet heeft gewerkt, probeer dan niet om het vuil te verwijderen. In plaats daarvan een arts raadplegen. In feite is het enige wat je moet doen als een “huis remedie” is spoel uw ogen dan met water of een oplossing of neem een pijnstiller. Alle andere behandelingen worden door de arts die de ernst van de pijn en als er andere problemen, zoals een oogziekte of gezondheidsprobleem. Behandelingen afhankelijk van de ernst van de oogpijn en de uniciteit van uw situatie.