De term “rode ogen” is een niet-specifieke term die het uiterlijk van het oog beschrijft. Rode ogen kunnen het gevolg zijn van een ziekte, verwonding, ooginfecties of een andere aandoening zoals een allergie. Artsen hebben niet snel de neiging om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer er een patiënt met rode ogen binnen komt. Het is namelijk een veel voorkomend probleem en heeft meestal betrekking op dingen als vermoeidheid, alcohol- en drugsmisbruik, allergieën, verkoudheid/griep of trauma. Rode ogen kunnen ook worden aangeduid als “bloeddoorlopen ogen”, “roze ogen” en “allergische ogen”.

rode ogen

Wat zijn de oorzaken van rode ogen?

Rode ogen worden veroorzaakt door verwijde bloedvaten in het oppervlak van het oog (bindvlies) dat geïrriteerd is. Dit kan een medische situatie of een niet-spoedeisende zijn. Een van de meest voorkomende oorzaak van rode ogen zijn allergenen en milieu-irriterende stoffen, zoals huidschilfers van huisdieren, pollen, stof, waaiende wind, droge lucht en blootstelling aan de zon. Mensen die weinig slaap hebben gehad kunnen hier ook rode ogen van krijgen. Ooginfecties en ontstekingen kunnen rode ogen veroorzaken, maar er zijn ook andere symptomen zoals jeuk, afscheiding, pijn en problemen met het gezichtsvermogen, zoals wazig zien. Als contactlenzen niet goed schoon en gedesinfecteerd worden gehouden of te lang worden gedragen kunnen ze rode ogen krijgen. Als uw ogen droog aanvoelen ervaart u vaak ook roodheid.Andere keren rode ogen kunnen worden van zorg en een rode vlag dat er een ernstiger probleem op de loer, zoals Blefaritis, conjunctivitis, cornea ulcera of acuut glaucoom. Als er zich andere symptomen zoals afscheiding of pijn geassocieerd met de roodheid, wilt u misschien een afspraak met uw contactlensspecialist of huisarts om te kijken of een van deze voorwaarden is aanwezig.

Andere mogelijke oorzaken

 • Corneazweer. Infecties van het hoornvlies, met inbegrip van een hoornvlieszweer, zijn potentieel zicht-bedreigende en moeten worden behandeld als een noodsituatie. Naast rode ogen, hoornvlieszweer symptomen behoren bijna altijd pijn aan de ogen, verminderd gezichtsvermogen en ontlading oog.
 • Een corneazweer gewoonlijk wordt veroorzaakt door een onbehandelde ooginfectie of trauma aan het oog.
 • Oculaire herpes. Ook wel oog herpes, is een herhaalde virale infectie veroorzaakt door het herpes simplex type 1 virus – hetzelfde virus dat verkoudheid zweren veroorzaakt.
 • Tekenen en symptomen van oculaire herpes omvatten roodheid, gezwollen ogen, pijn aan de ogen, waterige afscheiding en lichtgevoeligheid.
 • Herpes van het oog kan leiden tot littekenvorming van het hoornvlies zonder behandeling en in sommige gevallen kan een hoornvliestransplantatie vereisen gezichtsvermogen te herstellen.
 • Uveïtis. Een ontsteking van de middelste laag van het oog (uvea), uveïtis kenmerkend wordt gekarakteriseerd door rode ogen, lichtgevoeligheid en visuele stoornissen zoals drijvers en wazig zien.
 • Uveïtis heeft vele bekende oorzaken; de meest voorkomende zijn ooginfecties, oog verwonding of trauma of een systemische auto-immuunziekte. Maar in veel gevallen is de onderliggende oorzaak van uveïtis onbekend.
 • Indien niet vroeg genoeg behandeld, kan uveitis tot een netvliesloslating, staar en hoge oogdruk, die kan leiden tot permanent verlies van gezichtsvermogen.
 • Glaucoom. In de meeste gevallen, glaucoom geleidelijk en asymptomatisch toen het zich ontwikkelt. Maar een plotseling ontstaan van pijnlijke, knalrode ogen vergezeld van halo’s rond lichten, verlies van gezichtsvermogen en misselijkheid kan acuut glaucoom te signaleren.
 • Acuut glaucoom is een gezicht aandoening die dringend medische aandacht verdient. De piek in intraoculaire druk (de inwendige druk in de ogen) kunnen permanent gezichtsverlies veroorzaken binnen enkele uren als het niet verminderd.
 • Oogdruppels voor rode ogen worden verhandeld, bevatten vasoconstrictoren, die chemische stoffen die de bloedvaten op het oppervlak van uw oog krimpen om roodheid te verminderen zijn.
 • Ironisch genoeg, whitening oogdruppels kan meer kwaad dan goed op de lange termijn veroorzaken. Veel mensen die regelmatig gebruik maken van oogdruppels geformuleerd om “de rode out” weerstand opbouwen om hun whitening effecten en de noodzaak om meer en meer te gebruiken daalt tot dezelfde resultaten te behalen. Ook chronisch gebruik van eye whitening druppels daadwerkelijk kan leiden tot de roodheid te verergeren na de druppels slijten – een aandoening, de zogenaamde rebound hyperemie.
 • Koude en griep. Bloeddoorlopen en gezwollen ogen, samen met een loopneus, zijn veelvoorkomende symptomen van een verkoudheid of griep. Rode ogen in dit geval gewoonlijk veroorzaakt door een infectie of sinus verstopt sinussen, vooral wanneer gepaard met niezen en hoesten.
 • Zwangerschap. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op uw ogen op vele manieren. Uw ogen kunnen rood en bloeddoorlopen, evenals droge, jeukende en gevoelig voor licht.
 • De zwangerschap kan ook de vorm van uw hoornvlies te veranderen en je kan een intolerantie voor contactlenzen of zelfs ervaren wazig visie te ontwikkelen. Deze problemen, zoals roodheid van het oog, meestal tijdelijk en verdwijnen volledig binnen enkele weken of maanden na de bevalling.
 • Roken. De gevaren van het roken van sigaretten naar je hart en longen en andere ziekten die samenhangen met roken zijn bekend, maar wist je dat roken schadelijk voor je ogen, ook?
 • Naast aanzienlijke verhoging van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), staar en uveitis, tabaksrook een giftig oogirritatie die ook droge, rode en jeukende ogen veroorzaken.
 • Het roken van marihuana veroorzaakt ook rood, bloeddoorlopen ogen. THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in marihuana veroorzaakt aanzienlijke verwijding van de bloedvaten op het oog, waardoor roodheid die kan meerdere uren of zelfs langer.
 • Overmatig alcoholgebruik kan ook roodheid van het oog veroorzaken. Alcohol vermindert zuurstof uw rode bloedcellen, waardoor bloedvaten samenklonteren en resulteert in een blozende teint en rood, bloeddoorlopen ogen.
 • Milieu en gevaren op de werkplek. Extreem droge lucht, stof, rook en overmatige blootstelling aan de zon is bekend irriterend voor de ogen, dat kan leiden tot rode ogen, onder andere symptomen.
 • Het hoornvlies krassen veroorzaakt door de wind meegevoerd deeltjes zoals zand en hout deponeringen of vliegende stukjes metaal en glas kan een ernstig oogletsel veroorzaken.
 • Draag altijd een veiligheidsbril zoals een veiligheidsbril wanneer je een risico van vreemde voorwerpen opvallend uw oog, of het nu op het werk, sporten of het uitvoeren van klusjes rond het huis, zoals het maaien van het gazon.
 • Gebrek aan slaap. Het uiterlijk van uw ogen is een dode giveaway als je moe bent. Gezwollen ogen en donkere kringen zijn tekenen die wijzen je niet genoeg slaap gehad. En vergeet niet: wrijven slaperige ogen zal alleen maar verergeren roodheid van het oog!
 • Zwemmen. Chloor en andere zwembad ontsmettingsmiddelen – evenals bacteriën die van nature in elk type van het water, met inbegrip van de oceanen, meren en rivieren – kan grote schade aanrichten aan de ogen zwemmers ‘. Als u gevoelig bent voor de rode ogen zijn, gebruik zwembril voordat u een duik te geïrriteerde, bloeddoorlopen ogen na het zwemmen te vermijden.
 • Ook, nooit zwemmen met contactlenzen. Daarbij zet je een aanzienlijk risico van aanbestedende een zicht-bedreigende ooginfectie zoals Acanthamoeba keratitis.

Behandeling rode ogen

Als u problemen bloeddoorlopen ogen als gevolg van allergieën of potentiële irriterende stoffen, kunt u proberen met behulp van orale antihistaminica of over the counter oogdruppels zoals Visine voordat op zoek naar verdere medische hulp. Deze oplossing verdwijnt vaak rode ogen na een korte tijd. Droge ogen meestal resulteren in rode ogen, en kunstmatige tranen verkocht bij een plaatselijke winkel zou een makkelijke oplossing voor het probleem. Wrijven uw ogen zullen de situatie alleen maar erger en kan brengen op afzonderlijke symptomen. Vermijd het aanraken van uw ogen allemaal samen, zelfs als u uw handen grondig gewassen. Oliën en vuil kunnen vasthouden aan je vingers, of onder je nagels en veroorzaken meer roodheid, zelfs krassen uw oogbol. Als de omgeving er last van je ogen, je locatie. Blijf uit de buurt van huisdieren en pollen indien mogelijk. Je zou ook kunnen proberen met behulp van een zak ijs over je ogen. De koelte van de verpakking verlicht verschillende symptomen zoals zwelling en pijn, en kon verlichten van de roodheid. Je zou ook kunnen overwegen het spoelen van uw ogen met warm en koud water. Dit kan werken als een “irrigatie” type systeem dat uw ogen zal reinigen zonder nadelige gevolgen voor hen. Er zijn ook eye wasoplossingen die kunnen worden gebruikt om spoelen ogen. Ze hebben een milde formule die niet zal kwetsen je ogen verder, of veroorzaken meer roodheid.

Als je nog steeds het gevoel dat je rode ogen worden veroorzaakt door een ernstige aandoening of als de rode ogen zal niet verdwijnen, neem dan contact op met uw arts en maak een afspraak. Dit zou ook een geweldige tijd om te controleren op andere aandoeningen zoals Blefaritis en conjunctivitis. Uw arts zal ook in staat zijn om voorgeschreven u met medicinale oogdruppels, orale antihistaminica, orale decongestiva en pijnstillers indien nodig.

U kunt ook veranderingen in levensstijl te helpen rode ogen te verwijderen. Het nemen van voldoende slaap en het eten van een gezond dieet houdt uw ogen en andere belangrijke organen gezond en resistent tegen infecties. Als u rookt, of hangen in een rokerige omgeving, te stoppen. Rook is een belangrijke irriterend voor de ogen. Probeer het drinken van meer water en het nemen van vitaminen, zoals vitamine A en E supplementen. Vetzuren in vis, noten en bladgroenten kan zeer voordelig zijn om droge, rode ogen.

1 antwoord
 1. Hosting
  Hosting says:

  ik woon nu sinds 4 a 5 maanden in mijn nieuwe woning. sinds die tijd heb ik iederemorgen als ik op sta rode ogen. verder heb ik daar geen last van maar vind het wel raar omdat ik dit nog nooit heb gehad. ik slaap verder wel goed . wat kan dit zijn? m.v.g. jean pierre

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>