Rode ogen

0

De term ‘rode ogen’ is een niet-specifieke term die het uiterlijk van het oog beschrijft. Andere veelvoorkomende termen die gebruikt worden voor rode ogen zijn bloeddoorlopen ogen, roze ogen of allergische ogen. Rode ogen kunnen het gevolg zijn van een ziekte, een verwonding, een ooginfectie zoals een ontstoken ogen of een andere aandoening zoals bijvoorbeeld een allergie. Artsen hebben niet snel de neiging om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer er een patiënt met rode ogen binnenkomt. Rode ogen komen namelijk zeer vaak voor en zijn vaak het gevolg van dingen als vermoeidheid, alcohol- en drugsmisbruik, allergieën, verkoudheid of griep.

In dit artikel zullen de oorzaken van rode ogen worden besproken en daarbij ook de mogelijke behandeling voor rode ogen.

Wat zijn de oorzaken van rode ogen?

Rode ogen worden veroorzaakt door verwijde bloedvaten in het oppervlak van het oog (bindvlies) dat geïrriteerd is. Dit kan een medische situatie of een niet-spoedeisende situatie zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken van rode ogen zijn allergenen en milieu-irriterende stoffen, zoals bijvoorbeeld huidschilfers van huisdieren, pollen, stof, wind, droge lucht en blootstelling aan de zon. Mensen die weinig slaap hebben gehad kunnen hier ook rode ogen van krijgen. Ooginfecties en ontstekingen kunnen ook rode ogen veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak voor rode ogen zijn contactlenzen die niet goed schoon zijn gemaakt of te lang zijn gedragen. Als uw ogen droog aanvoelen dan ervaart u vaak ook roodheid.

Rode ogen kunnen echter ook een symptoom zijn van een ander onderliggend probleem, dit is dan vaak een ernstiger probleem, hierbij moet u denken aan Blefaritis, conjunctivitis, cornea ulcera of een glaucoom.

Mocht het zijn dat u ook andere symptomen heeft zoals bijvoorbeeld afscheiding of pijn bij uw oog, dan is het misschien verstandig om een afspraak te maken met uw contactlensspecialist of de huisarts om nader onderzoek te doen naar uw rode ogen.

Er zijn los van bovenstaande oorzaken ook nog tal van andere oorzaken voor rode ogen, deze staan hieronder vermeld:

  • Corneazweer: dit is een infectie van het hoornvlies, dit zou gevolgen kunnen hebben voor uw zicht en moet dus met enige spoed behandeld worden. Naast rode ogen heeft u ten tijden van een Corneazweer ook bijna altijd pijn aan de ogen en een verminderd gezichtsvermogen. Een Corneazweer wordt gewoonlijk veroorzaakt door een onbehandelde ooginfectie of een trauma aan het oog.
  • Oculaire herpes: dit noemt men ook wel oog herpes, het is een herhaaldelijke virale infectie veroorzaakt door het herpes simplex type 1 virus. Tekenen en symptomen van oculaire herpes omvatten roodheid, gezwollen ogen, pijn aan de ogen, waterige afscheiding en lichtgevoeligheid. Herpes van het oog kan leiden tot littekenvorming van het hoornvlies zonder behandeling en in sommige gevallen kan een hoornvliestransplantatie vereisen om het gezichtsvermogen te herstellen.
  • Uveïtis: dit is een ontsteking van de middelste laag van het oog (uvea). Deze aandoening wordt gekenmerkt door rode ogen, lichtgevoeligheid en visuele stoornissen zoals wazig zien. Uveïtis heeft veel bekende oorzaken, de meest voorkomende zijn ooginfecties, oog verwondingen, trauma’s of een auto-immuunziekte. Echter in veel gevallen is de onderliggende oorzaak voor deze aandoening onbekend. Mocht u last hebben van klachten als deze, dan is het verstandig om snel contact op te nemen met een huisarts. Indien uveïtis namelijk niet vroeg genoeg behandeld wordt dan kan het leiden tot netvliesloslating, staar en een hoge oogdruk (dit kan op zijn beurt weer leiden tot een permanen verliees van gezichtsvermogen).
  • Glaucoom: een glaucoom ontwikkelt zich geleidelijk. Echter kan het ook plotseling ontstaan samen met pijnlijke, knalrode ogen samen met halo’s rond lichten, het verlies van gezichtsvermogen en misselijkheid. Als u last heeft van deze klachten, dan kan u last hebben van een acuut glaucoom, bij deze klachten is het verstandig om snel medische zorg te zoeken. De piek in intraoculare druk (de inwendige druk in uw ogen) kan permanent gezichtsverlies veroorzaken binnen enkele uren als de druk niet verminderd. <.li>
  • Oogdruppels voor rode ogen: deze oogdruppels bevatten vasoconstrictoren, dit zijn chemische stoffen die de bloedvaten op het oppervlak van uw oog laten krimpen om de roodheid te verminderen. Echter deze whitening oogdruppels kunnen meer kwaad doen dan goed doen op de lange termijn. Het is namelijk zo dat als u eenmaal bent begonnen met deze druppels u al meer druppels nodig zult hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Chronisch gebruik van deze eye whitening druppels kan er toe leiden dat de rode ogen alleen maar erger worden.
  • Kou en griep: rode en gezwollen ogen, samen met een loopneus, passen heel goed bij een griep of een verkoudheid. In dit geval zullen de rode ogen, die veroorzaakt zijn door een infectie, vooral gepaard gaan met niezen en hoesten.
  • Zwangerschap: de hormonale veranderingen tijdens uw zwangerschap kunnen invloed hebben op uw ogen. Hierdoor kunnen uw ogen rood en bloeddoorlopen zijn, u zou mogelijk ook last kunnen krijgen van droge, jeukende ogen en gevoelig kunnen worden voor licht. Tijdens de zwangerschap kan ook de vorm van uw hoornvlies veranderen. Mogelijk kunt u een intolerantie voor contactlenzen ontwikkelen en zelfs een tijd wazig zien. De oogklachten die u heeft tijdens de zwangerschap zullen tijdelijk zijn er verdwijnen volledig binnen enkele weken of maanden na de bevalling.
  • Roken: roken heeft gevolgen voor het hart en longen, maar ook schadelijke gevolgen voor uw ogen. Naast een aanzienlijke verhoging van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), staar, uveitis kan tabaksrook ook een giftige oogirritatie met droge, rode en jeukende ogen veroorzaken. Het roken van marihuana veroorzaakt ook rood, bloeddoorlopen ogen. Het belangrijkste bestandsdeel van marihuana, THC, zorgt voor verwijding van het bloedvat in het oog, dit zorgt dus ook weer voor roodheid in het oog.
  • Overmatig alcoholgebruik: dit kan ook leiden tot roodheid van het oog, alcohol vermindert de zuurstof in uw bloed waardoor bloedvaten samenklonteren en dit resulteert in een blozende teint met rood, bloeddoorlopen ogen.
  • Milieu en gevaren op de werkplek: extreem droge lucht, stof, rook en overmatige blootstelling aan de zon in irriterend voor de ogen, dit kan ook leiden tot rode ogen.
  • Krassen in het hoornvlies: deze zouden onder andere veroorzaakt kunnen worden door deeltjes (bijvoorbeeld zand) die meegenomen worden door de wind, dit kan leiden tot ernstig oogletsel.
  • Veiligheidsbril: draag altijd een veiligheidsbril wanneer u denkt risico te lopen op gevaar voor uw ogen.
  • Gebrek aan slaap: als u weinig slaapt dan kan dit leiden tot gezwollen ogen en donkere kringen, dit zou weer kunnen leiden tot irritatie waardoor u gaat wrijven in de ogen wat roodheid als gevolg heeft.
  • Zwemmen: chloor en andere zwembad ontsmetmiddelen kunnen grote schade aan uw ogen aanrichten. Als u gevoelig bent voor rode ogen, dan is het verstandig om een zwembril te gebruiken, dan is de kans op rode ogen kleiner. Daarbij moet u nooit zwemmen met contactlenzen, hierdoor verhoogd u namelijk het risico op een zichtbedreigende ooginfectie.

Behandeling rode ogen

Mocht u last hebben van bloeddoorlopen ogen als gevolg van allergieën of potentiële irriterende stoffen, dan kunt u proberen met behulp van orale antihistaminica of oogdruppels (zoals bijvoorbeeld Visine) de klachten te verlichten voordat u verder opzoek gaat naar medische hulp. Vaak helpen deze oplossingen na korte tijd. Een andere mogelijke oorzaak, zoals eerder genoemd, zijn droge ogen, deze oorzaak kunt u verminderen door kunstmatige tranen te gebruiken, dit kunt u kopen bij een plaatselijke winkel en is dus een gemakkelijke oplossing voor uw probleem.

Wat u in ieder geval niet moet doen is wrijven in uw ogen, dit maakt de roodheid van de ogen alleen maar erger. Vermijd het aanraken van uw ogen, zelfs als u uw handen grondig heeft gewassen. De oliën en het vuil op uw handen veroorzaken de roodheid en kunnen zelfs leiden tot krassen op uw oogbol.

Zoals eerder aangegeven kan de roodheid van uw ogen ook te maken hebben met uw omgeving. Hierdoor is het verstandig om uit de buurt te blijven van huisdieren en pollen, als dit mogelijk is. U kunt ook een zak ijs tegen uw ogen aan houden, de koelte van de verpakking zal de symptomen verlichten. Ook is het mogelijk om uw ogen te spoelen met warm en koud water, dit kan werken als een soort ‘irrigatie’ systeem dat uw ogen zal reinigen zonder de nadelige gevolgen. Los van water bestaan er ook eye wasoplossingen, deze kunt u ook gebruiken voor het spelen van de ogen.

Een verandering in levensstijl kan ook een vermindering van uw rode ogen betekenen. Het nemen van voldoende slaap en het eten van een gezond dieet houdt niet alleen uw ogen gezond maar ook de rest van uw lichaam. Als u rookt, of vaak in een rokerige omgeving verblijft, is het verstandig om hier mee te stoppen. Rook is een belangrijke oorzaak voor irritatie aan de ogen. Daarbij is het drinken van meer water en het nemen van vitamine ook verstandig om te doen. Tot slot zou u vetzuren uit vis en noten en bladgroenten kunnen nemen, dit kan zeer effectief werken tegen droge, rode ogen.

Mocht u na al deze verschillende middelen nog altijd het gevoel hebben dat uw rode ogen worden veroorzaakt door een ernstige aandoening of de rode ogen verdwijnen niet, neem dan contact op met uw arts. Mogelijk heeft u namelijk last van bijvoorbeeld Blefaritis of Conjunctivitis. Uw arts zal u mogelijk in dit geval medicinale oogdruppels, orale antihistaminica, orale decongestiva of pijnstillers voorschrijven.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.