Wat is staar (cataract)?

1

Achter onze pupil voor in het oog ligt onze ooglens. Deze is normaal gesproken helder en doorzichtig. Het licht valt hier doorheen en komt op het netvlies terecht waardoor we scherp kunnen zien. Staar (cataract) zorgt ervoor dat deze ooglens troebel wordt. Het licht dat normaal gesproken zonder enig probleem op het netvlies valt heeft hier dan steeds meer moeite mee, waardoor we wazig gaan zien. Staar kan in beide ogen optreden en komt zeer veel voor.

Het is belangrijk dat u zich direct laat onderzoeken als u ogen verslechteren. Grijze staar is namelijk nog goed te behandelen, maar wanneer er groene staar wordt geconstateerd moet deze in een vroeg stadia bevinden om nog in aanmerking te komen voor een behandeling. Hoe kan staar ontstaan, en op welk moment dient u een staaroperatie te ondergaan?

Soorten staar

Als er sprake is van staar dan wordt u gezichtsvermogen enorm verminderd. We onderscheiden staar in twee soorten, namelijk:

  • Grijze staar
  • Groene staar

In de meeste gevallen betreft het grijze staar en dan valt het verminderde zicht goed te behandelen met een redelijk eenvoudige chirurgische ingreep. Wanneer het groene staar betreft dan kan het met medicijnen en oogdruppels worden behandelt indien het tijdig wordt geconstateerd.

Wat is Grijze staar?

In het oog zit bij iedereen net achter de pupil (donkere opening in de iris) een licht doorlatende lens. Bij staar vertroebelt deze lens waardoor het zicht geleidelijker afneemt.
Een gewone lens bestaat uit een eiwit-water oplossing waarbij na een verloop van tijd de eiwitten gaan samenklonteren wat leidt tot een grijze waas in de lens. Dit is te herkennen aan een grijze halo in de donkere iris opening. Geleidelijk aan neemt dit oppervlakte toe waardoor te zicht steeds wazig wordt en kleuren veranderen. Grijze staar komt bij iedere (oudere) persoon voor alleen heeft de een er wat meer last van dan de ander.

Wat is groene staar?

De aandoening waarbij druk in de oogbol geleidelijk aan toeneemt en zo het gezichtsvermogen beïnvloedt heet groene staar of glaucoom. Deze aandoening kan leiden tot volledige blindheid en dient tijdig behandeld te worden. Veelal treedt het op na 40 jaar en heeft een progressieve ontwikkeling. Door de toenemende vloeistofdruk in de oogbol komt de oogzenuw in de verdrukking en beschadigt. Met oogdruppels kan de hoeveelheid druk in de eerste oogbol kamer afnemen en met bètablokkers kan de aanmaakt van oogvloeistof worden verminderd. Dit kan de patiënt goed helpen indien de aandoening vroegtijdig wordt herkend. In een later stadium leidt groene staar tot blindheid.

Noodzaak goedwerkende lens
Het oog registreert alles wat er om u heen gebeurt. Daartoe focust de lens in combinatie met het hoornvlies het licht zodat dit op het netvlies wordt geprojecteerd. Die opgevangen informatie wordt dan verder doorgestuurd naar de hersenen voor herkenning. Zodoende kunt u zien wat er gebeurt. Indien de lens vertroebelt dan wordt de lichtbundel deels tegen gehouden en wordt deze verstoort. De hoeveelheid licht dat het netvlies bereikt neemt af en mogelijk komt een deel van de lichtstralen net even op de verkeerde plek terecht. Daardoor neemt de scherpte van wat u ziet af en worden kleuren minder helder.

Symptomen staar

Bij de ouder wordende persoon ontwikkelt grijze staar gewoonlijk nadat de persoon 40 jaar is geworden. Sommige mensen merken dan ineens dat de ooglens troebel begint te worden. Veelal komt de aandoening op latere leeftijd voor. Het is afhankelijk van waar de vertroebeling zich concentreert of er eerder of later klachten zijn. Komt de vertroebeling midden in de lens voor dan zijn er meestal snel klachten. Zonder meer bij scherp tegenlicht heeft men donkere vlekjes in de schittering. Veraf zien wordt minder echter het kan voorkomen dat lezen juist beter vergaat. Daarnaast kan het volgende optreden:

  • verschil in sterkte van de twee ogen;

  • Wazig zien of juist dubbel (diplopie);

  • het niet of verminderd kunnen herkennen van kleuren

  • sterke veranderingen qua sterkte van bril.

Het proces van vertroebeling kan geleidelijk aan komen, maar kan ook een hoge eindspurt maken. Staar ontwikkelt zich daarbij tot u slechts licht en donker kunt onderscheiden. In die fase is er sprake van rijpe staar.

Noodzaak tot behandeling
Staar heeft vele fases van voorkomen en niet iedere fase hoeft direct behandeld te worden. Er dient bij staar klachten geregeld een oogcontrole uitgevoerd te worden zodat duidelijk is in welk stadium de staar ontwikkeling bevindt. Bij personen die nog gewoon huishoudelijk werk en hobby’s kunnen uitvoeren zal een staarbehandeling nog niet nodig zijn. Worden de symptomen erger dan worden op een gegeven moment de dagelijkse werkzaamheden lastig om uit te voeren. In een dermate gevorderd stadium dient er een staaroperatie uitgevoerd te worden, zodat de lens wordt vervangen. Voordat u wordt geopereerd dient u reeds 3 dagen vooraf de ogen te bedruppelen.

De operatie
Vooraf aan de operatie wordt de pupil bedruppelt zodat deze vergroot, waarnaast een plaatselijke verdoving wordt toegepast. Via een klein sneetje in het hoornvlies wordt de vertroebelde lens verwijderd, waarna een schone lens met juiste sterkte eigenschappen wordt teruggeplaatst. Daarbij is het hebben van nagevolgen voor het oog klein, ook omdat staaroperatie veelvuldig worden toegepast. Na de operatie dient het oog beschermd te worden met een oogkapje zodat u er niet aanzit. Na een paar dagen kunt u weer gewoon en normaal op volle sterkte zien. Ook mag u in de eerste 2 weken geen zware inspanningen verrichten en mag de eerste maand niet zwemmen om zo het herstel van het oog optimaal te laten verlopen.

Delen.

1 reactie

  1. Eerder dacht ik bij staar altijd aan oudere mensen van minimaal 70 jaar oud. Onlangs begon ik met mijn rechteroog heel wazig te zien. Omdat ik het niet vertrouwde dit gisteren bij de opticien laten controleren.
    Aan de glazen kon het niet loggen, die laat ik elk half jaar controleren. Tijdens het opmeten kon mijn rechteroog niet gemeten worden.

    Lezen met het rechteroog kon ik helaas ook niet. De optiek welke ik bezoek is optometrist en is speciaal voor mij gekomen. Hier kwam uit naar voren dat ik staar heb. Hier schrok ik enorm van, vooral omdat ik pas 45 ben geworden. Het is dan ook geen ouderdomsstaar, maar een vorm waardoor er kleine kristallen worden gevormd die ervoor zorgen dat het zicht verwaast. Dit is natuurlijk extreem lastig met het lezen en autorijden. Vooral s avonds autorijden is erg vervelend. De tegemoetkomende auto’s verblinden mij letterlijk. Daarnaast krijg ik nog aanvullend onderzoek om te bepalen of mijn rechteroog ook is aangetast.

    Volgens de oogarts is opereren mijn enige optie. Dit vind ik uiteraard heel spannend. Zijn er meer mensen die dit al op jongere leeftijd hebben meegemaakt?

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.