Aanbevolen soorten zonnebrillen

0

De meeste zonnebrillen zijn ontworpen om onze ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Vaak beloven de labels op zonnebrillen bescherming tegen ultraviolet licht en andere soorten natuurlijke straling. Het is belangrijk om te weten welk soort licht u nodig heeft om uw ogen te beschermen en welk type licht niet noodzakelijk schadelijk is.

Blokkeert 99 procent van de ultraviolette stralen
Koop altijd een zonnebril met deze functie. Langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling in zonlicht is gekoppeld aan staar en ooggroei, inclusief kanker. UVB-straling wordt als gevaarlijker voor de ogen en de huid beschouwd dan UVA-straling.

Zowel plastic als glazen lenzen absorberen wat UV-licht, maar de UV-absorptie kan worden verbeterd door tijdens het produceren chemicaliën aan het lensmateriaal toe te voegen of door speciale lenscoatings toe te passen.

Zoek naar een zonnebril die 99 procent of 100 procent van al het UV-licht blokkeert. Op sommige labels van de fabrikant staat “UV-absorptie tot 400 nm”. Dit is hetzelfde als 100 procent UV-absorptie.

Gemalen en gepolijst

Sommige glazen zonder recept zijn geslepen en gepolijst om de kwaliteit van de lenzen te verbeteren. Nonprescription lenzen die niet zijn geslepen en gepolijst zullen uw ogen geen pijn doen.
U wilt er zeker van zijn dat de lenzen die u koopt correct zijn gemaakt. Beoordeel de kwaliteit van een zonnebril zonder recept op iets met een rechthoekig patroon, zoals een vloertegel. Houd de bril op een comfortabele afstand en bedek één oog. Beweeg de bril langzaam van links naar rechts en vervolgens omhoog en omlaag. Als de lijnen recht blijven, zijn de lenzen prima. Als de lijnen wiebelen, vooral in het midden van de lens, probeer dan een ander paar.

Schokbestendig

Alle zonnebrillen moeten voldoen aan de impactnormen die door de Federal Food and Drug Administration (FDA) zijn vastgesteld voor de veiligheid. Geen enkele lens is echt onbreekbaar, maar plastic lenzen zijn minder waarschijnlijk dan glazen lenzen om te versplinteren wanneer ze door een bal of een steen worden geraakt.

De meeste zonnebrillenzenzen zonder recept zijn van kunststof. Zonnebrillen van polycarbonaat, gebruikt in veel sporten, zijn bijzonder zwaar, maar ze krassen gemakkelijk. Als u polycarbonaatlenzen koopt, let dan op degenen met krasbestendige coatings.

Gepolariseerde

Gepolariseerde lenzen snijden gereflecteerde schittering terug – zonlicht dat weerkaatst op gladde oppervlakken zoals bestrating, autoruiten, verchroomde oppervlakken of water. Ze kunnen met name handig zijn voor autorijden en vissen.

Polarisatie heeft niets te maken met UV-lichtabsorptie, maar veel gepolariseerde lenzen worden nu gecombineerd met een UV-blokkerende substantie. Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat de lenzen een maximale UV-bescherming bieden.

Lens duisternis

Een middelgrote lens is goed voor dagelijks gebruik, maar als u de bril gebruikt voor zeer heldere omstandigheden, kiest u een donkerdere lens.

De kleur en de mate van duisternis vertellen u niets over het vermogen van de lenzen om UV-licht te blokkeren.

Photochromic

Een meekleurende brillenglas wordt automatisch donker bij fel licht en wordt bij weinig licht lichter. Het meeste van de verduistering vindt plaats in ongeveer een halve minuut, terwijl de verlichting ongeveer vijf minuten duurt. Fotochrome lenzen hebben een uniforme of gradiënt-tint.

Hoewel fotochrome lenzen goede UV-absorberende zonnebrillen kunnen zijn (opnieuw moet het label dit voordeel vermelden), het kost tijd om ze aan te passen aan verschillende lichtomstandigheden.

Omwikkelbare stijl

Omwikkelbare glazen zijn gevormd om te voorkomen dat het licht rond de frames en in uw ogen schijnt.

Studies hebben aangetoond dat voldoende UV-stralen rond gewone brilmonturen komen om de voordelen van beschermende lenzen te verminderen. Zonnebrillen met een grote omranding kunnen uw ogen vanuit alle hoeken beschermen.

Gradient lenzen

Gradient lenzen zijn permanent in de schaduw van boven naar beneden of van boven en onder in het midden. Enkelvoudige gradiëntlenzen (donker bovenop en lichter aan de onderkant) kunnen schittering uit de lucht wegnemen, maar laten u duidelijk hieronder zien. Ze zijn handig om te rijden, omdat ze uw zicht op het dashboard niet verminderen. Ze zijn echter niet zo goed in het verminderen van schittering in een besneeuwde omgeving of op het strand.

Lenslenzen met twee gradaties (donker aan de boven- en onderkant en lichter in het midden) kunnen beter zijn voor sporten waarbij licht weerkaatst op het water of sneeuw, zoals zeilen of skiën.

Lenzen met een dubbele hellingshoek worden niet aanbevolen voor autorijden, omdat ze het dashboard donker doen lijken.

Mirror coated

Spiegelafwerkingen zijn dunne lagen van verschillende metalen coatings op een gewone lens. Hoewel ze de hoeveelheid zichtbaar licht in uw ogen verminderen, neemt u niet aan dat ze u volledig beschermen tegen UV-straling.

Blokkeert 90 procent van de infraroodstralen
Infraroodgolflengten zijn onzichtbaar en produceren warmte. Zonlicht heeft lage niveaus van infrarode straling en het oog verdraagt ​​infrarood goed.

Sommige fabrikanten van zonnebrillen maken gezondheidsclaims voor hun producten op basis van infraroodbescherming, maar onderzoek heeft geen nauw verband aangetoond tussen oogziekten en infraroodstralen.

Blauw-blokkerende

Of blauw licht schadelijk voor het oog is, is nog steeds controversieel. Lenzen die al het blauwe licht blokkeren, zijn meestal oranje gekleurd en maken uw omgeving geel of oranje. De tint maakt zogenaamd verre ob

Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.