Accomodatie oog

Wanneer er gesproken wordt over accomodatie van het oog dan is dat het aanpassen van de brandpuntsafstand. Hierdoor kun je voorwerpen goed en scherp zien. Hoe werkt accommodatie precies en waarom zie je soms slechter dan normaal?

Brandpuntsafstand

Het brandpunt is het punt waarbij we een voorwerp duidelijk kunnen zien als er licht op een voorwerp valt. De brandpuntafstand is de afstand tussen het voorwerp en lens. Voor mensen is dit ongeveer 1,8 cm. Je kunt dit zelf ook proberen als je een vinger vlak voor je oog houdt. Tot 1,8 cm valt er nog genoeg licht op en is de vinger nog helder te zien. Wanneer je deze vinger nog dichter naar je oog brengt dan wordt hij donker. Je kunt deze vinger waarschijnlijk niet zo scherp zien van dichtbij omdat je ogen zich niet genoeg kunnen draaien, hierdoor zie je het voorwerp dus wazig De brandpuntafstand is dus belangrijk om een voorwerp goed te kunnen zien. Bij accommodatie zorgt de lens ervoor dat hij veranderd waardoor de brandpuntafstand wordt aangepast. De brandpuntafstand kan verschillen omdat jijzelf of het voorwerp van je af of naar je toe beweegt.

Bolling van de lens

De lichtinval het voorwerp dat je wilt zien wordt bepaalt door de bolling van de lens. Komt een voorwerp dichterbij, dan wordt de lens boller gemaakt om de lichtstralen sterker te buigen. Hierdoor is het mogelijk om iets van dichtbij te zien. De oogspieren zorgen ervoor dat de lens boller kan worden getrokken als deze zich aanspannen. Ontspannen de oogspieren dan wordt de lens plat getrokken kun je voorwerpen van veraf bekijken. Bij starende mensen zie je wel eens dat de oogspieren volledig ontspannen zijn waardoor hun blik op ondeindig staat.