Albinisme

0

Albinisme is een aangeboren erfelijke aandoening waarbij er onvoldoende pigment in de ogen en/of haar en huid voorkomt. Eén van de oorzaken is dat pigment (deels) ontbreekt. Deze oogaandoening komt voor bij 1 op de 15.000 mensen. Er bestaat geen behandeling voor albinisme.

 

Wat is albinisme?

Bij albinisme is er een minimale aanmaak van pigment in de ogen en/of haar en huid. Albinisme is in twee verschillende soorten in te delen: oculocutaneous albinisme of OCA, wat betekent dat melaninepigment ontbreekt in de huid, het haar en de ogen. Oculair albinisme of OA is de andere vorm. Dit betekent dat het melaninepigment niet aanwezig is in de ogen en dat de huid en het haar ‘normaal’ lijken. Over het algemeen komt OCA vaker voor dan OA.

Door het ontbreken van pigment zijn de ogen zijn extreem gevoelig voor licht en is het zicht meestal beperkt. De irissen zijn vaak lichtgrijs of blauw. De bekendste vorm is die van een patiënt (albino) met oculair albinisme met rode ogen: pigmentvorming ontbreekt in de ogen, huid en haar. Rode ogen worden veroorzaakt door irisdiafanie: de iris laat licht door en lijkt daardoor grijs-rood.

Gevolgen van albinisme

Melanine zorgt voor de kleur van ogen, huid en haar. Iemand met albinisme heeft daardoor meestal een lichte oog-, huids- of haarkleur.

Het kan de oorzaak zijn van aangeboren slechtziendheid gecombineerd met nystagmus. Lichtschuwheid, een hoge brilsterkte, scheelzien en onvoldoende diepte zien zijn andere mogelijke gevolgen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.