Beschermen oudere zonnebrillen je ogen nog genoeg?

0

Zijn uw oudere zonnebrillen nog steeds uw ogen beschermd? Als u een favoriete zonnebril heeft, kunt u deze al jaren gebruiken. Hoe weet je of oudere zonnebrillen je ogen nog steeds beschermen tegen ultraviolet (UV) licht? Onderzoek biedt geen direct antwoord op de vraag of de UV-bescherming verslechtert. De enige manier om zeker te zijn is om je zonnebril getest te krijgen.

Een zonnebril met de aanbevolen bescherming filtert alle UV-stralen uit. UV-stralen kunnen de oppervlakteweefsels, het hoornvlies en de lens van het oog beschadigen. Na verloop van tijd kan ultravioletschade het risico op het ontwikkelen van cataracten, maculaire degeneratie en andere oogaandoeningen verhogen. Deze omstandigheden kunnen uw zicht verminderen.

Een studie uit 2016 van de Universiteit van Sao Paolo, Brazilië, onderzocht of UV-bescherming in zonnebrillen adequaat is getest. “Dat is niet hetzelfde als testen of UV-bescherming in zonnebrillen slijt”, aldus Jeff Pettey, assistent-professor oogheelkunde aan de Moran Center University of Utah en een woordvoerder van de American Academy of Ophthalmology.

De onderzoekers ontdekten dat de tests van fabrikanten in Brazilië mogelijk de hoeveelheid UV-licht onderschatten die een bril in de loop van de tijd raakt. Het is niet duidelijk of deze bevindingen iets betekenen voor het testen van zonnebrillen in de Verenigde Staten. Blootstelling aan UV-straling in Brazilië is hoger dan in de Verenigde Staten.

Hoewel de studie meer vragen dan antwoorden opriep, zegt dr. Pettey dat consumenten niet gealarmeerd moeten zijn of haast maken om hun geliefde reeks tinten te vervangen. Er is momenteel geen aanbeveling voor wanneer mensen hun zonnebril zouden moeten terugtrekken.

UV-blocking-technologie is de laatste jaren verbeterd. De meeste zonnebrillen hebben tegenwoordig UV-bescherming die in de lens is ingebed in plaats van eroverheen gecoat. Als u zich zorgen maakt over de ouderdom en veiligheid van uw zonnebril, kunt u ze laten testen in een optische winkel met een UV-lichtmeter.

Als je klaar bent voor een nieuwe zonnebril, biedt Dr. Pettey deze tips voor het kiezen van een zonnebril met de meeste bescherming:

Zoek naar een label met de tekst ‘100% bescherming tegen UVA en UVB’ of ‘100% bescherming tegen UV 400.’
Kies grotere kaders die de ogen en de omringende huid bedekken. Frames die zich om de zijkanten van het gezicht wikkelen bieden de grootste bescherming.
Koop bij een gerenommeerde winkel. Wees voorzichtig bij het kopen van een zonnebril van online veilingsites, straatverkopers of vlooienmarkten.
Deze zonnebrilfuncties spelen geen rol bij UV-bescherming:

  • lenskleur of tint;
  • lens duisternis;
  • spiegel-coating; en
  • polarisatie

Het belangrijkste advies is om “uw zonnebril op te zetten wanneer u zich buiten bevindt”, zegt dr. Pettey. De Vision Council meldt dat slechts 31 procent van de Amerikanen een zonnebril draagt ​​wanneer ze buiten zijn. “Zonnebrillen zijn voor de ogen wat zonnescherm voor de huid is. Of het nu bewolkt of zonnig is, ze zijn een essentieel schild om uw gezondheid te beschermen.”Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers