Bescherming van de ogen

0

In de winter, als het buiten koud is, nodigt het niet echt uit om buiten te sporten. Vandaar dat veel sporters in een overdekt sportcentrum hun heil zoeken. Echter kleven er vervelende risico’s aan de zogenaamde indoorsporten en neemt men voorzorgmaatregelen ter voorkoming van verstuikingen, zwellingen en botbreuken. Hierbij wordt helaas te vaak vergeten om de ogen te beschermen.

Wanneer is bescherming noodzakelijk?

Letsel aan het oog komt jammer genoeg veelvuldig voor. In de meeste gevallen zijn kinderen en jong volwassenen de dupe. Hun ogen lopen het meeste gevaar bij het beoefenen van gevechtssporten. Eveneens vormen sporten als voetbal, tennis, honkbal, minivoetbal, basketbal en hockey een verhoogd risico. Voor al deze sporten is bescherming van de ogen noodzakelijk.

De risico’s bij het ontbreken van bescherming

Bij het ontbreken van een goede bescherming van de ogen, kan er letsel ontstaan waarbij er wel of geen sprake is van substantieverlies. Onafhankelijk van de mate van de verwonding, zal het altijd noodzakelijk zijn om het oog door de arts grondig te laten onderzoeken, ook al is de bloeding vanzelf gestopt. Het ooglid dat uit kraakbeen bestaat en aangedaan kan zijn, tarsusi genaamd, zal worden nagekeken. Bij een brede wond is het niet ongewoon wanneer de arts de wond niet direct hecht. Zonder het advies van de oogarts is het risico aanwezig dat de hechting te veel trekt, waardoor het vervelende gevolgen kan hebben op de asymmetrie. Een ooglid zou dan niet goed gesloten kunnen worden. Kleine wonden kunnen wel direct worden gehecht. Kneuzingen komen naast wonden het vaakst voor en zijn de oorzaak van blauwe plekken of bloeduitstortingen met een blauw oog tot gevolg. Hoewel het blauwe oog vaak hilariteit oproept, is het voor het oog gevaarlijk. Wanneer een ooglid niet goed sluit door zo’n verwonding kan de oogbol uitdrogen. Ter voorkoming daarvan brengt men een kunsttranen-gel aan op het oog. De oogarts controleert de beweging van de oogbol en onderzoekt of de oogkas is gebroken.

Verder mogelijk letsel bij ontbreken van bescherming van de ogen
Balsporten zijn meestal de sporten waarbij een goede bescherming van de ogen gewenst is. Als het oog door een bal is geraakt, door het ontbreken van bescherming van de ogen, controleert de arts of de ogen zelf niet zijn beschadigd. Wees alert wanneer er opeens een sterk waarneembare vermindering van het gezichtsvermogen optreedt. Als dat het geval is, is medisch handelen direct noodzakelijk. Wanneer u niet scherp ziet, is dit het teken dat het oog is beschadigd. Ook klachten als dubbelzien, gezichtsstoornis en hevige pijn vereisen specialistische hulp. In zeldzame gevallen kan men last hebben van een combinatie van lichtschuwheid, tranen en hevige pijn. Ook dan moet men een specialist raadplegen.

Wat gebruik je voor bescherming?

In speciaalzaken kan men brillen kopen ter bescherming van de ogen tijdens het sporten. Bescherming voor de ogen hoeft helemaal niet duur te zijn. Klik hier om meer te lezen over veiligheidsbrillen.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.