Acupunctuur bij oogproblemen

0

Wanneer je last hebt van oogproblemen, dan kan dit veel invloed op je functioneren en dagelijkse leven hebben. Je huisarts zal al snel medicatie voorschrijven en je misschien doorsturen naar een specialist om daar verdere behandelingen te krijgen. Soms werkt dit allemaal niet goed genoeg. Maar het kan ook zo zijn dat je je niet fijn voelt bij het nemen van medicatie of het volgen van de behandelingen.

Wanneer je last hebt van oogproblemen, dan kan dit veel invloed op je functioneren en dagelijkse leven hebben. Je huisarts zal al snel medicatie voorschrijven en je misschien doorsturen naar een specialist om daar verdere behandelingen te krijgen. Soms werkt dit allemaal niet goed genoeg. Maar het kan ook zo zijn dat je je niet fijn voelt bij het nemen van medicatie of het volgen van de behandelingen.

Wat je dan zou kunnen overwegen is acupunctuur. Deze alternatieve geneeswijze zou veel voor je kunnen betekenen bij oogproblemen. Het is zelfs mogelijk dat je volledig van je oogproblemen af komt met acupunctuur. 

Symptomen van oogproblemen

Oogproblemen kunnen ontstaan door ontzettend veel oorzaken. Enkele voorbeelden zijn stress, te veel op beeldschermen kijken, allergieën en voeding. Het is daardoor lastig te achterhalen wat precies de oorzaak van een oogprobleem is. Ook de symptomen die mensen kunnen ervaren bij oogproblemen zijn divers. In de meeste gevallen zal dit één of meerdere van de onderstaande symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke ogen;
 • Vermoeide ogen;
 • Minder scherp kunnen zien;
 • Computerogen;
 • Sterretjes zien;
 • Droge ogen;
 • Trillend ooglid;
 • Tranende ogen;
 • Lui oog;
 • Vlekken zien;
 • Kleurenblindheid;
 • Nek- en schouderpijn.


Zoals je kunt zien zijn de symptomen niet altijd even vanzelfsprekend. Wanneer je last hebt van je nek en schouders of van hoofdpijn, dan zul je niet snel denken aan oogproblemen terwijl dit wel het geval kan zijn. Ook wanneer de oog problemen precies zijn ontstaan is vaak lastig te zeggen. Vaak gebeurd dit langzaam over een langere periode op onder andere je werk. Wellicht omdat je teveel op een beeldscherm aan het werk bent, je last veel, komt veel in aanraking met chemische stoffen of je werkt in slecht licht. Wat de reden ook maar is, je wilt er zo snel mogelijk van af.

Om van je oogproblemen af te komen zijn er diverse behandelingen mogelijk. Eén daarvan is acupunctuur. In dit geval acupunctuur in het gezicht en om preciezer te zijn rond de ogen.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de meest bezochte alternatieve geneeswijze in Nederland. Het wordt steeds bekender in de westerse wereld maar maakt al eeuwen deel uit van de klassieke Chinese geneeskunde.

Bij acupunctuur benaderen ze alle gezondheidsproblemen vanuit een holistische hoek. Dat houd in dat ze er vanuit gaan dat alles wat met onze gezondheid te maken heeft met elkaar verbonden is. Hierbij leren ze ons ook dat er energie in banen (meridianen) in ons lichaam rond gaat. Deze meridianen zijn met elkaar verbonden. Wanneer de energie niet (meer) goed kan stromen kun je last krijg van verschillende gezondheidsklachten. Volgens sommige mensen kan een onbalans in het lichaam zich uiten als een oogprobleem of ziekte. Een acupuncturist kan invloed uitoefenen op de energiestroom door bepaalde punten aan te stippen op de meridianen. Dit doen ze met hele dunne naalden in verschillende lengtes. Deze naalden worden op specifieke punten op het lichaam geplaatst en beïnvloeden de energiestroom, waardoor klachten kunnen afnemen. Sommige mensen zullen de naalden meer voelen dan de andere, maar het doet nooit pijn. Wanneer er acupunctuur wordt toegepast, wordt eventuele onbalans die symptomen veroorzaakt, verholpen.

Waarom kiezen voor acupunctuur bij oogproblemen?

Het is verstandig om te kiezen voor acupunctuur wanneer je last hebt van oogproblemen, omdat ze bij acupunctuur kijken naar de mens in zijn geheel. Er wordt dus niet alleen naar je klachten en symptomen gekeken, maar naar je gehele persoon, gezondheid en welbevinden. Want ook bij oogproblemen is er sprake van een disbalans in je lichaam. Bij oogproblemen ligt de focus op het bevorderen van de circulatie van Qi en bloed rond de ogen.

Door studies is aangetoond dat acupunctuur een verlaging van de temperatuur van het oogoppervlak veroorzaakt die helpt de verdamping van de tranen gedurende dag te verminderen. Oog acupunctuur kan ook ingezet worden bij de behandeling van glaucoom. Dit is een aandoening van de oogzenuw die meestal door hogere drukniveaus dan normaal in het oog worden veroorzaakt. Na een onderzoek nam de oogdruk namelijk aanzienlijk af na acupunctuur. Bij een andere studie werd aangetoond dat de symptomen van allergische en inflammatoire oogziekten verminderd werden door acupunctuur.

Acupunctuur is een veilige behandeling en kun je prima combineren met standaard westerse behandelingen, maar het kan toch handig zijn eerst in overleg te gaan met je behandelende arts. Lees meer over acupunctuur bij oogproblemen op Acupuncturisten Overzicht en vind een acupuncturist bij jou in de buurt.

Acupunctuur punten rond de ogen

Tijdens acupunctuur wordt gefocust op de volgende gebieden voor de gezondheid van het oog:

Jingming BL1

Jingming betekent “heldere ogen” en bevindt zich in de binnenste ooghoek. Er wordt gedacht dat dit punt Qi en bloed naar de ogen brengt en oogproblemen verhelpt zoals staar, glaucoom, nachtblindheid, conjunctivitis en wazig zien.

Zanzhu

Het Zanzhu-punt bevindt zich in de vouw aan de binnenkant van de wenkbrauw. Dit punt is de focus wanneer patiënten klagen over hoofdpijn, wazig zien, pijn, tranen, roodheid, spiertrekkingen en glaucoom.

Yuyao

Yuyao bevindt zich in het midden van de wenkbrauw recht boven de pupil. Dit punt wordt gebruikt voor de behandeling van vermoeide ogen, spiertrekkingen, ptosis (het bovenste ooglid dat laag hangt), troebelheid van het hoornvlies, roodheid en zwelling.

Sizhukong

Het Sizhukog-gebied bevindt zich in het holle gebied aan de buitenkant van de wenkbrauw. Er wordt gedacht dat het een punt is waar acupunctuur kan worden uitgevoerd om oog- en gezichtspijn te verhelpen, waaronder hoofdpijn, roodheid, oogpijn, wazig zien, oogpijn en gezichtsverlamming.

Tongzilia

De Tongzilia bevindt zich aan de buitenste hoek van het oog. Men denkt dat dit punt de ogen oplicht. Manipulatie van dit punt helpt ook bij de behandeling van hoofdpijn, roodheid, oogpijn, lichtgevoeligheid, droge ogen, staar en conjunctivitis.

Verminder je oogproblemen

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze waarbij er naar het mens als geheel wordt gekeken en er met behulp van dunne naalden invloed op de energiestroom in het lichaam wordt uitgeoefend. Door te focussen op verschillende gebieden rond het oog, kunnen verschillende oogproblemen verholpen of verminderd worden.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.