De risico’s op oogaandoeningen als gevolg van roken

0

Dat roken erg risicovol is voor de gezondheid is al langer bekend. Vaak gaat het dan over verhoogde risico’s op kanker en hart- en vaatziekten zoals bijvoorbeeld vermeld op eengezonderlijf.nl. Dat roken echter ook schadelijk kan zijn voor de ogen is veel minder bekend. Toch lopen rokers een verhoogd risico op een aantal oogaandoeningen.

Roken verhoogd het risico op Maculadegeneratie (AMD)

AMD staat ook wel bekend als netvliesveroudering. De macula is het centrale deel van ons netvlies en zorg voor het ‘centrale zien’. In dit centrale deel bevinden zich veel zogenaamde ‘kegeltjes’. Heb je de diagnose AMD dan uit zich dit vaak in een minder scherp zicht. Ook kan het zijn dat je een soort van centrale vlek ziet of last hebt van vervormingen.

AMD ontstaat als gevolg van het feit dat bij sommige mensen gedurende hun leven te veel ‘kegeltjes’ verloren gaan. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat precies de oorzaak is dat mensen AMD krijgen.

Wel zijn er een aantal factoren aan te wijzen die een rol spelen en de kans op AMD vergroten. Naast erfelijkheid en factoren als leeftijd, etnische afkomst en geslacht zijn ook omgevingsfactoren van belang. Een van die omgevingsfactoren is het wel of niet roken.

Sterker nog: roken vormt naast leeftijd de belangrijkste risicofactor voor AMD. Roken breekt namelijk de antioxidanten in het lichaam af. Deze antioxidanten dienen onder andere ter bescherming van ons netvlies. Het blijkt dat je als roker 2 tot 5x zoveel kans maakt om de diagnose AMD te krijgen dan wanneer je niet rookt.

Roken verhoogd de kans op glaucoom

Glaucoom is een oogzenuw aandoening. Onderzoek wijst uit dat rokers meer kans maken op deze aandoening. Dit als gevolg van het feit dat roken slecht is voor de bloedvaten. Daaronder vallen ook de haarvaten die zorgen voor het goed functioneren van de oogzenuw.

Minder functionerende bloedvaten leiden ook tot verhoging van de bloeddruk. Ook een verhoogde bloeddruk verhoogd de kans op deze aandoening.

Roken verhoogd de kans op cataract

Cataract is een vertroebeling van de lens. Onderzoek wijst uit dat rokers meer kans maken op deze vorm van staar. Dit vanwege het feit dat roken er voor zorgt dat je sneller ouder wordt. Het niet behandelen van deze aandoeningen kan zelfs leiden tot blindheid.

Stoppen met roken

Wil je het risico op bovenstaande aandoeningen verlagen dan is het dus zaak om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Stoppen is niet eenvoudig. Veel mensen willen wel stoppen maar hebben daarbij hulp nodig. De huisarts kan je verder helpen als niets lukt om te stoppen. Zo kan de huisarts er voor zorgen dat je in een stoppen met roken programma wordt opgenomen en ter ondersteuning medicatie zoals Champix voorschrijven. Geen zin om naar de huisarts te gaan? Het is ook mogelijk om online Champix te bestellen op een veilige manier. Champix verhoogd de stopkans aanzienlijk.

Wellicht dat dit artikel je ook nog meer motivatie heeft opgeleverd om definitief afscheid te nemen van de sigaret.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.