Suikerziekte en mogelijke oogcomplicaties

0

Suikerziekte (ook wel diabetes genoemd) is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Diabetes heeft veel negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zo kan diabetes ook een negatief effect hebben op onze ogen.

Wat is suikerziekte (diabetes)

Diabetes kan worden onderscheiden in twee hoofdsoorten.

  • Diabetes type 1: Dit is een aandoening waarbij jouw lichaam stopt met de aanmaak van insuline. Insuline regelt onze bloedsuiker en is daarmee onmisbaar om goed te kunnen functioneren. De oorzaak voor het ontstaan van diabetes type 1 is nog net helemaal duidelijk. Wel heeft het te maken met ‘aanleg’ wat enerzijds kan ontstaan door erfelijkheid. De aanleg kan echter ook aanwezig zijn zonder dat het erfelijk is. Op dit moment is genezing van deze ingrijpende aandoening nog niet mogelijk.
  • Diabetes type 2: Dit is een aandoening waarbij jouw lichaam niet meer adequaat reageert op insuline. Het gevolg is dat er te veel suiker in het lichaam achterblijft. Als gevolg daarvan maakt het lichaam eerst meer en later steeds minder insuline aan.

Vooral voor diabetes type 2 geldt dat het te veel aan suiker in onze voeding enorm risicovol is. Wil je meer weten over de gevaren van suiker dan is dit artikel een aanrader.

Welke gevolgen kan suikerziekte hebben voor de ogen

Beide vormen van diabetes heeft een verstorende werking op de insuline aanmaak en daarmee op de stofwisseling. Dit kan leiden tot problemen met de bloedvaten. Hieronder vallen ook de bloedvaten in onze ogen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een tweetal hoofdproblemen als gevolg van diabetes:

Verminderd zicht

Doordat diabetes een negatieve invloed heeft op de bloedvaten kan er sprake zijn van verminderd zicht. Dit is voornamelijk het geval als de bloedvaten in het netvlies aangetast zijn. Dit kan leiden tot verminderd zuurstof en voedingsmiddelen transport in de ogen. Heb je last van verminderd zicht in combinatie met diabetes dan is het belangrijk om direct contact te zoeken met een oogarts. Regelmatige controle is noodzakelijk om er voor te zorgen dat afwijkingen tijdig kunnen worden behandeld. Ben je er niet op tijd bij dan kan dit zelfs leiden tot blindheid.

Wisselende gezichtsscherpte

Door schommelingen in de suikerspiegel kan het voorkomen dat diabetes patiënten te maken krijgen met wisselende gezichtsscherpte. Dit heeft te maken met de breking van de ooglens. Deze breking gaat schommelen als gevolg van schommelende suikerspiegel. Daarom is het van belang om de suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Wat kun je doen om suikerziekte te voorkomen

Vooral bij diabetes type 2 is bekend dat er een aantal factoren zijn die het risico op deze aandoening sterk vergroten. Zo is bekend dat ongezonde voeding, te weinig beweging, roken en overgewicht het risico op diabetes type 2 enorm vergroten.

Gelukkig zijn dit factoren waar zeker wat aan te doen valt. Veel winst valt te behalen met gezonde voeding. Het is bekend dat in ons huidige voedingspatroon veel mensen dagelijks te veel suikers binnenkrijgen. Bij veel mensen manifesteert zich dit in overtollig buikvet. Echter ook zonder overgewicht kun je een verhoogd risico lopen. In dit informatieve artikel over afvallen buik kun je met een simpele test zelf bepalen of jij een verhoogd risico loopt. Ook vind je er richtlijnen op basis waarvan jij een gezond voedingspatroon kunt inrichten.

 

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.