10 contactlens fouten

0

Steeds meer mensen krijgen een oogontsteking, doordat ze te slordig omgaan met hun lenzen. Komt ook bij jou de klad erin? Als je deze dingen doet, waarschijnlijk wel!

 

Volgens de vereniging van oogartsen (het NOG) en de Vereniging van Optometristen gaat het vaak mis, omdat steeds meer mensen hun lenzen in standaardmaten bij de drogist of online kopen. Ze kunnen dan te klein, te groot, te dik of te dun zijn voor hun ogen, vertelt oogarts Peter Ringens aan RTL Nieuws. “Dat schuurt, wrijft en drukt op je oog. Daarnaast kunnen de lenzen zuurstof en tranen afknijpen, waardoor bacteriën vrij spel hebben.”

Ook het goed schoonhouden van de lenzen schiet er nogal eens bij in. Herken jij onderstaande foutjes?

1. Je reinigt je lenzen met kraanwater of, nog erger, je tong
Het is misschien makkelijk en snel, je lens even op je tong leggen. Maar in je mond zitten ontelbaar veel bacteriën die je niet op je lenzen en al helemaal niet in je ogen wilt hebben. Ook kalk en bacteriën in kraanwater kunnen je lenzen en lenzendoosje aantasten. Gebruik dus altijd alleen lenzenvloeistof. In het buitenland is het verstandig om ook je lenzendoosje met de vloeistof af te spoelen.

2. Je hergebruikt lensvloeistof (of vult het aan)
Als je lenzenvloeistof hebt gebruikt, verliest die zijn ontsmettende kracht. Gebruik daarom elke dag honderd procent schone vloeistof om je lenzen te reinigen en ze te bewaren. Niet bijvullen dus, en aan recycling hoef je in dit geval echt niet te denken.

3. Je draagt lenzen bij rode of geïrriteerde ogen
Misschien komt het zelfs door je lenzen. Raadpleeg je opticien.

4. Je gebruikt oogdruppels of -medicatie zonder je opticien te informeren
Gewoon even vertellen. Sommige druppels of medicatie kun je niet gebruiken bij lenzen.

5. Je föhnt je haar met je lenzen in
Stel je lenzen nooit bloot aan haarspray of hitte. De enige juiste volgorde is: föhnen – haarspray – lenzen.

6. Je wast je handen niet voordat je je lenzen indoet
Voordat je lenzen in- of uitdoet is het erg belangrijk je handen goed met zeep te wassen. Zo krijgen bacteriën geen kans. Gebruik bij het afdrogen het liefst een schone handdoek.

7. Je laat een vriend of vriendin je (kleuren)lenzen dragen
God mag weten wat voor bacteriën zij in hun ogen hebben. Die coole kleurenlenzen kun je dus beter ook niet voor een avondje uitlenen.

8. Je slaapt met je lenzen in
Je hoornvlies krijgt hierdoor onvoldoende zuurstof en traanvocht, wat de volgende dag droge, rode en pijnlijke ogen kan geven. In het ergste geval kan je contactlens aan je oog vastzuigen. Dit kan je hoornvlies beschadigen. Niet vergeten uit te doen dus!

9. Je loopt te lang met dezelfde lenzen rond
Als je lenzen te lang gebruikt, kunnen ze gaan irriteren. Je ogen kunnen zelfs al geïrriteerd raken van de lenzen voordat je er echt last van krijgt. Houd je lenzen ook niet langer dan de aanbevolen tijd per dag in.

10. Je zwemt met je lenzen in
Hoe heerlijk het water ook is, het is nooit zo schoon als het eruitziet. Doe daarom je lenzen uit of draag daglenzen als je echt niet zonder kunt. Dan kun je na het zwemmen je lenzen weggooien.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.