10 tips die iedere lenzendrager moet weten

0

1. Was altijd uw handen
Het is duidelijk dat handen wassen erg belangrijk is voor een goede contactlens hygiëne. Echter, blijkt uit een onderzoek over veelvoorkomende contactlens problemen dat 55% van de lenzendragers toegeeft niet altijd hun handen te wassen voor het in- en uitdoen van de contactlenzen.

2. Gebruik geen kraanwater
Kraanwater is niet absoluut niet bacterievrij. Er zitten vele soorten bacteriën in het water die ooginfecties kunnen veroorzaken, maar een bijzonder gevaarlijke kiem- genoemd Acanthamoeba -wordt vaak gevonden in leidingwater. Deze kiem kan een zeer ernstige vorm van ooginfectie genaamd Acanthamoeba keratitis veroorzaken. Daarom moet u nooit de lenzen met kraanwater schoonmaken.

3. Wrijven en Spoelen
Tijd is kostbaar, maar u zou ook geen mondwater gebruiken in plaats van uw tanden poetsen, uit tijdgebrek. Natuurlijk niet! Wrijven van contactlenzen in uw lenzenvloeistof en dan spoelen is de meest effectieve manier van het verwijderen van vuil, voordat u de lenzen in uw lenzenvloeistof doet.

4. Doe deksel erop!
Meer dan 1 op de 10 dragers van contactlenzen sluiten de lenzenvloeistof niet goed dicht met de dop. Het goed sluiten van lenzenvloeistof is zeer belangrijk om besmetting te voorkomen en het onderhouden van de desinfecterende kracht van de lenzenvloeistof.

5. Niet bijvullen van vloeistoffen
30% van de lenzendragers voegen lenzenvloeistof toe aan de huidige lenzenvloeistof die al in het lenzendoosje zit. Waarom is dit een risico? lenzenvloeistof is gemaakt van specifieke concentraties van chemische stoffen die ziektekiemen te doden. Als u de vloeistof gaat verdunnen zal het niet alle schadelijke bacteriën doden. Zodra lenzenvloeistof is gebruikt heeft het niet langer dezelfde kracht om ziektekiemen te doden, dus als u bijvult bent u in wezen de lenzenvloeistof aan het verdunnen en dus het risico voor ernstige ooginfectie aan het verhogen.

6. Vergeet het lenzendoosje niet
Uit onderzoeken blijkt dat 66% van de lenzendragers niet goed omgaat met hun lenzendoosje. Dus wat moet er worden gedaan? Als eerste, het reinigen van het lenzendoosje met lenzenvloeistof en vervolgens laten drogen in open lucht. Ten tweede, als u het lenzendoosje met lenzenvloeistof wil vullen, vul het tot aan het juiste punt (er staat een lijn aangegeven). Ten derde, sluit de deksel van het lenzendoosje helemaal goed dicht wanneer u de lenzen ’s nachts bewaart. Tenslotte, vervang het lenzendoosje minimaal elke 3 maanden.

7.Hou u aan het draagschema
Wanneer u lenzen langer draagt dan mag zal dit de comfort en visie verminderen, maar ook kan dit leiden tot ernstige oogaandoeningen. De vervangingsfrequentie van lenzen wordt bepaald op basis van uw draagtijd, comfort en vooral wat geschikt is voor uw ogen. Het te lang dragen van lenzen kan dus een negatieve invloed hebben op uw visie en de gezondheid van het oog.

8. Slapen & Zwemmen met lenzen?
Slapen met contactlenzen verhoogt het risico van microbiële keratitis en andere complicaties. Onderzoek heeft aangetoond dat het relatieve risico van zogenaamde hoornvlies infiltratieve gebeurtenissen stijgt met 7 maal wanneer u met lenzen in slaapt.

Zwemmen (net als leidingwater) verhoogt ook aanzienlijk het risico van ernstige infecties door een organisme genaamd Acanthameoba keratitis. Als u wilt zwemmen met contactlenzen in draag dan een zwembril en ga niet onder water.

9. Lenzen vergelijken op prijs
Er is niet zoiets als de “beste plek” om uw lenzen te kopen, wel zijn er tegenwoordig zoveel websites die lenzen voor een goedkopere prijs aanbieden dan in bij de opticien in de winkel, dat het handig is om eerst goed de lenzen prijzen te vergelijken. Bestel altijd de exact zelfde lens aanbevolen door uw optometrist en bestel nooit een ander merk omdat deze goedkoper is zonder overleg met uw optometrist.

10. Voel, Kijk, Zie

Er zijn drie vragen die elk contactlensdrager zichzelf moet afvragen, voor het aanbrengen van contactlenzen.

  • Vraag uzelf, voelen mijn ogen goed? Als u enig ongemak of pijn voelt, draag de lens niet!
  • Zien mijn ogen er goed? Als uw ogen rood of gezwollen lijken, draag de lens niet!
  • Kan ik normaal zien? Als uw visie wazig is of als uw visie van de afgelopen dagen is verslechterd, draag de lens niet!Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers