Wat zijn bifocale lenzen voor astigmatisme?

0

Als je vroeger torische zachte contactlenzen had voor astigmatisme moest je rond je 40e een beslissing maken vanwege ouderdomsverziendheid: een leesbril dragen over je contactlenzen, of overstappen naar bifocale gasdoorlaatbare contactlenzen.

Voor veel mensen waren geen van beide opties wenselijk. In de eerste plaats omdat het dragen van een leesbril het doel van het dragen van contactlenzen tenietdoet, u moet overal een leesbril mee naartoe nemen. En hoewel een leesbril je bijziendheid kan verhelpen nadat ouderdomsverziendheid wordt vastgesteld, zorgt een leesbril ervoor dat  je verafzicht vervaagt. Je moet ze dus opdoen (voor lezen) en afzetten (om in de kamer te kijken).

Met bifocale contactlenzen voor astigmatisme kunnen mensen ouder dan 40 jaar die onregelmatige hoornvliezen hebben, op alle afstanden duidelijk zien en hoeven ze geen leesbril meer over contactlenzen te dragen.

Voor sommige mensen met astigmatisme kan het overschakelen naar bifocale zuurstofdoorlatende contactlenzen na de leeftijd van 40 het zicht op alle afstanden verbeteren. Het wennen aan het dragen van harde zuurstofdoorlatende lenzen na het comfortabel dragen van zachte lenzen kan een uitdaging zijn. Sommige mensen kunnen zich gewoon niet aanpassen aan zuurstofdoorlatende contactlenzen.
Om ook comfortabel te blijven, moeten zuurstofdoorlatende lenzen elke dag worden gedragen. Dit elimineert het gemak van een flexibel draagschema dat zachte lenzen bieden voor mensen die niet elke dag contactlenzen willen dragen. En hoewel het waar is dat zachte bifocale contactlenzen beschikbaar zijn voor vele jaren, corrigeerden deze lenzen astigmatisme niet. Maar nu is dat veranderd.
Er bestaan sinds een paar jaar nieuwe zachte bifocale contacten die ook astigmatisme corrigeren – torische multifocale lenzen genoemd – bieden mensen met zowel astigmatisme als verziendheid de duidelijk zicht op alle gewenste afstanden, met het draagcomfort dat ze gewend zijn.

Functies van zachte Bifocale contacten voor astigmatisme

Verschillende bifocale en multifocale zachte contactlenzen voor astigmatisme zijn beschikbaar in de Verenigde Staten. Tijdens uw contactlensonderzoek en -afstelling kan uw contactlensspecialist vaststellen of u een goede kandidaat voor hen bent en welk merk de beste keuze is voor uw specifieke behoeften.
Om de astigmatismecorrectie goed voor het oog te houden, zijn de meeste van deze lenzen ontworpen met een stabilisatiesysteem.

Sommige zijn volledig aangepast aan de receptbehoeften van elke drager, andere komen in een beperkter bereik van afstands- en nabij-vermogens, evenals correctie van astigmatisme.
Over het algemeen zijn er twee soorten ontwerpen voor zachte bifocale contacten voor astigmatisme. Eén type heeft een progressief vermogensontwerp, vergelijkbaar met het ontwerp van progressieve lenzenvloeistof lenzen. De andere heeft concentrische ringen met verschillende vermogens voor verschillende kijkafstanden.

Bij sommige concentrische ringontwerpen heeft het gedeelte van de lens dat het midden van de pupil bedekt, de mogelijkheid om dichtbij te zien (“center-near” -ontwerpen). In andere landen bevat de centrale zone van de lens de kracht voor afstandszicht (“middentonen” -ontwerpen).
Materialen die worden gebruikt voor zachte bifocale contacten voor astigmatisme omvatten conventionele hydrogels en beter ademende siliconenhydrogels. Maandelijkse, tweemaandelijkse, driemaandelijkse en halfjaarlijkse lensvervangingsschema’s zijn mogelijk, afhankelijk van het merk, ontwerp en materiaal van de lens.

Hybride bifocale contacten voor astigmatisme

Een andere optie die het overwegen waard is als je zowel astigmatisme als presbyopie hebt, zijn multifocale hybride contactlenzen. Hybride contacten hebben een centrale optische zone gemaakt van hard gasdoorlatende kunststof, die wordt omgeven door een perifere (niet-optische) zone gemaakt van een zacht lensmateriaal voor eenvoudiger aanpassing. Voor sommige mensen biedt dit een groter draagcomfort dan conventionele GP-lenzen. Momenteel biedt slechts één fabrikant van contactlenzen (SynergEyes) door de FDA goedgekeurde multifocale hybride contactlenzen.

Kosten van bifocale contactlenzen voor astigmatisme

Vanwege de complexiteit van het ontwerp van astigmatisme-corrigerende bifocale contacten en de tijd en expertise die nodig is om ze te passen, verwacht u aanzienlijk meer te betalen voor deze contactlenzen.
Het is niet ongebruikelijk dat bifocale contacten voor astigmatisme minstens twee keer zoveel kosten als voor torische lenzen die alleen astigmatisme corrigeren (met of zonder bijziendheid of vooruitziende blik) en tot tweemaal het bedrag dat u zou kunnen betalen voor aangepaste bifocale contacten die astigmatisme niet corrigeren.

Nog steeds een bril

Bifocale contacten voor astigmatisme bieden meestal een uitstekende functionele visie voor de meeste dagelijkse activiteiten. Maar voor sommige taken zult u waarschijnlijk beter zien en / of comfortabeler zijn met lezers dan uw contactpersonen of met brillen op sterkte in plaats van contactlenzen.
Het is bijvoorbeeld een goed idee om een ​​leesbril bij de hand te hebben om torusvormige multifocale contacten te dragen voor het lezen van zeer kleine lettertjes (zoals die op etiketten met medicijnflesjes) of voor fijn detailwerk, zoals het inrijgen van een naald en han

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.