Contactlenzen kiezen

0

In 2003 dragen in Nederland bijna 9 miljoen mensen een bril of contactlenzen. Boven de 55 jaar heeft nagenoeg iedereen een bril. Lenzen zijn vooral populair op de leeftijd tussen 15 en 45 jaar (bron: CBS). Mocht u ook overwegen om contactlenzen te gaan dragen dan leest u hier wat de mogelijkheden zijn.

Schoonheidsfactor contactlenzen
Contactlenzen zijn een goed alternatief voor een bril aangezien ze dezelfde functie vervullen. In tegenstelling tot een bril zijn contactlenzen onzichtbaar voor buitenstaanders. Het uiterlijk is dan ook een belangrijke overweging voor brildragers om (ook) voor lenzen te kiezen.Overweegt u contactlenzen te gaan dragen, dan is het van belang om lenzen te kiezen die goed passen bij uw ogen.

Deskundig advies contactlenzen
Om de juiste contactlenzen voor uzelf te vinden, kunt u het beste advies vragen aan een deskundige. Alleen daarvoor opgeleide artsen en gecertificeerde opticiens hebben de benodigde expertise om uw de juiste lenzen aan te meten. Lenzen die niet perfect aansluiten bij uw ogen, kunnen uw ogen schade berokkenen. Bij het aanmeten van contactlenzen wordt onder andere naar de vorm van het oog en de grootte van het ooglid gekeken. Een goede opticien zal zich niet alleen bezighouden met het opmeten van uw ogen, maar u ook uitgebreid informeren over de eigenschappen van verschillende soorten lenzen. Uiteindelijk bent u het die een keuze moet maken voor een bepaald soort lens.

Harde contactlenzen

Vormvaste contactlenzen of harde lenzen worden gemaakt naar de vorm van uw oog. Het voordeel van harde lenzen is dat deze zuurstof doorlaten waardoor de kans op ontstekingen beperkt wordt. Deze ontstaan door deeltjes die tussen uw oog en de lens terechtkomen en gaan irriteren. Een harde lens heeft een lange levensduur van gemiddeld 3 tot 4 jaar. Daardoor is de harde lens voordeliger dan de zachte lens. Nadeel is dat het langer duurt voordat uw ogen aan de lenzen wennen.

Zachte contactlenzen

Een zachte contactlens bevat vocht en is een stuk flexibeler dan een harde contactlens. Het voordeel van zachte lenzen is dat de gewenningsperiode slechts een week duurt. Nadeel is dat de zachte lens een kortere levensduur heeft en daardoor duurder is. De levensduur is variabel en verschilt per type. Zo zijn er lenzen die dagelijks vervangen worden, tweewekelijks, maandelijks en halfjaarlijks. De meest voorkomende vervangingsperiode is maandelijks, maar we zien dat daglenzen ook steeds meer worden verkocht, zowel offline als online.

Hybride contactlenzen

Een tussenweg tussen harde en zachte lenzen is de hybride contactlens die een samenvoeging is van de eigenschappen en voordelen van de harde en de zachte contactlens. Omdat de hybride lens duurder is wordt deze vooral gebruikt op medische noodzaak. Door het grotere comfort en de duidelijke voordelen is de hybride lens de laatste jaren bezig met een opmars. De hybride lens is zeer comfortabel om te dragen, vergelijkbaar met de zachte lens, terwijl het oog net zo optimaal wordt gecorrigeerd als bij een gewone harde lens.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.