Het verschil tussen harde en zachte lenzen

0

Wat is het onderscheid tussen harde en zachte lenzen? Wist u dat contactlenzen al in de 16e eeuw waren bedacht? Het duurde echter tot en met 1887 voordat een professionele glasblazer zich er aan waagde om een contactlens voor zichzelf te maken. Pas in de twintigste eeuw kwam de ontwikkeling van de contactlens echt op gang. Vanaf 1960 werd de zachte contactlens ontwikkeld en momenteel worden deze meer verkocht dan de harde versie. Wat is het onderscheid tussen de harde en de zachte lens en welke invloeden bepalen de keus?

Wat zijn de kenmerken van de harde lens?

Harde contactlenzen worden tegenwoordig van glas gemaakt, zo denkt men vaak ten onrechte. Vroeger is dat wel het geval geweest, maar vanwege oogirritaties werd er uitgeweken naar een ander materiaal. Men ontdekte polymethylmethacrylaat, afgekort PMMA. Dit materiaal is duurzaam en kan in de precieze vorm van het oog worden gemaakt. PMMA laat helaas bijna geen zuurstof door, wat vermoeide ogen tot gevolg heeft. Het nieuwste type lens RGP, dat gas doorlatend is, is eveneens minder poreus. Schadelijke stoffen worden verminderd opgenomen door deze harde lens, maar de starre vorm zit soms helaas oncomfortabel.

Wat zijn de voor- en nadelen van harde lenzen?

De voordelen van harde lenzen zijn
Ze worden op de vorm van uw oog aangepast
Het zicht reduceert minder snel
Verminderde absorptie van schadelijke stoffen
Minder kans op scheuren
Geschikt voor het corrigeren van diverse oogafwijkingen
Minder ontstekingsgevoelig
De nadelen van harde lenzen zijn
De starre vorm voelt oncomfortabel
Vervangen is kostbaar
Kunnen niet zo lang worden gedragen
De gewenningsperiode duurt langer

Wat zijn de kenmerken van zachte lenzen?

Sinds de laatste jaren ontwikkelde de zachte lens zich door, hoewel ze al redelijk lange tijd verkrijgbaar zijn. De Silicone Hydrogel-lenzen zijn vervaardigd van een aangename biologische stof, die de vorm van het oog aanneemt. Ze drijven op een laag oogvocht, wat overigens ook het geval is met harde lenzen, maar vanwege het hoge vochtgehalte in de zachte lenzen en omdat ze meer zuurstof doorlaten, blijft het oog fris aanvoelen. Het nadeel is echter dat zachte lenzen sneller vervuild raken, snel uitdrogen en niet zo lang meegaan als de harde lens. De zachte lens wordt voorgevormd volgens een standaardmodel met de bedoeling dat ze zich aan het oog van de drager aanpassen. Om die reden zijn deze lenzen niet voor iedereen functioneel.

Wat zijn de voor- en nadelen van zachte lenzen?

De voordelen van zachte lenzen zijn
Comfortabel
Voordeliger dan harde lenzen
Er is keus uit nacht- en daglenzen
Men went er snel aan
Beschikbaar als daglens
De nadelen van zachte lenzen zijn
De absorptie van vuil
Sneller uitgedroogd
Moeilijk in het oog te plaatsen
Vragen meer onderhoud

Wat is het advies in de keuze tussen harde en zachte lenzen?
Laat u vooral goed adviseren door een specialist zoals een opticien, optometrist of oogarts. Neem de genoemde voor- en nadelen ter harte, kijk naar uw persoonlijke situatie en neem de gevoeligheid van uw ogen in acht.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.