Hygiene lenzen

0

Er zijn jaarlijks honderden dragers van contactlenzen die een gevaarlijke ontsteking aan het hoornvlies oplopen. Dit komt meestal omdat ze hun lenzen niet goed reinigen.
Hier zijn vooral zachte contactlenzen bijzonder kwetsbaar voor.
Onze ogen hebben een zelf reinigend vermogen, wanneer wij met ogen knipperen en door ons traanvocht. Lenzen trekken juist vuil aan. Verontreiniging is de ideale voedingsbodem voor allerlei schimmels en micro-organismen. Daarom moeten lenzen goed en regelmatig worden schoongemaakt.

Een contactlens blijft per slot van rekening een lichaamsvreemd voorwerp dat op het hoornvlies in het oog drijft. Wanneer er wrijving ontstaat kan de bovenste lag hoorvlies beschadigen.

Infectiegevaar

In het water van zwembaden, meren en zelf ons eigen kraanwater allerlei micro-organismen die via onze contactlenzen in het oog kunnen komen. Als de lenzen dan ondanks symptomen zoals lichtgevoeligheid, oogpijn en een afnemend zicht of een verhoogde traanneiging niet vervangen worden dan kan in het ergste geval blindheid dreigen.

Hygiene Tips

De Gebruiksduur: Zachte contactlenzen niet langer dan 14 uur per dag dragen. Harde lenzen laten meer zuurstof door en kunnen daarom de hele dag worden gedragen

Beschadigde lenzen: Draag absoluut geen beschadigde lenzen. Gooi deze meteen in de prullenbak.
Kwel uw ogen niet: Lenzen niet te gebruiken bij rode of geïrriteerde ogen
Netheid: Via handen worden veel bacteriën overgebracht. Raak contactlenzen daarom uitsluitend aan met gewassen handen.
Make-up: Dames dienen eerst de contactlenzen aan te brengen, dàn pas de make-up. En ogen dicht bij het spuiten van haarlak
Geen vet: Breng contactlenzen nooit in contact met vet (bijvoorbeeld handcreme)
Ziekte: Bij verkoudheid, koorts en medicijngebruik kun je beter geen lenzen dragen.
Onderhoud: contactlenzen moeten minimaal eenmaal per dag worden gereinigd. Ververs dagelijks de reinigingsvloeistof!
Lenzenvloeistof: Houd er rekening mee dat lenzenvloeistof niet alleen na openen beperkt houdbaar is. Ook flessen die ongeopend zijn hebben uiterste gebruiksdatum.
Kraanwater: reinig uw lenzen nooit met leidingwater!
Lenshouder: reinig het lenzendoosje minimaal eenmaal per week grondig met zeep en vergeet daarbij niet het dekseltje en de schroefdraad. Vernieuw uw lenzendoosje ongeveer elke drie maanden

Klachten over rode en geïrriteerde ogen

Het kan voorkomen dat u last heeft van klachten over rode geïrriteerde ogen. Dit hoeft over het algemeen niet ernstig te zijn, maar is natuurlijk wel heel vervelend. Behandeld u het niet op de juiste manier dan kan het op den duur wel ernstig worden!

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan genezen. Het is daarbij essentieel date r bepaalde hygiene regels moeten worden nageleefd. Deze schieten er tegenwoordig nog wel eens bij in omdat alles zo snel mogelijk moet gaan. Worden lenzen dan wel schoon door ze in en uit het doosje met lenzenvloeistof te halen? Nee dus!

Lenzen worden pas grondig gereinigd door ze te poetsen:

1.Leg de lens in je handpalm.
2.Doe er een paar druppels vloeistof bij.
3.Wrijf ze 10 tot 15 seconden zacht

Degene die dit proces elke avond structureel herhaalt, kan ervan uitgaan dat hij zijn lenzen de hele maand kan dragen zonder last te hebben van irritaties.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers