Is het lastig om contactlenzen in te doen?

0

In de meeste gevallen zijn de juiste contactlenzen niet moeilijk om in te brengen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig om ze in te brengen en te verwijderen. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat u voldoende tijd heeft om te oefenen in het begin en daarbij geduld heeft.

De mogelijke problemen bij het in doen van contactlenzen is voor veel ouders een zorg wanneer hun kinderen contactlenzen willen gaan dragen. Recent onderzoek toont aan dat de meeste kinderen goed omgaan met en zorgen voor de contactlenzen. Daarnaast lijken er geen contactlenzen te zijn die voor kinderen lastig in te brengen zijn.

In een recent onderzoek werden 169 kinderen (84 kinderen van 8 tot 12 en 85 tieners van 13 tot 17 jaar) voor de eerste keer uitgerust met zachte contactlenzen. Een aanzienlijke meerderheid van zelfs de jongste kinderen in het onderzoek vonden het aanbrengen, verwijderen en hanteren van hun contactlenzen gemakkelijk. 83 procent van de pre-tieners en 89 procent van de tieners zei dat de lenzen gemakkelijk te verzorgen waren. Deze mening werd gedeeld door hun ouders. Aan het einde van het onderzoek was 86 procent van de ouders van de pre-tieners en 89 procent van de ouders van de tieners het eens met de stelling: “Mijn kind laat zien dat hij / zij verantwoordelijk genoeg is om contactlenzen te dragen en goed voor ze te zorgen .” Om lenzen gemakkelijk in te kunnen brengen, is de pasvorm van de lens essentieel. Hierdoor is het van belang om of u nu de ouder bent van een kind die contactlenzen wil gebruiken of u zelf contactlenzen wil gaan proberen, dit altijd te doen in overleg met een oogarts na een uitgebreid onderzoek. Uit dit onderzoek zal blijken welke contactlens het beste bij het oog van uw kind of uw eigen oog past.

Tijdens het onderzoek gaat uw arts de hoeveelheid ruimte tussen uw bovenste en onderste oogleden op meten wanneer uw ogen normaal open zijn. Als deze ruimte beperkt is (zoals bij mensen van Aziatische afkomst of mensen met kleine of diepe ogen), kan uw arts een zachte contactlens kiezen met een kleinere dan gemiddelde diameter om het gemakkelijker voor u te maken om de contact lenzen in en uit uw ogen te halen.

Mocht u tijdens het inbrengen van de zachte contactlenzen problemen ondervinden, dan komt dit vaak doordat u knippert voordat de lens op uw oog zit. De oogarts of opticien die u help tijdens het uitzoeken van de contactlenzen, kan u de volgende oefening aanraden. Deze oefening zal u helpen bij het op een comfortabelere manier aanraken van uw ogen, heridool kunt u uiteindelijk gemakkelijker de lenzen inbrengen. Nadat u uw handen grondig hebt gewassen, kijkt u in de spiegel, opent u uw ogen wijd en raakt u het witte deel van uw oog aan zonder te knipperen met de zachte kant van je vingertop (twee seconden vasthouden is voldoende). Het beste is als u hierbij de beweging gebruikt die u ook gebruikt om uw lenzen in en uit te doen.

Zoals eerder beschreven kan het dragen van contactlenzen in het begin dus wat oefening vereisen, daarna zal het dragen van contactlenzen veel gemakkelijker gaan. Als u toch nog problemen ondervindt met het plaatsen van zachte contacten, kan uw oogarts uw in plaats van zachte lenzen gasdoorlatende contactlenzen aanbevelen. Hoewel het dragen van deze harde lenzen in het begin even wennen is, hebben deze lenzen een veel kleinere diameter dan de zachte lenzen. Dankzij de kleinere diameter zijn deze lenzen nog gemakkelijker in te brengen.

Of u nu kiest voor zachte of harde gasdoorlatende (RGP of GP) contactlenzen, voor wat betreft het inbrengen en verwijderen van de lenzen geldt: geeft niet te snel op, oefening baart kunst! Zelfs als u in eerste instantie worstelt, zet de lenzen dan even aan de kant en probeer het een paar minuten later opnieuw. Bij elke succesvolle poging wordt het inbrengen van contactlenzen eenvoudiger en gemakkelijker.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.