Lenzen en droge ogen

0

Als lensdrager heb je eerder last van droge ogen omdat de zuurstoftoevoer naar het oog wordt beperkt. Droge ogen kunnen ontstaan omdat je ogen niet vochtig genoeg zijn. In enkele gevallen wordt het veroorzaakt door een verkeerde samenstelling van het oogvocht. Tranen zorgen ervoor dat het ooglid soepel over de oogbol kan glijden. Tegenwoordig laten lenzen al veel beter zuurstof door dan degene die vroeger werden verkocht. Toch is het een feit dat veel mensen aan het eind van de dag last krijgen van branderige of droge ogen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om droge ogen in combinatie met lenzen te voorkomen of te verhelpen.

Droge ogen zijn voor veel lensdragers een reden om uiteindelijk weer een bril te gaan dragen. Dit is echter vaak niet nodig, omdat er verschillende oplossingen zijn die droge ogen bij lensdragers voorkomen.

Verhelpen van droge ogen

Sommige personen hebben genetisch gezien meer kans op droge ogen. Er zijn ook veel andere factoren die droge ogen kunnen veroorzaken.

  • Hormonale veranderingen
  • Oogdruppels en sprays
  • Oogvitamines
  • Ouderdom
  • Onvoldoende slaap of slapeloosheid
  • Daglenzen of lenzen met een lager watergehalte
  • Silicone Hydrogel Lenzen
  • Betere reiniging van de lenzen

Het is belangrijk om rokerige ruimtes of omgevingen met airconditioning te vermijden. Helaas is dit voor veel mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan is dat helaas geen optie.

Oogdruppels voor droge ogen
Er zijn veer verschillende soorten oogdruppels, maar ze zijn niet allemaal geschijkt voor gebruik met contactlenzen. Druppels als Blink Contacts, Hycosan en Artelac Rebalancewerken met alle lenzen en bieden verlichting en verfrissing van de ogen. Als je het gevoel heb dat deze oogdruppels voor jou geen positief effect hebben, is het raadzaam je opticien te raadplegen die je speciale oogdruppels kan voorschrijven voor extremere gevallen.

Oogvitamines voor droge ogen
Vitamines voor de ogen voegen extra voedingsstoffen aan je ogen toe en bevorderen daarmee niet alleen de gezondheid van de ogen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je minder snel last krijgt van droge ogen. De beste oogvitamines bevatten supplementen als luteïne, zeaxanthine, vitamine A, vitamine C en omega 3.

Vision Direct heeft de meest populaire oogvitamines standaard op voorraad: iCaps-One-A-Day, PreserVision Original Soft Gels en Eye Bar.

Silicone hydrogel lenzen
Silicone hydrogel lenzen zijn geavanceerde zachte lenzen die gebruikmaken van de nieuwste technologie. Ze behoren inmiddels tot de meestverkochte lenzen op de Vision Direct website. Silicone hydrogel lenzen bieden extra comfort in vergelijking met de traditionele soft hydrogel lenzen, omdat ze tot wel vijf keer meer zuurstof tot het oog toelaten. Ze zijn dus ideaal voor lensdragers die snel last hebben van droge ogen.

In sommige gevallen laat de lens zóveel zuurstof door, dat de lens ’s nachts gewoon ingehouden kan worden. Je hoeft je lenzen daardoor ook niet constant schoon te maken.

Raadpleeg je opticien als je silicone hydrogel lenzen overweegt. Deze lenzen kunnen het ongemak van droge ogen door het dragen van contactlenzen verminderen. Bovendien kun je sommige typen silicone hydrogel lenzen ‘s nachts inhouden waarmee je je de tijd en moeite van het schoonmaken bespaart.

Biofinity en Air Optix Aqua lenzen zijn uitstekende silicone hydrogel lenzen voor maandlensdragers. Heb je een voorkeur voor daglenzen, dan zijn 1 Day Acuvue Trueye en Dailies Total 1 goede keuzes. Acuvue Oasys lenzen zijn een goede optie als je liever elke twee weken een nieuw paar lenzen indoet.

Contactlenzen met een laag watergehalte
Het is een veelvoorkomend misverstand dat contactlenzen comfortabeler zijn naarmate ze meer water bevatten. Voor sommige contactlensdragers is het effect juist omgekeerd, omdat het water in de contactlens het natuurlijke traanvocht kan verdringen. Ook kunnen lenzen met een hoog watergehalte in bepaalde klimaatomstandigheden juist sneller uitdrogen.

Het watergehalte van zachte contactlenzen ligt meestal tussen 38% en 79%. Als je wilt kijken of lenzen met een lager watergehalte een oplossing zijn, vraag dan je opticien om advies.

Daglenzen
Als je op dit moment maandlenzen gebruikt en last hebt van droge ogen, kan het de moeite waard zijn over te stappen op daglenzen. Omdat je deze maximaal één dag draagt, krijgen vuil en eiwitten geen kans zich op de lens op te bouwen en loop je niet het risico dat de lens uitdroogt door het niet correct reinigen van de lens.

De eerdergenoemde Acuvue Trueye en Dailies Total 1 lenzen behoren tot de beste daglenzen, terwijl ook Dailies Aquacomfort Plus en 1 Day Acuvue Moist populaire keuzes zijn.

Betere reiniging van je lenzen
Als je maandlenzen of weeklenzen gebruikt, dan ben je gewend om je lenzen elke avond uit te nemen en met lenzenvloeistof schoon te maken. Zorg er allereerst voor dat je lenzenvloeistof geschikt is voor de lenzen die je draagt. Dit is niet altijd standaard het geval en zeker in het geval van silicone hydrogel lenzen kan het gebruik van een ongeschikte vloeistof ervoor zorgen dat je lenzen uitdrogen. Neem contact op met onze klantenservice of huisopticien Benjamin om dit te controleren.

In sommige gevallen kan het zijn dat je ogen uitdrogen door de conserveermiddelen die een vloeistof bevat. Als je het idee hebt dat dit een reden voor je droge ogen zou kunnen zijn, neem dan contact op met je opticien die je een vloeistof kan aanbevelen zonder conserveermiddellen.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.