Nachtlenzen: zie overdag scherp zonder bril of lenzen

1

Nachtlenzen draag je ‘s nachts om overdag goed te kunnen zien. Het bijkomende voordeel is dat ze er ook voor zogen dat bijziendheid wordt afgeremd. Bovendien hoef je geen operaties te ondergaan, je doet je lenzen alleen ‘s nachts in en kunt overdag scherp zien.

Na een week goed zien

Wie er voor kiest om nachtlenzen te dragen zal gedurende 1 nacht de dag erop verschil zien. Na een gehele week nachtlenzen dragen zijn de resultaten vaak al heel goed. In de meeste gevallen kan iemand dan overdag gewoon zonder visuele hulpmiddelen alles zien, ook in de verte wat er gezien moet worden. Overigens is dat natuurlijk zelf ontdekken, want zonder goed zicht de weg op gaan of aan het werk gaan is natuurlijk niet verstandig.

Oorsprong van nachtlenzen

De nachtlenzen zijn in Australië uitgevonden. Ze kwamen ongeveer tien jaar geleden op de Nederlandse markt, maar weinig opticiens durfden ze toen aan hun bijziende cliënten aan te bevelen. Vier opticiens in Nederland brachten ze toen op de markt. Inmiddels zijn er in Nederland heel veel nachtlenzendragers. In Nederland bevinden zich zelfs de meeste nachtlensdragers van heel Europa. Ook bevinden zich daar onder veel kinderen die moeite hebben met hun zicht en zaken die zich veraf bevinden niet goed kunnen onderscheiden.

Wat zijn nachtlenzen

Nachtlenzen zijn harde zuurstofdoorlatende contactlenzen zonder sterkte. De werking van de lens is anders dan de normale lenzen. Nachtlenzen maken het hoornvlies van het oog tijdens het slapen een beetje vlakker. Dat geeft verder geen raar gevoel. Door het afvlakken van het hoornvlies ontstaat er een scherper beeld. Mensen die de lenzen elke nacht dragen, hebben na 3 weken hun zicht overdag weer terug. Nachtlenzen zijn niet schadelijk voor het oog. Dit komt onder meer omdat ze tien keer zoveel zuurstof doorlaten als gewone contactlenzen en het oog dus wel gewoon voeden.

Kan iedereen nachtlenzen dragen?

Nachtlenzen kunnen gedragen worden tot een afwijking tot min 4. Mensen die al vele jaren een bril dragen of overdag contactlenzen kunnen ook gewoon overgaan op de nachtlenzen. Bovendien zijn ze erg geschikt voor mensen die veel sporten, maar ook voor mensen met gevoelige ogen of mensen die in een stoffige omgeving werken of in een ruimte waar de airconditioning altijd aanstaat. Ook kinderen die liever geen bril dragen, kunnen heel goed nachtlenzen dragen.

Nachtlenzen remmen bijziendheid af

Een ander bijkomende voordeel is dat nachtlenzen die op jonge leeftijd worden gedragen er voor zorgen dat de bijziendheid (die normaliter in de pubertijd steeds groter wordt) de toename van die bijziendheid remt. Bij kinderen zorgen ze er dus ook nog eens voor dat hun ogen veel minder snel achteruit gaan in sterkte.

Goede hygiëne

Ook bij nachtlenzen geldt dat een goede hygiëne van groot belang is. Wie niet goed met zijn gewone contactlenzen of nachtlenzen omgaat, heeft kans op ontstekingen. Maar wie de lenzen altijd in de juiste vloeistoffen zet, de handen wast en zijn lenzen reservoirs goed schoon houdt, heeft weinig kans op ontstekingen.

Aan laten meten door opticien

Nachtlenzen moeten worden aangemeten door een opticien. Die bepaalt niet alleen de afwijking van de ogen, maar ook of de ogen geschikt zijn voor de lenzen. Het meten van de ogen voor nachtlenzen gebeurt met een corneatopograaf. Dit is een apparaat dat op 10.000 punten de bolling van de ogen scant en opmeet. Bij gewone lenzen worden alleen de hogen horizontaal en verticaal gemeten. Er geldt meestal een probeer periode, waarin iemand kan zien of zijn ogen goed reageren op de nachtlenzen. Nachtlenzen zijn wel duurder dan normale lenzen. Voor een paar nachtlenzen moet anno 2017 zo’n 500 euro worden neergeteld.

Nadelen van nachtlenzen

Ondanks het feit dat veel mensen goede ervaringen hebben met nachtlenzen, is een nadeel dat sommigen ’s nachts last hebben van halo’s. Dit betekent dat een licht elders op het oog zelf ervaren wordt als een soort vlek. Mensen hebben daar last van, zeker bij het autorijden in de nacht. Mensen met grote pupillen hebben vooral last van halo’s. Bij hen bedekt de nachtlens maar een klein deel van de pupil en wordt dus alleen dat deel maar platter gemaakt. IN de nacht als de pupillen bij iedereen wijder worden om meer licht te vangen, glijdt er licht langs de lens in het oog dat niet is vervormd door de nachtlens. Dit zorgt ervoor dat er een soort vlek wordt waargenomen.

Een ander nadeel kan zijn dat de ogen van iemand niet geschikt zijn voor de nachtlens. Dit komt omdat de nachtlens kleiner is dan een gewone lens (omdat het een harde lens is) en dus perfect op het oog moet liggen op die plaats waar het hoornvlies moet worden afgevlakt. Als een oog de lens niet kan centreren zal het zicht dus ook niet beter worden overdag.

Delen.

1 reactie

  1. Na lang twijfelen toch maar een keer geprobeerd. Ik heb nu drie weken nachtlenzen en ben er eigenlijk best tevreden over. De eerste keer indoen was wel erg vervelend. Het is of je een oude droge (zachte) lens in doet.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.