Een Siliconen Hydrogel daglens is meer zuurstofdoorlatend dan een ‘normale’ daglens. Zuurstof en traanvocht kunnen zich natuurlijk verplaatsen via en onder de lens. Veel gehoorde klachten van lenzendragers zijn namelijk dat vooral een lange dag droge en rode ogen oplevert. Met de silicon hydrogel daglenzen wordt dit voorkomen.
Silicone hydrogel en normale hydrogel lenzen zijn beide gemaakt van plastic dat hard is als het droog is, maar gemakkelijk water absorbeert en zacht en gelachtig wordt als het vochtig is.
Als je ooit een zachte of siliconen hydrogel lens hebt laten uitdrogen, weet je dat deze vervormd, hard en breekbaar wordt. Als u deze daarna een paar minuten in contactlensoplossing laat weken, wordt het materiaal weer zacht en buigzaam.
In 2014 hadden siliconen hydrogel lenzen een aandeel van 68 procent in alle soorten contactlenzen, vergeleken met 24 procent voor gewone zachte lenzen, 6 procent voor de zuurstofdoorlatende contactlenzen en 1 procent voor hybride contactlenzen.
Populaire merken van siliconen hydrogel contactlenzen zijn Acuvue Oasys (Vistakon), Air Optix Aqua (Alcon), Biofinity (CooperVision) en PureVision2 (Bausch + Lomb).
Siliconen hydrogel lenzen
Silicone is de naam van een groep flexibele, plastic-achtige materialen die silicium, koolstof, zuurstof en andere chemicaliën bevatten. Naast het gebruik om de zuurstofdoorlaatbaarheid van contactlenzen te vergroten, wordt siliconen gebruikt om borstimplantaten, medische slangen en andere medische hulpmiddelen te maken.
Siliconen hydrogel lenzen zijn zachte lenzen, maar siliconen worden ook gebruikt bij de productie van veel stugge gasdoorlatende contacten om de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lenzen te verbeteren.
Voordelen van siliconen hydrogel lenzen
Alle contactlenzen verminderen de hoeveelheid zuurstof die tot op zekere hoogte het oogoppervlak bereikt. Wanneer de zuurstoftoevoer van het hoornvlies aanzienlijk wordt verminderd (hypoxie) kunnen een aantal problemen zoals rode ogen, zwelling van het hoornvlies, wazig zien en oogproblemen optreden. Hypoxie kan ook het risico van contactlensdragers voor een aantal ooginfecties verhogen.
Hypoxie gerelateerde oogproblemen werden vooral in de jaren 90 een probleem toen lenzen met langere levensduur voor het eerst populair werden. Door het toenemende aantal mensen dat ’s nachts en zelfs meerdere dagen met contactlenzen in liep, nam ook het aantal contactlens gerelateerde ooginfecties toe.
Siliconen hydrogel lenzen werden geïntroduceerd in de hoop dat hypoxie gerelateerde problemen afnamen en de veiligheid van zowel dagelijkse slijtage als langdurige slijtage van zachte contactlenzen toe zou nemen.
Het vergroten van de zuurstoftoevoer naar het oog is gunstig voor alle dragers van contactlenzen, vooral gezien het feit dat veel dragers de instructies van hun oogartsen betreffende het dragen en vervangen van de lenzen niet altijd even strikt volgen.
Volgens een onderzoek uitgevoerd door Alcon draagt bijna een op de vijf dragers van zachte contactlenzen hun lenzen tijdens de slaap, en van de patiënten die met lenzen slapen, draagt bijna twee van de drie lenzen die niet zijn goedgekeurd voor gebruik tijdens de nacht.
Speciale siliconen hydrogellenzen
De verbeterde zuurstofdoorlaatbaarheid van siliconen hydrogellenzen maakt ze geschikt voor speciale contactlensontwerpen die hypoxie problemen zouden veroorzaken wanneer ze gemaakt worden met conventionele zachte hydrogelmaterialen. Dit zijn bijvoorbeeld torische contactlenzen voor astigmatisme, bifocale contactlenzen en lenzen voor ogen waar op maat gemaakte lenzen voor benodigd zijn.
Risico op keratitis met siliconen hydrogel lenzen
Een recente studie gepubliceerd in het British Journal of Ophthalmology vond een aanzienlijk lager risico op ernstige keratitis bij gebruikers van siliconen hydrogel, maar een hoger risico op een minder gevaarlijke vorm van keratitis.
Uit de 12 maanden durende ziekenhuisstudie in het VK bleek dat de jaarlijkse incidentie van niet-ernstige keratitis (NSK) in beide groepen laag was, waarbij 14,1 per 10.000 dragers (0,14 procent) onder hydrogeldragers en 55,9 per 10.000 dragers (0,56 procent) onder siliconen hydrogel dragers.
Er waren geen gevallen van ernstige keratitis (SK) bij patiënten die siliconen hydrogel contactlenzen gebruikten voor dagelijks gebruik, terwijl er 6,4 gevallen waren van SK per 10.000 patiënten die normale hydrogel lenzen gebruikten voor dagelijks gebruik. Het risico op keratitis was significant groter voor beide soorten zachte contactlenzen bij patiënten die hun lenzen ’s nachts te droegen. Hydrogel lenzen die continu werden gedragen, veroorzaakten 48,2 gevallen van NSK en 96,4 gevallen van SK per 10.000 dragers; siliconen hydrogel lenzen gebruikt voor langdurige slijtage veroorzaakten 98,8 gevallen van NSK en 19,8 gevallen van SK per 10.000 dragers.
De onderzoekers concludeerden dat er een significant hogere kans was van ernstige keratitis bij dragers die met contactlenzen slapen in vergelijking met diegenen die alleen tijdens de nachtelijke uren contactlenzen gebruiken. Zij adviseerden mensen die contactlenzen continu willen dragen, siliconen hydrogel lenzen te dragen, die veel veiliger lijken om ’s nachts te dragen dan normale hydrogel lenzen.
Critici van siliconen hydrogel contactlenzen hebben dit onderzoek gebruikt als bewijs dat siliconen hydrogels gepaard gaan met een groter risico op niet-ernstige keratitis in vergelijking met normale hydrogel lenzen. Het is echter vermeldenswaardig dat in de studie niet werd nagegaan hoeveel van de siliconen hydrogel lensdragers die NSK vertoonden, werden teruggeplaatst in siliconen hydrogel lenzen van conventionele hydrogel lenzen voorafgaand aan de onderzoeksperiode vanwege vergelijkbare problemen bij het dragen van hydrogel lenzen.
Op het moment van de studie waren de enige siliconen hydrogel lenzen die waren goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk, ontworpen voor maandelijkse vervanging van lenzen, terwijl er verschillende merken standaard hydrogel lenzen beschikbaar waren voor frequentere vervanging van twee weken.