Torische lenzen

0

U hebt misschien weleens gehoord dat torische lenzen contactlenzen zijn voor astigmatisme, maar wat zijn ze en waarom helpen ze? We gaan eens doornemen hoe u contactlenzen moet indoen en hoe ze werken, evenals waar u rekening mee moet houden als u denkt dat u ze nodig hebt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn ogen bijna nooit helemaal rond. Bijna altijd lijkt de vorm van een oog op een ei. Dit komt doordat de kromminghorizontaal anders is dan verticaal, hierdoor wordt het invallende licht niet gelijk gecorrigeerd. Dit wordt ook wel astigmatisme of een ‘cilinderafwijking’ genoemd. Astigmatisme verminderd uw gezichtsvermogen meestal drastisch. Objecten lijken in meerdere of mindere mate een soort schaduw te hebben welke niet met knipperen te verhelpen is. De oplossing is tamelijk eenvoudig; neem  torische contactlenzen. In een torische contactlens zijn de horizontale en verticale verschillende sterktes aanwezig om de ei-vorm van het oog te corrigeren. Door deze ongelijke correctie komt het licht als 1 brandpunt achter in het oog op het netvlies terecht. Hierdoor kunt u heerlijk ontspannen en scherp zien.

Vooral zachte contactlenzen

Bij vormstabiele lenzen wordt astigmatisme vaak en/of grotendeels gecorrigeerd door traanvocht tussen het astigmatische oog en de lens. Daarom kan het voorkomen dat met vormstabiele contactlenzen perfect zicht te behalen valt terwijl dat met een gewone zachte lens niet het geval is. Zachte contactlenzen passen zich volledig aan, aan de vorm van het oog, zonder dat traanvocht tussen het oog en de zachte contactlens in staat is om een cilinderafwijking te corrigeren. De oplossing is een zachte torische lens die in alle soorten en maten gemaakt kan worden. Torische lenzen moeten zorgvuldig aan de individuele oogvorm worden aangepast. Dat verklaart ook waarom torische lenzen duurder zijn. Maar het resultaat weegt dubbel en dwars op tegen de meerprijs. U kunt immers toch comfortabel contactlenzen dragen en optimaal zien.De oogarts kan een zogenaamde torische kunstlens plaatsen om de cilindrische afwijking van uw oog zoveel mogelijk te corrigeren.

Wat is een cilinder afwijking?

Men kan het voorvlak van een normaal hoornvlies voorstellen als een deel van een mooie ronde voetbal; hierbij is de breking van het licht in alle richtingen gelijk. Deze breking kan optimaal zijn (geen bril nodig), te veel zijn (verziendheid) of te weinig zijn (bijziendheid).
Bij een cilindrische afwijking (=astigmatisme) lijkt het voorvlak van het hoornvlies niet op een ronde voetbal (dus bolvormig) maar op een rugbybal. De breking van het licht is dan in de ene richting niet hetzelfde als in de andere richting.

De torische kunstlens

De torische lens (zie Figuur 2) corrigeert, naast de sferische afwijking van het oog (plus of min bril), ook de cilindrische afwijking van het hoornvlies.
Nog niet elke cilindrische afwijking kan gecorrigeerd worden. Nog niet elke cilindrische afwijking kan gecorrigeerd worden. Bij mensen met een zeer sterke cilinder kan de sterkte van de cilinder wel verminderd worden.
Dit kan al voordelen hebben, bijv. minder beeldvertekening en minder brilafhankelijkheid.

Is er bij uw ogen sprake van een cilindrische afwijking (astigmatisme) en kiest u bij een staaroperatie voor een monofocale implantlens zonder cilinder correctie, dan zal na de operatie nog een bril gedragen moeten worden om uw oog te corrigeren voor kijken in de verte. Daarnaast hebt u nog een leeshulp nodig. U kunt in dit geval kiezen uit een multifocale bril of een extra leesbril.

Verzekering, eigen bijdrage / onkosten

heeft een afspraak met zorgverzekeraars over het tarief van een staaroperatie. Binnen dit tarief is er een bepaald bedrag voorzien voor de monofocale standaard kunstlens. De nieuwe torische kunstlens is duurder dan deze standaard kunstlens. Daarom dient u er rekening mee te houden dat, als u kiest voor de torische lens, u hiervoor een eigen bijdrage dient te betalen.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.