Verschil dag week en maandlenzen

0

Wat is het verschil tussen dag-, week- en maandlenzen?
Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in dag-, week-, of maandlenzen. De populairste versie is de maandlens, gevolgd door de daglens. Omdat weeklenzen overdag en in de nacht gedragen kunnen worden zijn ze in opmars. Elke variant heeft andere eigenschappen, voor- en nadelen. Per type lens hebben we deze eigenschappen op een rij gezet.

Wat zijn de eigenschappen van de maandlenzen?

Zoals het woord al doet vermoeden gaan zachte maandlenzen een maand mee. Ze zijn verkrijgbaar in diverse merken. Deze merken zijn: CooperVision, Bausch en Lomb, Acuvue en Alcon. Deze merken maken gebruik van allerlei materialen zoals reguliere silicone lenzen of Silicone Hydrogel. De ene lens laat in meer of mindere mate zuurstof door en de andere lens houd in meer of mindere mate vocht vast. De voordelen van een maandlens zijn een goede pasvorm en de betrekkelijk eenvoudige eigenschap. Een goede oogspecialist zal de ogen controleren en vragen naar uw leef- en werkomstandigheden. Zo kan hij u de juiste lenzen adviseren. U kunt de verschillende merken en typen uitproberen en vervolgens kiest u samen met de oogspecialist de juiste lens.

Wat zijn de eigenschappen van daglenzen?

Van het gemak van daglenzen heeft u het meeste profijt. Elke dag gebruikt u een verse nieuwe lens die na gebruik niet hoeft te worden schoongemaakt. In een stoffige omgeving of tijdens de vakantie zijn daglenzen perfect. Stofdeeltjes die zich hebben verzameld op en onder de lens worden weggegooid en zo bestaat er geen kans op bacteriën wat bij hoge temperaturen een onvermijdelijk probleem is. Daglenzen hebben in de afgelopen periode een ontwikkeling doorgemaakt die betrekking heeft op de silicone hydrogel-technologie. Het merk Alcon bracht bijvoorbeeld onlangs de Dailies Total 1 uit. Ook zijn er meer astigmatische daglenzen, die voorzien zijn van een cilinder, uitgebracht.

Wat zijn de eigenschappen van weeklenzen?

Het merk Acuvue van de firma Johnson en Johnson voorzag in de vraag naar weeklenzen. Daarnaast biedt het merk CIBA Vision met de Night en Day contactlenzen de mogelijkheid om de lenzen tweewekelijks of wekelijks te verwisselen. De voordelige eigenschappen zijn eigenlijk een combinatie tussen week- en maandlenzen. Deze lenzen die sterk genoeg zijn voor inzetten, kunnen meestal zowel ’s nachts als overdag gedragen worden. Toch is het zo dat men vier keer zo veel een nieuwe contactlens heeft.

Dag, week- of maandlenzen?

Meestal kunnen weeklenzen ook als maandlenzen in gebruik worden genomen. Hiervoor kunt u het best informeren bij uw oogspecialist, optometrist of opticien. Weeklenzen zijn net als maandlenzen aan onderhoud onderhevig. Er moet dus rekening worden gehouden met de aanschaf van lenzenvloeistof en het opvolgen van de hygiëneregels.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers