Zuurstofdoorlatende contactlenzen

0

Zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn harde lenzen gemaakt van duurzaam plastic dat zuurstof doorlaat. Deze lenzen worden ook GP-lenzen, starre gasdoorlatende lenzen, RGP-lenzen en zuurstofdoorlatende lenzen genoemd.

Zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn harde lenzen gemaakt van duurzaam plastic dat zuurstof doorlaat. Zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn stijf, maar ze moeten niet worden verward met ouderwetse harde contactlenzen, die nu grotendeels achterhaald zijn.

Harde contactlenzen werden gemaakt van een type kunststof genaamd poly methyl methacrylaat (PMMA). Vóór 1971, toen zachte contactlenzen werden geïntroduceerd, werden zowat alle contactlenzen gemaakt van PMMA, ook wel acryl- of acrylglas genoemd, zoals ook wordt aangeduid door de handelsnamen plexiglas, lucite, perspex en anderen.zachte contactlens op een ooggasdoorlatende of gp-lens op een oog. PMMA heeft uitstekende optische eigenschappen en is ontwikkeld als een lichtgewicht en breukvast alternatief voor glas voor vele toepassingen. Maar het is ondoordringbaar voor zuurstof en andere gassen en de heldere voorkant van het oog (hoornvlies) heeft een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof nodig om gezond te blijven.

Omdat zuurstof geen PMMA-contactlens kan passeren, was de enige manier voor dit vitale element om het hoornvlies te bereiken was dat de tranen onder elke lens met de ogen doorschoten. Om deze knipgeïnduceerde traan-pompende actie te laten plaatsvinden, moesten PMMA-lenzen relatief klein van formaat worden gemaakt. Ook moest er een aanzienlijke opening zijn tussen de rand van de lens en het oppervlak van het hoornvlies.Deze ontwerpkenmerken maakten veel mensen erg bewust van PMMA-lenzen op hun ogen of veroorzaakten ongemak dat het dragen van de lenzen onmogelijk maakte. In sommige gevallen zorgden deze functies ook voor problemen met PMMA-lenzen die uit het oog knalden, vooral tijdens het sporten.

Wat maakt zuurstofdoorlatende lenzen anders?

Gasdoorlatende contacten werden voor het eerst geïntroduceerd in de late jaren 1970; ze zijn eigenlijk een nieuwere technologie dan zachte lenzen. De meeste GP-lenzen bevatten siliconen, waardoor ze flexibeler zijn dan PMMA.En siliconen zijn zuurstofdoorlatend, zodat zuurstof direct via GP-lenzen kan passeren om het hoornvlies gezond te houden zonder alleen afhankelijk te hoeven zijn van zuurstofbevattende tranen die onder elke lens moeten worden gepompt.Moderne stijve, gasdoorlatende contacten zorgen ervoor dat meer zuurstof het hoornvlies kan bereiken dan de meeste zachte contactlenzen (hoewel sommige zachte silicone hydrogellenzen vergelijkbaar zijn met GP-lenzen bij zuurstoftransmissie).

Omdat gasdoorlatende contactlenzen zuurstof doorlaten, kunnen GP-lenzen groter worden gemaakt dan PMMA harde contactlenzen en kunnen de randen van GP-lenzen dichter bij het oogoppervlak worden geplaatst. Deze ontwerpwijzigingen maken moderne, starre GP-lenzen comfortabeler en gemakkelijker om aan te wennen dan ouderwetse harde contactlenzen en houden de lenzen ook veiliger op het oog wanneer ze tijdens sport en andere activiteiten worden gedragen.RGP-lenzen bieden ook betere zicht-, duurzaamheid- en afzetweerstand dan zachte contactlenzen. En omdat ze langer meegaan dan zachte lenzen, kunnen ze op lange termijn goedkoper zijn.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.