De evolutie van het oog

0

Evolutie is een begrip dat bij eenieder bekend is. We weten ongeveer wel wat dit begrip inhoudt, maar als je om een exacte verklaring gaat vragen kunnen de meeste van ons toch geen antwoord geven. Het is een ingewikkelde theorie, bestaande uit een aantal onderdelen, welke verklaart waarom een specifiek ras zich blijft aanpassen en veranderen in de loop van de tijd. Alles aan ons lichaam is een product van de evolutie, zo ook onze ogen. Maar hoe zijn onze ogen tot stand gekomen, en waarom zijn ze zo?

Wat houdt evolutie precies in?

Evolutie staat voor een ontwikkeling welke zich stap voor stap voortzet. Geleidelijk aan ontwikkelen specifieke soorten zich doordat er natuurlijke selectie plaatsvindt. De persoon die deze theorie in de wereld heeft gebracht is natuurlijk Darwin. Zijn boek over het begin van de verschillende soorten was revolutionair en heeft bij velen de ogen geopend. Het boek omschrijft hoe een ras genen heeft welke bepaalde kenmerken en eigenschappen heeft. Deze kunnen wijzigen door mutatie welke plaatsvindt in een gen. Zo ontstaan er weer nieuwe eigenschappen bij de nakomelingen van deze soort.

Dominante eigenschappen

Bepalend voor deze nieuwe eigenschappen zijn de zo genoemde dominante eigenschappen. Dit zijn de overheersende genen. Denk hierbij aan baby’s die bestaan uit de genen van beide ouders. Mocht een van de ouders een donkere huidskleur of bruine ogen hebben, dan is de kans groot dat de nakomeling dit ook zal hebben. Deze eigenschappen zijn dominant en de kans dat je deze doorgeeft aan de nakomelingen is groter dan bij eigenschappen die niet domineren. Het proces van het overgeven van deze genen noemen we natuurlijke selectie. Bepaalde kenmerken zijn overheersend doordat deze een grotere kans doorgeven op overleven. Zo kan er, na vele jaren, een heel nieuw type ontstaan.

Evolutie van de mens

Even terugpakken op Darwin en zijn theorie. Een van de bekendste afbeeldingen uit zijn boek is die van de gebogen apen welke langzaamaan een steeds menselijker uiterlijk krijgen door rechter te gaan lopen en een ander uiterlijk aan te nemen. De mens zou dus afstammen van de apen. Zowel apen als mensen zijn hominiden, dezelfde genen komen terug. Na tal van onderzoeken heeft de ontdekking van de Neanderthalers plaats gevonden. Een menssoort dat vroeger leefde, en nog vele kenmerken had van de aap. Kijk op de volgende website voor meer informatie en specifiekere uitleg over evolutie.

Ontwikkeling van je ogen

Zoals we allemaal weten, is evolutie iets wat geleidelijk gaat. Maar hoe zit dat dan precies met onze ogen? Deze werken al vanaf het begin. Een oog dat niet voldoende is ontwikkeld zou ook niet kunnen werken, is deze dan in vrijwel meteen ontstaan zoals we hem nu kennen? Is het ook een van de weinige onderdelen aan ons lichaam, dat al vanaf het begin hetzelfde is gebleven? Juist dit maakt het lastig om de evolutietheorie volledig te kunnen bewijzen. Als onze ogen meteen ontwikkeld waren, dan is dat met de rest van ons lichaam misschien ook het geval.

Verschillende types

Toch kunnen we stellen dat dit niet het geval is, daar de ogen zeker wel zijn geëvolueerd. Dit wil niet zeggen dat ze pas later zijn gaan functioneren, ze hebben zich in kleine stapjes kunnen verbeteren en ontwikkelen. In de loop van de evolutie van het oog, zijn er dan ook verschillen ontstaan en zijn er meerdere soorten ogen ontwikkeld. Er zijn lensogen, samengestelde ogen, een camera obscura en clusters van lichtbundels. Allemaal onderdeel van deze evolutie.

Verschillen en overeenkomsten

Het mensenoog bestaat uit verschillende onderdelen. We beschikken over een lensoog, de onderdelen werken allemaal samen en de informatie wordt doorgegeven aan onze herenen. De hersenen zorgen voor de beelden die we uiteindelijk zien. We kunnen, vergeleken met andere soorten, uitzonderlijk goed kleuren zien. Onze ogen bestaat grotendeels uit hoornvlies, deze zit over ons hele oog heen. Achter je pupillen zitten de lenzen. De lens projecteert het licht op het netvlies. Verder werken onze eigen zeer nauwkeurig en specifiek. De lens kan zichzelf bollen of vlak maken voor scherpte en de pupil kan zich vergroten of vernauwen voor het juiste lichtinval. Het hoornvlies is de beschermlaag van de rest van het oog.

Onderzoek

Het onderzoeken van de ogen is een lastige klus. Onze ogen zijn zeer ingewikkeld, wat tevens niet geldt voor alle soorten ogen. Echter zijn alle ogen gemaakt van een zacht materiaal en hierdoor kunnen ze niet fossiliseren. Onderzoekers kunnen via moderne technologie, denk aan DNA onderzoek, steeds meer ontwikkelingen vastleggen en bewijzen. Er zal, met de tijd, dan ook zeker meer informatie bekend worden over de evolutie van de ogen.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers