Gezichtsbedrog en optische illusies

0

Soms lijkt het wel of je ogen een spelletje met je spelen. Je hebt vast wel een keer iets gezien wat ervoor zorgde je eerst in je ogen moest wrijven. Grote kans dat je dan in een optische illusie bent getrapt.

Optische illusies zijn afbeeldingen of foto’s die we anders zien dan ze daadwerkelijk zijn. Anders gezegd, optische illusies treden op wanneer onze ogen informatie naar onze hersenen sturen die ons laat laten geloven dat er iets is wat eigenlijk niet bestaat.

Het woord “illusie” komt van het Latijnse woord illudere, wat “bedriegen betekent.

Soorten optische illusies

Sommige optische illusies zijn fysiologische. Dit zijn illusies die afhankelijk zijn van de eigenschappen van het oog zelf. Zoals bijvoorbeeld het nabeeld op het netvlies, of pointillisme zien als kleurvlakken terwijl het enkel puntjes zijn.

Fysiologische illusies

De Mach band illusie is ook een voorbeeld van een fysiologisch illusie. De lijn in het midden van het beeld is een effen kleur. Echter, vanwege de manier waarop het netvlies de verschillende tinten van het oog filtert aan weerszijden van de lijn, is de rechter kant van de lijn donkerder, terwijl de linker kant van de lijn lichter lijkt.

Cognitieve illusies

Andere optische illusies zijn cognitieve. Cognitieve illusies, zoals dubbelzinnig, vervormen en paradox illusies, treden op wanneer onze hersenen automatisch aannames maken op basis van de informatie die onze ogen de hersenen vertellen. Deze illusies worden soms “mind games. genoemd”

Dubbelzinnige illusies

Dit zijn illusies van foto’s of voorwerpen die op meer dan één manier gezien kunnen worden. De rubin vaas is een populair voorbeeld van een dubbelzinnige illusie. Kun jij zowel de vaas als de twee gezichten zien?

Verstorende illusies

Verstorende illusies maken gebruik van verschillende technieken om voorwerpen van vergelijkbare grootte, lengte en kromming te vervormd. Een bekend voorbeeld van een verstorend illusie Müller-Lyer illusie. De lijn in het midden lijkt langer dan de bovenste en onderste. Alle drie de lijnen zijn echter even lang!

Paradox illusies

Paradox illusies treden op als gevolg van foto’s of voorwerpen die niet kunnen bestaan of fysiek onmogelijk zijn. Paradoxale illusies zijn populair in kunstwerken, zoals die beroemd gemaakt door kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Zijn waterval is een klassiek voorbeeld van een paradox illusie. Zie je hoe het water uit de waterval bergop lijkt te gaan voordat deze de top van de waterval weer bereikt?

Wetenschappers geloven dat optische illusies mogelijk zijn omdat onze hersenen zo goed zijn in het herkennen van patronen en het “zien” van bekende voorwerpen. Onze hersenen werken snel om uit afzonderlijke stukken van een afbeelding een geheel te maken

Slimme kunstenaars kunnen deze slimme trucs gebruiken om onze ogen en hersenen te verleiden om iets te zien wat er in het echt niet is.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers