bier alcohol

Het effect van alcohol op de ogen

Dat een overdaad aan alcohol niet goed is voor het lichaam is bij vrijwel iedereen wel bekend. Er zijn zeer veel gezondheidsproblemen aan alcoholmisbruik gelinkt. Wat echter de precieze effecten zijn, daar kan men echter nog weleens onvoldoende van weten. Zo is bijvoorbeeld voor veel mensen niet direct bekend hoeveel effect te veel alcohol op je zichtvermogen heeft. Sterker nog, alcohol heeft op meerdere manieren invloed op de werking van je ogen. Je zicht gaat er dus simpelweg door achteruit. Zeker voor mensen die kampen met een alcoholverslaving kan het zo zijn dat de ogen hard worden geraakt.

Direct te merken

Wanneer je even nadenkt, dan weet je dat iedereen de effecten van alcohol op de ogen eigenlijk wel kent. Denk maar eens terug aan de vorige keer toen je iets teveel op had. Weet je nog dat je een beetje wazig ging zien? Je reactievermogen wordt wat langzamer, dus ook van je ogen. Daarnaast kunnen je ogen een beetje uitdrogen doordat je meer alcohol in je bloed krijgt. Dit is een kortetermijneffect dat te maken heeft met het feit dat je onder invloed bent. Daaruit kan je echter wel afleiden wat voor soort werking op je ogen grotere hoeveelheden alcohol kunnen hebben.

Op langere termijn

Wanneer je veel en vaak drinkt, dan zullen de effecten die je kent van aangeschoten of dronken buien ook te merken zijn wanneer je gewoon nuchter bent. Zo loop je bijvoorbeeld kans dat je zicht permanent waziger wordt. Ook kan de sterkte van je ogen blijvend achteruitgaan. Deze symptomen komen vooral voort uit het feit dat je ogen niet voldoende vitaminen krijgen toegevoerd. Dit komt vooral doordat je bijvoorbeeld schade aan je lever hebt toegebracht door het overmatig gebruik van alcohol. Daarmee raak je dus meerdere delen van je lichaam waar je daarna niets meer aan kunt veranderen.

Matigen

De verslechtering van de ogen kan op verschillende punten ingezet worden. Het is dus niet gezegd dat er een bepaalde grens is waarbinnen je moet blijven om goede ogen te behouden. Bij de ene persoon zetten de negatieve effecten namelijk eerder in dan bij de andere. Het is dus vooral verstandig om voorzichtig te zijn met alcohol. Merk je bijvoorbeeld al snel dat je ogen droog worden, bijvoorbeeld al na één glas wijn, dan is het verstandig om dit dus zo veel als mogelijk is te beperken. Zo zorg je ervoor dat de kans dat je op latere leeftijd minder goed ziet een stuk kleiner blijft.