Bindvlies (conjunctiva)

0

De conjunctiva is de Latijnse naam voor het bindvlies van het oog. Dit slijmvlies bevindt zich niet alleen aan de buitenkant van de oogbol maar ook aan de binnenkant van het ooglid. De conjunctiva aan de buitenkant loopt over in de binnenkant. De buitenste conjunctiva (conjunctiva bulbi) ligt boven op de harde oogrok (sclera). De harde oogrok wordt ook wel het oogwit genoemd.

Bindvlies als ruitenwisser

De buitenste conjunctiva werkt als een soort ruitenwisser die het oogvocht gelijkmatig over het hoornvlies verdeelt. Bij het knipperen van de ogen (elke 20 tot 30 seconden) wordt het vocht verspreid. De conjunctiva aan de binnenkant van het oog (conjunctiva palpebrarum) is tamelijk rood en bevat veel bloedvaten.

Tussen de oogleden en de oogbol bevindt zich de conjunctivaalzak (fornix). De conjunctivaalzak is een soort overgangsplooi. Het is de overgang van conjunctiva bulbi naar de conjunctiva palpebrarum en bevat veel bloedvaatjes. Je kunt de conjunctivaalzak gemakkelijk zien door het onderste ooglid iets naar beneden te bewegen.

Opbouw conjunctiva

De conjunctiva bestaat uit drie verschillende weefsellagen:

  • het epitheel (de bovenste laag);
  • weefsel met kleine bloedvaatjes;
  • de onderste laag met grotere bloedvaten.

Functie

De conjunctiva vormt eigenlijk een soort beschermlaag over het oog. Een beschermlaag tegen vuil, vocht en stof van buitenaf. De kleine talgkliertjes in de conjunctiva zorgen voor de vorming van een slijmachtige substantie. Dit slijm is een onderdeel van de traanfilm. De traanfilm is een vochtig laagje dat op de voorkant van de oogbol ligt. De traanfilm heeft een belangrijke functie voor het oog. Naast het vochtig en soepel houden van het oog, zorgt de traanfilm voor een goede ontvangst van licht. De traanfilm houdt het hoornvlies glad zodat het invallende licht goed gebroken kan worden. Daarnaast vormt de traanfilm een barrière tegen bijvoorbeeld het ontstaan van infecties aan het oog.

Conjunctivitis

Bij conjunctivitis (bindvliesontsteking) is de conjunctiva ontstoken. Dit komt bijvoorbeeld door allergie of een bacterie. Zo kan een infectie aan de conjunctiva worden veroorzaakt door het gebruik van contactlezen of airconditioning. Ook een virus kan conjunctivitis veroorzaken. Let wel, bacteriële of virale infecties kunnen behoorlijk besmettelijk zijn.

Irritatie en genezing van de conjunctiva

Ook door hooikoorts of allergie voor de haren of huidschilfers van dieren kan irritatie van de conjunctiva ontstaan. Vaak heeft men dan last van jeuk of tranende en rode ogen.
Conjunctivitis gaat meestal gepaard met irritatie of ontsteking van andere delen van het oog. In tegenstelling tot veel andere elementen binnen het oog kan de conjunctiva snel en vrij gemakkelijk genezen. Zo verloopt de genezing van de conjunctiva na een operatie vaak snel en probleemloos.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.