Het hoornvlies

0

Het hoornvlies bevindt zich aan de voorkant van de oogbol. Andere namen voor het hoornvlies zijn cornea of oogbalhuid. Het hoornvlies is doorzichtig en heeft geen bloedvaten. Omdat het hoornvlies geen bloedvaten bevat, worden voedingsstoffen vanuit andere delen van het oog aangevoerd. Hierbij speelt de traanfilm een belangrijke rol. De traanfilm, het dunne laagje vocht dat op het oog ligt, voedt en bevochtigt het hoornvlies wanneer we de ogen openen en sluiten. Door het te lang dragen van contactlenzen wordt het hoornvlies minder goed gevoed. Dit kan ook door het dragen van verkeerde, niet passende contactlenzen.

Opbouw van het hoornvlies

Het hoornvlies heeft een doorsnede van ongeveer een halve centimeter en is opgebouwd uit vijf verschillende lagen, allemaal doorzichtig. Aan de buitenkant van het hoornvlies bevindt zich het epitheel. Onder het epitheel bevinden zich de collageenvezels. Deze elastische, collageenrijke laag wordt ook wel de membraan van Bowman genoemd. Onder de membraan van Bowman ligt de stroma. De stroma is vrij dik en zorgt voor de stevigheid van het hoornvlies. De stroma bestaat voor een deel uit vocht, dat wordt opgezogen door deze laag met spons-functie.

De lagen daaronder worden gevormd door de membraan van Descemet en het endotheel. Het endotheel is opgebouwd uit zeshoekige cellen die voor de afvoer van vocht uit het hoornvlies zorgen. Kortom, aan de ene kant wordt er vocht door het hoornvlies opgezogen en aan de andere kant wordt er vocht afgevoerd. Deze vochtbalans zorgt ervoor dat het hoornvlies helder blijft.

Functie van het hoornvlies

Wat is de functie van het kwetsbare hoornvlies aan de voorkant van onze oogbol? Ten eerste heeft het hoornvlies een beschermende functie voor het oog, bijvoorbeeld tegen infecties. Daarnaast zorgt het hoornvlies ervoor dat het licht zo goed mogelijk wordt opgevangen en gebroken. De specifieke bolling van het hoornvlies is daarbij essentieel. Bij een optimale breking kan het netvlies het licht goed opvangen.

Problemen met het hoornvlies

Zoals veel andere delen van het oog is ook het hoornvlies erg kwetsbaar. Zo kan het hoornvlies ontstoken raken door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook chemische stoffen, schimmel of een ongeluk kunnen zorgen voor een ontsteking van het hoornvlies.

Meestal vormt een beschadiging van het hoornvlies de basis van een ontsteking. Zo’n ontsteking wordt keratitis genoemd. Het oog is dan rood met een witte vlek of punt op het hoornvlies (infiltraat). Bij keratitis kunnen de volgende symptomen voorkomen:

  • Overgevoeligheid voor licht;
  • Pijn aan het oog;
  • Een fors tranend oog;
  • Een verminderd gezichtsvermogen.

Een ontsteking van het hoornvlies komt vaak niet alleen. Dat wil zeggen, meestal zijn er dan ook andere delen van het oog ontstoken of geïrriteerd, zoals de oogleden. Wel gaat het bij keratitis doorgaans om een ontsteking aan één oog.

Na het herstel van het hoornvlies kan er een litteken ontstaan. Deze troebele vlek vermindert het zicht als het vlak voor de pupil ligt. Als de troebele vlek aan de rand van het hoornvlies ligt, hoeft er geen vermindering van het zicht te zijn. Meer informatie over aandoeningen aan het hoornvlies vindt u in het artikel over hoornvliesbeschadiging.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.