Netvlies (Retina)

0

Het netvlies (retina) is eigenlijk de receptor van het oog. Het vangt het licht op, zet licht om in elektrische signalen en zorgt er dus voor dat we beeld kunnen waarnemen. Het netvlies is een kwetsbaar maar ook belangrijk onderdeel van het oog. In dit artikel leggen we uit hoe het netvlies werkt, wat de functie is en hoe het netvlies beschadigd kan raken.

Het netvlies is een lichtgevoelige laag die zich achter in de oogbol bevindt. Het netvlies (of retina) is opgebouwd uit miljoenen lichtgevoelige cellen. We kunnen deze lichtgevoelige zintuigcellen verdelen in kegels en staafjes. En geloof het of niet, het zijn er miljoenen per oog.

Kegels

De kegels, zo’n zes miljoen per oog, spelen een cruciale rol binnen de functie van het oog. De kegels zorgen er voor dat we daglicht en duidelijk kunstlicht kunnen zien. Daarnaast zorgen de miljoenen kegeltjes voor het kunnen onderscheiden van kleuren. Kleuronderscheiding is mogelijk door de vele aanwezige pigmentcellen. Ook zorgen de kegels voor het kunnen waarnemen van details binnen ons zicht. Kleurenblindheid komt voor als een of meer van de drie soorten kegeltjes, die naast de staafjes een van de twee soorten lichtgevoelige cellen in het netvlies zijn, niet goed meer werken.

Staafjes

Naast de zes miljoen kegels zijn er in het netvlies zo’n 120 miljoen staafjes aanwezig. De staafjes zorgen ervoor dat we kunnen zien in schemerige of donkere omgevingen. Ook spelen de staafjes een rol bij het waarnemen van objecten die we opzij, vanuit onze ooghoeken kunnen zien.

Wat doen deze kegels en staafjes? Ze zetten het opgevangen licht om in elektrische signalen. Al in het netvlies worden elementen als contrast en beweging verwerkt. De elektrische signalen gaan daarna via de oogzenuw naar de hersenen waar uiteindelijk een beeld wordt gevormd. We maken het wat praktischer: zie het netvlies als een projectiescherm, waarop een beeld wordt geprojecteerd.

Gele vlek en blinde vlek

In het centrum van het netvlies bevindt zich de gele vlek (macula). Deze gele vlek bestaat uit een grote concentratie van kegelcellen. Met dit minuscule gedeelte (doorsnee: enkele millimeters) van het netvlies zien we het scherpst.

Naast de gele vlek is er binnen het netvlies ook nog de blinde vlek (papil). De blinde vlek is de plaats in het oog waar de oogzenuw naar binnen komt. In de blinde vlek bevinden zich geen lichtgevoelige cellen. Daarom heeft de blinde vlek geen functie bij het zien.

Beschadiging

Ook het netvlies kan beschadigd raken, bijvoorbeeld door een ongeval of ander trauma van buitenaf. Zo kan het netvlies scheuren of gekneusd raken. Een klein scheurtje in het netvlies kan gemakkelijk behandeld worden. Door middel van lasertechniek kan een scheurtje gemaakt worden. Is er sprake van een groter trauma, zoals een netvliesloslating, dan is een operatie nodig om het netvlies te herstellen. Bij een kneuzing van het netvlies kan er oedeem ontstaan. Bij oedeem hoopt er vocht in het netvlies op.

Het netvlies op leeftijd

Naar mate we ouder worden, kan de conditie van het netvlies verminderen. Zo kan op latere leeftijd achterste glasvochtloslating ontstaan. Bij achterste glasvochtloslating komt het glasachtig lichaam van het netvlies los. Deze loslating is het gevolg van het afnemen en veranderen van het glasvocht in het glasachtig lichaam.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.