Onderdelen van het oog

0

Hier vind u alle informatie over de werking van het oog. Het oog is een bijzonder complex en kwetsbaar waarnemingsorgaan. Elk individueel onderdeel wordt kort toegelicht. Door op een van de onderstaande artikelen te klikken is het mogelijk om meer informatie over het desbetreffende onderdeel te vinden

De iris

De iris, ook vaak het regenboogvlies genoemd, is het diafragma van het menselijk oog. Het is een orgaan achter het hoornvlies dat bepaalt hoeveel licht er naar het netvlies door samentrekken van wat leidt tot verkleining van de doorlaat opening dus minder licht. Door aanspannen van een oogspier ontstaat er een vergroting van de doorlaat opening en komt meer licht het oog binnen.
Meer over de iris

Oogdruk

We verstaan onder oogdruk de inwendige druk die er zich in het oog bevindt. Deze oogdruk druk is essentieel om het oog op een normale manier te laten functioneren. Door deze druk blijft de afstand tussen het hoornvlies, de lens en het netvlies gelijk.
Meer over oogdruk

Netvlies

Het netvlies, ook wel retina genoemd ligt helemaal achterin in de binnenzijde van het oog. Het netvlies van ons oog is sterk doorbloed en bevat miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze cellen kennen we als kegeltjes en staafjes. Hierdoor is het voor ons mogelijk om het licht dat het oog binnenkomt op te vangen en om te zetten het in elektrische signalen. Deze signalen worden doorgezet naar onze hersenen die deze informatie verwerken en ervoor zorgen dat we kunnen zien.
Meer over het netvlies (retina)

Oogkleur

De iris (regenboogvlies) zorgt ervoor dat onze ogen kleur krijgen. De iris bevat een hoeveelheid pigment aan de achterkant, deze bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin.
Meer over de oogkleur (retina)

Oogbol

Onze oogbol ligt in de oogkasholte en is omringd door de oogspieren, vetweefsel, ooglidspieren en botweefsel. In totaal zit onze oogbol met zes oogspieren verbonden aan de oogkas. Met behulp van deze spieren is het voor ons mogelijk om de oogbol te bewegen en zo dus ook onze blik kunnen richten.
Meer over de oogbol (retina)

Anatomie oog

Lees hier alles over de anatomie van het oog
Meer over de anatomie

Ooglid

Ons ooglid is een huidplooi aan de voorkant van het oog. We hebben een onderste en bovenste ooglid. Onze oogleden zorgen ervoor dat de ogen beschermd worden tegen stoffen die mogelijk irritatie kunnen opwekken. Daarom is het zeer belangrijk dat de oogleden hun werk kunnen doen. Dit heeft namelijk direct effect op de werking van onze ogen. In het volgende artikel gaan we o.a dieper in op de mogelijke ongemakken die kunnen ontstaan bij een hangend ooglid.
Lees hier alles het ooglid

Bloedvaten oog

Oogspier

Conjunctiva (bindvlies)

Oogzenuw

Gele vlek Pupil

Glasachtig lichaam

Sclera

Hoornvlies

Traanbuis

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.