Wat bepaalt je oogkleur

0

De oogkleur wordt gegeven door de iris, ook wel het regenboogvlies genoemd. De oogkleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de pigmentrijke cellen die zich aan de achterkant van de iris bevinden. De hoeveelheid pigment wordt melanine genoemd. Daarbij weten we dat bruine ogen veel pigment hebben en dat blauwe ogen weinig pigment hebben. Mensen met groene ogen bevinden zich er tussenin. De kleur bruin komt meer voor bij ogen, dan blauw en groen.

Kleuren ogen

Uw ogen bestaan uit verschillende delen. Het regenboogvlies valt het meeste op. Dit is het gekleurde deel van uw oog (de iris). Deze iris komt in diverse kleuren voor, met name bruin en blauw komen veelvuldig voor. Maar ook groen, grijs, hazelnootkleur en amber kunnen voorkomen. Groen is een zeldzame kleur voor de ogen, dat geldt nog meer voor de kleur grijs. Grijs is eigenlijk een kleur die bij het blauw hoort. Bij mensen met grijze ogen is er sprake van samenklontering van het pigment in de ogen. Hierdoor lijken de ogen een grijze kleur te hebben. Ook kan hazelnootkleur voorkomen, dit is een kleur die veel wegheeft van bruin, maar heeft een bijzondere twist, zoals veel mensen het zullen omschrijven. Vaak is de kleur net wat lichter dan de bruine oogkleur en het kan ook soms wat weg hebben van donkergroen. Dan is er nog de kleur amber, dit is een hele bijzondere oogkleur. Mensen noemen dit ook wel eens wolfsogen. De ogen kunnen daardoor namelijk een beetje goud of gelig oplichten. Het is erg zeldzaam, dat komt omdat het bijna helemaal uit lipochroom bestaat, dit wordt ook terug gezien bij mensen met groene ogen. Alleen bij mensen met groene ogen is er ook eumelanine in verwerkt.

Erfelijkheid

De oogkleur is erfelijk. De kleur ogen die u heeft, is daarom ook genetisch bepaald. Daarover is bekend dat het gen van de bruine ogen dominant is ten opzichte van het gen voor de blauwe ogen. Als de moeder bruine ogen heeft en de vader blauwe ogen, dan krijgt het kindje bruine ogen. Het bruine gen zal namelijk overheersen. Als beide ouders blauwe ogen hebben, dan zullen de kinderen ook blauwe ogen krijgen. Het komt toch wel eens voor dat iemand met blauwe ogen, ouders heeft met bruine ogen. De ouders zullen dan zowel het bruine als het blauwe gen dragen.

Verschillende kleuren ogen

Als er weinig pigment is, dan is de iris doorzichtig, dit komt voor bij albino’s. De ogen hebben vaak een meer rode kleur en die kleur wordt veroorzaakt door de hoeveelheid bloedvaatjes. Mensen met groene ogen komen niet zo vaak voor. Groene ogen ziet u het meeste in het Midden-Oosten, maar ook in Iran, Pakistan, Turkije en bijvoorbeeld in India. In totaal heeft ongeveer 2,2% van de wereldbevolking blauwe ogen. Mensen met blauwe ogen komt u met name tegen in Noord-Europa. De kleur bruin komt het meeste voor, het is namelijk genetisch gezien de dominante oogkleur. Vaak hebben mensen met bruine ogen bruin of zwart haar.

Er zijn ook mensen, wat heel zeldzaam is, die verschillende kleuren ogen hebben. Dit wordt ook wel heterochromia iridum genoemd. Er kunnen verschillende kleuren ogen ontstaan door een fout bij de pigmentverkleuring. Het kan ook erfelijk bepaald zijn, ook kan dat een gevolg zijn van een ontsteking van het oog, of van een beschadiging van de ogen. Als u een ontsteking heeft aan uw iris, dan kunt u bijvoorbeeld een kleurverandering krijgen. Meestal is er dan ook sprake van een ongelijke pupilwijdte. Het kan ook nog zo zijn dat er binnen de iris sprake is van kleurverschil, dit noemen ze heterochromia iridis (wat vaker voorkomt).

Oogkleur bepalen

Er zijn verschillende factoren die de kleur van uw ogen bepalen. Het gaat daarbij over het pigment (stroma), maar ook over de hoeveelheid pigment in het pigmentepitheel. Als derde gaat het over de dichtheid van het stroma. Hierbij geldt dat als de dichtheid van het stroma groter is, dat er minder licht door kan dringen waardoor er ook minder licht weerkaatst zal worden. Hierdoor krijgt de iris een donkere kleur.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.