De functie van het ooglid

0

Van de elementen in het oog verplaatsen we ons naar de buitenkant van het oog: het ooglid.
Het ooglid fungeert als bescherming van onze oogbol(len). Het ooglid bestaat uit huidplooien die het oog beschermen tegen vuil, fel licht en voorwerpen van buitenaf.

Loop of fiets maar eens door een wolk van zand of stof. Je merkt dan direct hoe belangrijk je oogleden zijn. Als vanzelf sluiten de oogleden je ogen af of begin je driftig te knipperen. Het knipperen drijft het vuil naar de randen en hoeken van het ooglid.

Ook bij fel schijnend licht knijpen we de oogleden stevig toe. De ontstane oogspleetjes zorgen ervoor dat er niet teveel licht in het oog valt. Het volle, felle licht zou ons immers kunnen verblinden.
Of stel je voor: een voorwerp komt plotseling dicht bij het oog. Ook dan dienen de oogleden als belangrijke beschermers. Reflexmatig sluit het oog, helemaal vanzelf.

Opbouw ooglid

Het oog heeft een bovenste ooglid (palpebra superior) en een onderste ooglid (palpebra inferior). Aan de randen van de beide oogleden zitten de oogharen die we de wimpers noemen. De wimpers zorgen ervoor dat er geen vuil of vocht in het oog komen. Het bovenste ooglid heeft ongeveer 100 wimpers, het onderste ooglid heeft er zo’n 50.

Het openen en sluiten van de oogleden (knipperen) heeft ook nog een andere belangrijke functie, namelijk het vochtig houden van het oog. Elke keer als we knipperen, wordt de traanfilm (vochtig laagje liggend op het hoornvlies) ververst. De traanfilm op ons hoornvlies zorgt ervoor dat we scherp kunnen blijven zien.

Het sluiten van het oog komt tot stand met de oogspier: een kringspier die onder de huid van het ooglid ligt. Dan zijn er nog twee spiertjes die het bovenste ooglid omhoog trekken en twee spiertjes die het onderste ooglid omlaag bewegen.

Daarnaast bevinden zich verschillende kliertjes in het ooglid. Zo zijn er de talgklieren, die belangrijk zijn bij de vorming van de traanfilm (vochtig laagje). Aan de rand van het ooglid zitten de zweetkliertjes. Als deze talgklieren verstop raken kunnen er soms gerstekorrels ontstaan.

Trillend ooglid

Kent u dat, een trillend ooglid? Het is een gek gevoel waar we vaak niets aan kunnen doen. Wanneer het ooglid trilt, spannen de spieren in het ooglid zich steeds even kort aan. Een trillend ooglid is meestal het gevolg van stress of vermoeidheid. Ook het lang naar een beeldscherm turen, kan van invloed zijn. Herkenbaar? Vast. Gelukkig is een trillend ooglid ongevaarlijk en verdwijnt het weer bij ontspanning of na een zachte massage.

Ontstoken ooglid

Een ontstoken ooglid: ja, dat komt vaak voor. Meestal is de rand van het ooglid ontstoken waarbij korstjes of wondjes kunnen verschijnen. De oogrand is dan rood en kan branderig aanvoelen. De oorzaak is meestal bacterieel van aard.

Het mild reinigen van de rand met water is vaak voldoende om de ontsteking te verhelpen. Bij een hardnekkige ontsteking kan een antibioticazalf beter van dienst zijn. Uiteraard gebruikt u deze in overleg met uw huis- of oogarts.

Dieren

Wij als mens hebben per oog twee oogleden, maar sommige dieren hebben zelfs een derde ooglid (knipvlies). Katten, reptielen en vogels bijvoorbeeld. Ook het derde ooglid fungeert als bescherming van de oogbol.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.