Oogzenuw: de verbinding tussen de hersenen en het oog

0

Een oogzenuw is ook wel bekend onder de naam nervus opticus. Deze zenuw komt aan de achterkant uw oog binnen. Een oogzenuw heeft een kop en deze wordt de papil genoemd. Op het netvlies kan deze gezien worden als een bleke stip. Deze stip heeft een diameter van ongeveer 1,5 mm. Dit is het deel van het netvlies waar geen kegeltjes en staafjes zijn, hierdoor kan er dus geen licht om worden gezet. Dit is de verklaring waarom de papil de naam blinde vlek heeft gekregen.

Op het moment dat uw oogzenuw uw oog verlaat, zal deze eerst 3 cm doorlopen door uw oogkas. Vervolgens komt de oogzenuw via een opening in de schedelbasis in uw schedelholte. Vanaf de schedelbasis kruisen de oogzenuwen van uw linkeroog en rechteroog elkaar na 10 mm. Het kruispunt heeft ook wel de naam chiasma opticum. Dit is het punt van waaruit de baan naar de linkerhersenhelft gaat en ook van hieruit loopt er een baan naar uw rechterhersenhelft.

Functie oogzenuw

Door middel van een oogzenuw wordt het oog met de hersenen verbonden. Er valt licht binnen in uw oog, dit licht wordt vervolgens door de lichtgevoelige cellen (dit zijn de kegeltjes en de staafjes) omgezet in het netvlies in elektrische signalen. De oogzenuw heeft als functie om deze signalen naar het achterste deel van uw hersenen te transporteren.

Het achterste deel van de hersenen, wat dan wordt bedoeld, is de visuele schors. Het transporteren vindt plaats door de ruim een miljoen dunne draadjes welke door uw oogzenuw lopen en dit worden de zenuwvezels genoemd. Binnenin de visuele schors worden dan de signalen omgezet in beelden die u vervolgens kunt zien. Oogzenuwen kunnen dan ook niet gemist worden en hebben een belangrijke functie. Dankzij de oogzenuw kunt u namelijk de beelden die binnenkomen ook echt zien.

Wat zijn trillende oogzenuwen?

Een andere naam voor een trillend ooglid is een trillende oogzenuw. Eigenlijk bestaan de trillende oogzenuwen niet, maar een trillend ooglid wel. Daar kunnen mensen dan ook regelmatig last van hebben. U kunt een trillend ooglid ervaren wanneer de spiertjes in uw ooglid snel achter elkaar aan worden gespannen en moeten ontspannen. Soms kan dat trillen een paar minuten aanhouden, maar het kan ook wel eens een paar dagen aanhouden. Het kan veroorzaakt worden door stress, lang lezen, vermoeidheid of te lang achter een scherm zitten. Dit voelt erg vervelend, maar het kan geen kwaad.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.