Is in de zon kijken zonder zonnebril gevaarlijk?

0

In Nederland hebben we deze zomer ontzettend kunnen genieten van een prachtige zomer. Record na record werd verbroken. Leuk voor het toerisme in ons kikkerland, wat minder voor alle reisorganisaties die de reizen naar Spanje, Portugal en Turkije tevergeefs in de aanbieding gooiden. Ook de zonnestudio’s zullen geen beste maanden hebben gehad. Je kon gemakkelijk snel bruin worden door simpelweg buiten in je achtertuin te liggen. Dat je niet te lang in de felle zon moet zonnebaden, dat weten de meeste mensen wel. De kans op huidkanker is groot, je goed insmeren met een hoge SPF is geen aanrader maar een must. Wat minder mensen weten, is hoe het is gesteld met je ogen en in de zon kijken. Je ogen kun je natuurlijk niet insmeren. Een manier om je ogen te beschermen is door middel van een zonnebril of een pet. Maar is dit eigenlijk wel nodig en wanneer dit nodig is, wat voor zonnebril moet je dan dragen? Wij zijn op onderzoek gegaan en hebben de antwoorden voor je gevonden.

Twee kampen

Over deze kwestie zijn er twee kampen, namelijk die van het Nederlandse Oogfonds die ondersteund wordt door de opticiens en die van de oogartsen.

Het Oogfonds

Het Oogfonds is heel duidelijk in haar mening. Ze vergelijken zonlicht in je ogen met zonlicht op je huid. Je huid moet je goed insmeren en niet te lang blootstellen aan zonlicht anders krijg je huidkanker. Je ogen kan je niet insmeren maar beschermen door het dragen van een pet of een zonnebril. Hun advies is om bij felle zonlicht een UV-beschermende zonnebril te kopen.

Het Oogfonds zegt dat doordat mensen steeds maar ouder worden zij zich ernstig zorgen maken, omdat we onze ogen langer nodig hebben dan vroeger. Zij stellen dat je staar en maculadegeneratie kunt krijgen van te lang kijken in een felle zon. Een goede zonnebril met 100% UV-bescherming geven je ogen de juiste beschermen tegen deze oogkwalen. Maar pas op! Er zijn veel zonnebrillen in de omloop die zogenaamd ‘100% uv-bescherming’ geven. Het advies van het Oogfonds luidt om een zonnebril te kopen met het CE-keurmerk. Dan ben je verzekert van goede bescherming.

Het kopen van een goede zonnebril met UV-bescherming is heel erg belangrijk. Als we de theorie van het Oogfonds als waar beschouwen dan zeggen zij dat het gevaarlijker is om met een zonnebril zonder UV-bescherming rond te lopen dan helemaal zonder. Doordat je een zonnebril op hebt denken je ogen dat je in een donkere ruimte bevindt. Je oogpupillen worden in het donker groter en zullen hierdoor vatbaarder zijn voor de ultraviolette straling, wat kan resultaten in permanente schade aan je oog.

Het grootste punt van kritiek is dat het Oogfonds dit nieuws naar buiten heeft gebracht onder ‘toeziend oog’ van de opticiens. De opticiens hebben ontzettend veel baat bij dit soort nieuws. Zonnebrillen te koop zetten als de ‘beschermheer’ van je ogen zal de verkoop alleen maar doen laten toenemen waar zij de vruchten van plukken.

Oogartsen

De oogartsen in Nederland hebben een hele andere mening. Zij zeggen dat de mens ter wereld is gekomen zonder een bril en onze ogen zich prima kunnen aanpassen aan zonlicht. Dat je van felle zonlicht staar of maculadegeneratie kunt krijgen wordt afgedaan als onzin. Uv-licht komt niet verder dan het hoornvlies en bereikt daarom niet het netvlies. Het enige wat je van felle zonlicht kunt krijgen is een (tijdelijk) pijnlijke hoornvlies.

Maar er is meer. Wij mensen zitten tegenwoordige veel binnen. Er is nog nooit een tijdperk geweest waar de gemiddelde mens zo weinig licht ziet als nu. Daglicht is volgens neurologen en psychologen erg belangrijk. Een te kort daaraan kan resulteren in depressie en somberheid. Ybe Meesters van het UMC heeft onderzocht dat dagelijks in felle lampen kijken (lichttherapie) zeer goed helpt tegen een winterdepressie. De oogartsen vinden daarom dat de keren dat je buiten bent, felle zonlicht of niet, je jezelf de kans op een natuurlijke ‘lichttherapie’ niet moet ontnemen.

Het zou verstandig zijn om af en toe helemaal geen zonnebril op te doen. Het krijgen van weinig of geen zonlicht geeft een mens allerlei biologische storingen waaruit depressies of slaapstoornissen kunnen voortkomen. Kinderen moeten eigenlijk helemaal geen zonnebril dragen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die weinig buiten spelen later vaker bijziend zijn. Zonlicht is dus voor kinderen nog belangrijker dan voor volwassenen.

De oogartsen hebben overigens helemaal niets tegen zonnebrillen. Een zonnebril werkt ontzettend goed als je in de zon moet kijken tijdens het wandelen, fietsen of autorijden. Een zonnebril geeft je comfort, niets meer en niets minder.

Wie moeten we geloven?

De oogartsen komen wat ons betreft veel betrouwbaarder over omdat deze belangeloos hun mening hebben gedeeld en zij zijn op de hoogte van alle onderzoeken op het gebied van de ogen. Het belang van zonlicht en de te korten die de moderne mens daarvan heeft is schokkend. Lichttherapie is daar de remedie tegen waar eigenlijk een felle zon wordt nagebootst. Het feit dat kinderen een hogere kans hebben om bijziend te worden, wanneer deze weinig buiten zijn is alarmerend.

Een goede zonnebril aanschaffen raden wij ook niet af. Wanneer je in de auto ergens naartoe gaat is het heel fijn als je de weg goed kunt zien. Veiligheid altijd voorop. Maar een zonnebril moet je niet te dragen om oogschade tegen te gaan, want onze ogen zijn sterk genoeg en kunnen alle zonlicht goed gebruiken om goed te functioneren.
Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.