Kunsttranen

0

Het hebben van droge ogen komt vaak voor en is erg hinderlijk. Vooral ouderen en contactlensdragers hebben last van dit verschijnsel. In sommige gevallen is het een bijwerking van een bepaald medicijn. De klachten bestaan uit vermoeide, irriterende, branderige ogen met minder zicht. Kunsttranen kunnen helpen dit euvel te verhelpen en voorkomen ook oogvliesontsteking. Kunsttranen, wat zijn ze precies en wanneer kunnen ze worden toegepast?

Droge ogen kunnen leiden tot beschadigingen en ontstekingen en kunnen verholpen of voorkomen worden met kunsttranen. Normaal gesproken maakt het oog zelf traanvocht aan, maar bij ouderen gaat deze voorziening achteruit. In zulke gevallen kan er gegrepen worden naar kunsttranen. Kunsttranen worden in het oog gedruppeld. Kunsttranen verdikken het traanvocht waardoor het hoornvlies wordt beschermd tegen uitdroging. Deze werking houdt uren aan. Geïrriteerd hoornvlies heeft een langere herstelperiode nodig en daarom kan het enige dagen duren eer de kunsttranen de klachten doen verminderen.

Kunsttranen tegen bijwerkingen medicijnen

Zoals eerder genoemd kunnen ook medicijnen droge ogen veroorzaken en is het nodig om kunsttranen in te zetten om dit probleem te verhelpen. De medicijnen die droge ogen veroorzaken zijn:

  • Medicijnen tegen Parkingson
  • Antihistamine tegen allergie
  • Pupil verwijdende medicijnen
  • Antidepressiva

Hoe worden kunsttranen toegepast?

Kunsttranen worden per druppel toegepast. Dus wanneer men last heeft van drogen ogen mag men per keer een druppel van de kunsttranen in het oog druppelen. Sommige kunsttranen bevatten conserveringsmiddelen. Als men gevoelig is voor conserveringsmiddelen is het raadzaam kunsttranen zonder conserveringsmiddelen te gebruiken.

Hygiëne is belangrijk bij het druppelen van kunsttranen. Om die reden dient men de handen eerst te wassen alvorens de kunsttranen worden ingebracht. U buigt uw hoofd achterover, en voorzichtig trekt u het onderooglid naar beneden. U mag het oog zelf niet aanraken. U druppelt een druppel van de kunsttranen in het gootje dat is ontstaan. U laat het onderooglid los en knippert een paar maal met uw ogen. Op deze wijze wordt het vocht goed verdeeld.

Kunsttranen bij auto-immuunziektes

Bij sommige auto-immuunziektes zoals het syndroom van Sjögren werken de klieren niet goed.
Slijm-, speeksel-, en traanklieren werken niet of onvoldoende waardoor ze ontstoken kunnen raken. Deze ziekte is helaas ongeneeslijk, maar de bijkomende klachten zoals droge ogen kunnen met kunsttranen worden bestreden.

Een andere tip wanneer men kunsttranen gebruikt is de omgeving vochtiger te maken. Met een luchtbevochtiger is het mogelijk om de omgevingslucht te bevochtigen, waardoor de klachten bij droge ogen eveneens worden verminderd.

The Eye Doctor Premium

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.