Leesbril

0

Moeite krijgen met het lezen van de kleine lettertjes op verpakkingen. Dat is voor veel mensen de eerste gewaarwording dat ze hun ogen niet meer zo goed kunnen focussen. Meestal begint het vanaf een jaar of veertig dat je minder goed gaat zien. Langzaam maar zeker gaan je ogen achteruit. Je merkt dat de letters waziger worden, maar door de tekst verder van je af te houden, lukt het toch om de woorden te lezen. Dan wordt het dus tijd om aan een leesbril te gaan denken.

Wanneer is een leesbril echt nodig?
Als je alleen de kleine lettertjes niet goed kunt ontcijferen, hoeft dat niet direct aanleiding te zijn om een leesbril aan te schaffen. Maar wanneer lezen echt een probleem wordt is het verstandig om een opticien of oogarts te bezoeken. Wanneer er geen sprake is van andere oogklachten, voldoet het om naar een gediplomeerde opticien te gaan.

Welke leesbril heb ik nodig?
Voor een leesbril heb je alleen een bril nodig met plus-glazen. De opticien meet je ogen op om de juiste sterkte van de glazen te bepalen. Wanneer je eenmaal een leesbril hebt en de sterkte van de glazen weet, kun je voordelig een extra leesbril aanschaffen bij een drogist of warenhuis. Een leesbril is namelijk een item dat je gemakkelijk verliest. Een leesbril draag je tenslotte niet de hele dag, maar alleen wanneer je leest. Het is daarom een verstandig idee om er een voor thuis, een voor onderweg en bijvoorbeeld een voor op je werk te kopen. Deze leesbrillen koop je al vanaf vijf euro.

Leesbril of multifocale bril?

Als je al een bril- of lenzen hebt om in de verte te kunnen zien, zijn er andere mogelijkheden om een leesbril aan te schaffen.

  • Je kunt je huidige bril vervangen door een bril met multifocale glazen. Deze glazen zijn zo geslepen dat er met het onderste gedeelte kan worden gelezen en met het bovenste gedeelte kun je in de verte zien. Het is dan een combinatie van plus- en minglazen.
  • Wanneer je contactlenzen draagt volstaat het om een leesbril te kopen. De contactlenzen kun je dan gewoon inhouden.
  • Het is ook mogelijk om multifocale lenzen aan te laten meten. Zij werken net als multifocale glazen. Dan heb je geen extra leesbril nodig.
  • Natuurlijk kun je ook naast je bril voor veraf, een extra leesbril aanschaffen. Dit heeft als nadeel dat je steeds van bril moet wisselen. Voor mensen die moeilijk kunnen wennen aan multifocale glazen is een aparte leesbril wel weer aan te raden.

Ogen Laseren 
Er is in veel gevallen ook de mogelijkheid om uw ogen te laten laseren. Lees hier alles over in onze ooglaser sectie.

Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.