supplementen

Medicijnen met bijwerkingen op de ogen

Dat medicijnen gepaard kunnen gaan met allerlei bijwerkingen, is niets nieuws. Veel tabletten kunnen bijvoorbeeld een uitwerking hebben op je maag en/of darmen, terwijl middelen op de huis vaak (kort) een branderig gevoel kunnen geven. Ook zijn er medicijnen die een uitwerking hebben op de ogen. Hieronder enkele voorbeelden van medicijnen die ook online verkrijgbaar zijn, die bijwerkingen op de ogen kunnen hebben.

Alfablokkers

Bij een vergrote prostaat kan nog wel eens een alfablokker worden voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen tijdens een operatie tegen staar zorgen voor Floppy Iris Syndrome. Doordat de pupil tijdens de operatie kleiner wordt, bemoeilijkt dit voor de chirurg het uitvoeren van zijn taak.

Antihistaminica

Er zijn allerlei antihistaminica verkrijgbaar. Het kan bijvoorbeeld gaan om middelen om een allergische reactie terug te dringen, brandend maagzuur tegen te gaan of zwaarlijvigheid te bestrijden. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen op de ogen hebben. Hoewel dit lang niet bij iedereen tot uiting zal komen, heeft iemand die deze medicijnen gebruikt een verhoogde kans op glaucoom.

Corticosteroïden

De bijwerkingen op de ogen van medicijnen die onder de corticosteroïden vallen, komen vooral voor bij langdurig gebruik. Langdurig gebruik kan bepaalde vormen van glaucoom en staar in de hand werken. Wie deze medicijnen langdurig moet slikken, wordt dan ook geadviseerd meermaals per jaar een bezoekje aan de oogarts te brengen voor onderzoek.

Malariapillen

Niet alle tegen malaria te nemen medicijnen hebben bijwerkingen op de ogen. Chloroquine, een middel dat overigens tegen meer dan alleen malaria gebruikt kan worden, kan verschillende problemen met zicht met zich meebrengen. Vooral bij langduriger gebruik zijn er vele verschillende bijwerkingen die je zicht kunnen verminderen of anderszins veranderen. Je kunt echter veel andere soorten malariapillen kopen die deze bijwerkingen niet hebben.

Wat kun je doen?

Om te beginnen is het slim als je medicijnen met bijwerkingen op de ogen gebruikt, om zelf – letterlijk – goed je ogen open te houden. Merk je iets vreemds aan je zicht of je ogen zelf? Raadpleeg de arts. Vraag ook preventief aan de arts wat je kunt doen. Hoewel we met grote zorg dit artikel hebben samengesteld, kun je dit namelijk niet als medisch advies zien. Daarvoor dient de arts. Mocht je online je medicijn kopen, overleg dan met de online arts over deze bijwerkingen of raadpleeg alsnog je eigen arts. Neem geen onnodige risico’s!

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Vragen na aanleiding van dit artikel?
Laat eenvoudig een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>