De meest voorkomende klachten bij gehoorschade

0

Naast complicaties aan het oog kan ook het gehoor schade oplopen. Bijvoorbeeld in de vorm van tinnitus, een zeer vervelende aandoening waarbij men constant een geluid hoort. In deze blog zullen we 3 veelvoorkomende symptomen van gehoorschade uitlichten. Hierdoor is het makkelijk inschatten of gehoorbescherming noodzakelijk is.

Gehoorschade

Als er sprake is van schade aan het gehoor dan kan dat verschillende oorzaken (en gevolgen) hebben. In de meeste gevallen is veelvuldige blootstelling aan harde geluiden de boosdoener. Ook kunnen ziekten of medicijnen de oorzaak zijn. In het geval van daadwerkelijke ‘’schade’’ aan het oor is dit niet te genezen. Toch zijn sommige gehoorklachten slechts tijdelijk.

Het bleek in een onderzoek uit 2010 dat destijds 42% van alle beroepsziekten te maken hadden met het gehoor. De meest voorkomende gehoorklachten zijn:

Oorsuizen (tinnitus)

Oorsuizen, internationaal beter bekend als tinnitus, is een veel voorkomende aandoening. Hierbij hoort men vrijwel constant een geluid dat er eigenlijk niet is. Dit is vaak geruis of een piep. Alhoewel dit eigenlijk altijd te horen is kan het bij lichtere vormen soms alleen in stilte waargenomen worden.

Veel van de mensen die op maat gemaakte gehoorbescherming dragen blijken dat te doen vanwege het risico op tinnitus.

Moeite hebben met intonaties

Het komt weleens voor dat men moeite krijgt met intonaties. Dit is dan vaak omdat de zogeheten frequentie analyse verstoord is. In sommige gevallen verschilt dit per oor. Hierdoor kan de persoon in kwestie moeite krijgen met inschatten waar een geluid vandaan komt.

Het volume van apparaten steeds harder zetten

Dit is eigenlijk niet echt een aandoening, maar een symptoom. Veel mensen met gehoorschade hebben niet door dat hun gehoor verminderd is.

Wel valt het op dat het volume van apparaten zoals de televisie of radio steeds harder worden gezet. Dit omdat bijvoorbeeld gesprekken in films op een lager volume niet meer te volgen zijn.

De oorzaak hiervan is dat de haarcellen die in het oor zitten een steeds sterkere prikkeling nodig hebben om het benodigde signaal aan de hersenen te kunnen blijven doorgeven. Dit omdat er in het verleden enkele haarcellen zijn afgestorven vanwege overbelasting. Deze ‘’overbelasting’’ houdt in dat men te lang aan lawaai is blootgesteld.

Als er sprake is van bovenstaande symptomen en aandoeningen is er vrijwel nooit een genezing mogelijk. Wel is het te voorkomen door ten alle tijden oordoppen te dragen. Met name de gehoorbescherming op maat is een aanrader.Lees hieronder ervaringen, bevindingen en vraagstukken van anderen

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers