Wat is astigmatisme

3

Astigmatisme is een vervelende oogaandoening, die vooral voorkomt als familiekwaal of bij mensen met verziendheid. Bij personen die lijden aan deze aandoening is het transparante hoornvlies aan de voorzijde van het oog ongelijk gevormd. Het wordt ook wel een kromme vorming genoemd, vanwege de gekromde uiteindes van het vliesje.

Door die vervelende kromming kan het oog niet alle stralen tegelijk bundelen. Als het ware worden de stralen gebroken, waardoor het netvlies achter in het oog, het beeld niet meer scherp kan stellen. Het gevolg is dat u wazig gaat zien bij astigmatisme. Uit onderzoek is gebleken dat deze oogaandoening vooral voorkomt in bepaalde genetische kringen. Het is dan ook goed mogelijk dat er bij u in de familie ook mensen lijden aan astigmatisme.

Oorzaken

Veel mensen vinden het belangrijk om de oorzaak van astigmatisme te achterhalen. Dit is echter geen makkelijke klus, er is nog geen directe oorzaak gevonden voor deze vervelende oogaandoening. Onderzoekers hebben wel kunnen aantonen dat astigmatisme in de meeste gevallen aangeboren is, dit suggereert dat er sprake is van een genetisch defect bij astigmatisme. Het is ook duidelijk dat astigmatisme erger kan worden bij veroudering. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen pas met klachten komen op oudere leeftijd, terwijl ze er al vanaf hun geboorte last van hebben.

In sommige gevallen is astigmatisme het gevolg van een ernstige verwonding aan het hoornvlies. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een operatie aan het oog of bij een ernstig ongeval. Er bestaat ook een zeldzame aandoening, keratoconus, die tot een extreme vorm van astigmatisme kan leiden. Keratoconus zorgt ervoor dat het hoornvlies langzaamaan verdunt, waardoor het netvlies minder scherpe beelden kan opvangen. In het geval van keratoconus is het mogelijk om de ogen te corrigeren met contactlenzen. Echter, in ernstige gevallen is dit niet meer mogelijk en zal er een operatie aan te pas moeten komen. Denk bijvoorbeeld aan een hoornvliestransplantatie of een collageen verknoping.

Symptomen

Astigmatisme beïnvloed het dagelijks leven enorm. Vooral het gezichtsvermogen wordt ontzettend aangetast door deze aandoening. Bij de volgende symptomen is het raadzaam om een (oog)arts raad te plegen. Deze kan vaststellen of er sprake is van astigmatisme.

 • Leesproblemen door het wazig zien van lettertjes, voelen dat het oog zich niet meer goed kan focussen.
 • Het is raadzaam om een oogarts of opticien een oogmeting te laten uitvoeren als u moeite heeft met het zien van dichtbij of veraf.
 • Bij moeite met het scherpstellen van het oog bij veraf en dichtbij.

De behandeling

Mensen die lijden aan astigmatisme zien dikwijls zeer wazig. De behandeling bestaat dan ook meestal uit contactlenzen, een bril of in het ergste geval een chirurgische ingreep. In de meeste gevallen kan astigmatisme worden gecorrigeerd, doormiddel van contactlenzen of speciale brilglazen. Een sterkere graad van astigmatisme is echter niet meer te verhelpen met de ‘standaard’ opticien middelen. Let op: geen enkele vorm van astigmatisme is te genezen met een bril of contactlenzen. Alleen het zicht van het oog wordt hiermee verbeterd, de aandoening blijft echter bestaan.Alleen door een chirurgische ingreep kan astigmatisme worden genezen.

Bij ernstige vormen is het niet meer mogelijk om het zicht te herstellen door brillen of contactlenzen. In dat geval is een chirurgische ingreep de enige oplossing. Bij deze operatie zal er een sneetje worden gemaakt in het hoornvlies, waarna het hoornvlies gevormd wordt tot het juiste formaat. De kromming wordt als het ware verwijderd. Daarnaast is het ook mogelijk om een speciale laserbehandeling te ondergaan, om zo het oog te corrigeren. In het gunstigste geval kan zo de sterkte van het oog verminderd worden.

Delen.

3 reacties

 1. Astigmatisme wordt meestal veroorzaakt door een onregelmatig gevormd hoornvlies. In plaats van het hoornvlies is er een symmetrisch ronde vorm (zoals een honkbal) lijkt het meer op een voetbal.
  Met één meridiaan is er aanzienlijk meer gebogen zijn dan de meridiaan loodrecht op het wordt gevormd.

  De steilste en platste meridianen van gaten met astigmatisme worden de belangrijkste meridianen genoemd.
  In sommige gevallen, wordt astigmatisme veroorzaakt door de vorm van de lens in het oog. Dit heet lenticulaire astigmatisme, om te onderscheiden van de meer gebruikelijke hoornvlies astigmatisme.

  Bijziend astigmatisme. Een of beide belangrijkste meridianen van het oog zijn bijziend. (Als beide meridianen bijziend zijn dan zijn ze in uiteenlopende mate bijziend.

  Hyperopic astigmatisme. Een of beide belangrijkste meridianen zijn vooruitziend.

  Gemengde astigmatisme: Één principaal meridiaan is bijziend, en de andere is vooruitziend.
  Astigmatisme is ook geclassificeerd als regelmatige of onregelmatige. In regelmatige astigmatisme zijn de belangrijkste meridianen 90 graden uit elkaar (loodrecht op elkaar). In onregelmatige astigmatisme zijn de belangrijkste meridianen niet loodrecht. Meeste astigmatisme is regelmatige hoornvlies astigmatisme, waardoor de voorzijde van het oog een voetbal vorm.

  Onregelmatige astigmatisme kan het gevolg zijn van een oog schade die is veroorzaakt littekens op het hoornvlies, van bepaalde soorten oogchirurgie of van keratoconus, een ziekte die veroorzaakt een geleidelijke verdunning van het hoornvlies.

  Hoe vaak komt astigmatisme voor?

  Astigmatisme treedt vaak vroeg op in het leven en het is dus belangrijk om een oogonderzoek te plannen voor uw kind om zicht problemen op school uit niet-gecorrigeerde astigmatisme te vermijden.

  In een recente studie van 2,523 Amerikaanse kinderen leeftijden 5 tot en met 17 jaar, meer dan 28 procent had astigmatisme van 1.0 dioptrie (D) of hoger.

  Ook waren er aanzienlijke verschillen in de prevalentie van astigmatisme gebaseerd op etniciteit. Aziatische en Spaanse kinderen had de hoogste prevalenties (33,6 en 36,9 procent, respectievelijk), gevolgd door blanken (26.4 procent) en Afro-Amerikanen (20,0%).

  In een andere studie van meer dan 11.000 lenzenvloeistof dragers in het Verenigd Koninkrijk (zowel kinderen als volwassenen), 47.4 procent had astigmatisme van 0,75 D of meer in ten minste één oog, en 24.1 procent had dit bedrag van astigmatisme in beide ogen. De prevalentie van bijziend astigmatisme (31,7%) was ongeveer het dubbele van hyperopic astigmatisme (15,7 procent).

  Astigmatisme Test

  Astigmatisme is met de dezelfde instrumenten en technieken die worden gebruikt voor de detectie van bijziendheid en verziendheid ontdekt tijdens een routine oogonderzoek.

  Uw oogarts kunt schatten hoeveel van astigmatisme hebt door een licht schijnt in uw oog terwijl handmatig de invoering van een serie van lenzen tussen het licht en uw oog. Deze test wordt retinoscopy genoemd.

  Hoewel veel oog artsen retinoscopy blijven uitvoeren, is deze handmatige procedure van het vervangen of aanvullen in vele oog zorg praktijken met geautomatiseerde instrumenten waarmee een sneller oriënterende proef voor astigmatisme.

 2. Al mijn hele leven heb ik aan beide ogen een cilindrische afwijking van 2.75. Ik draag vanaf mijn 5e een bril.
  Ik ben nu 59, en bij de laatste oogmeting werd geconstateerd dat de cilinder in mijn linkeroog geheel verdwenen is.
  De opticien stond voor een raadsel; had dit niet eerder gezien.
  Weet u wellicht waardoor een cilindrische afwijking spontaan kan verdwijnen?

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.