Bijziendheid (myopie)

0

Er wordt gesproken van myopie wanneer een persoon een voorwerp dat ver weg staat niet scherp kan zien. Deze persoon is wel in staat om nabije voorwerpen scherp te zien. Een ander woord voor myopie is bijziendheid. Wanneer een voorwerp een vergentie van 0 heeft is het voor een persoon met myopie niet mogelijk om dit object scherp te zien. Naar mate het voorwerp dichterbij komt zal de vergentie dalen tot een negatief getal. Op het moment dat het object gelijk is aan de graad van ametropie kan het voorwerp scherp worden waargenomen.

Wat is myopie?

Bijziendheid is een reactiefout in het oog wat wordt veroorzaakt door het optische systeem. De lens van het oog wordt afhankelijk van de afstand tot het voorwerp gespannen, zodat het voorwerp ten alle tijden scherp kan worden geprojecteerd op het netvlies. Wanneer men spreekt van een vermindert accommodatievermogen, doelt men op een oog dat te lang is of platter is. Dit resulteert in een afbeelding die te scherp wordt geprojecteerd aan de voorkant van het netvlies. Dit resulteert in een ooglengte die te lang is en een ooglens die te sterk is.

Myopie begint zich meestal te ontwikkelen in de leeftijdsperiode van 8 tot 12 jaar, dit proces wordt sterker tijdens de tienerjaren. Tijdens deze ontwikkelingen groeit het oog en daarmee ook de ooglengte. Hierdoor bevindt het brandpunt zich verder voor het netvlies. Wanneer personen met myopie volwassen zijn blijft de refractiefout veelal stabiel.

De sterke van zo een retractiefout kan worden gemeten door opticiens, optometristen en oogartsen. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in de dioptrie van de lenzen. Is de retractiefout hoger, dan moet het voorwerp dichterbij worden gehouden om deze scherp waar te kunnen nemen.

Oorzaken van myopie

De oorzaken van myopie zijn divers. In de laatste halve eeuw is er een enorme stijging te zien in het aantal personen met myopie. Volgens oogartsen komt dit door overmatig gebruik van ogen op korte afstanden, denk hierbij aan computergebruik en lezen. Volgens de oogarts William Bates is niet de lens de oorzaak van myopie, maar de vervorming van de oogbol. Deze vervorming komt tot stand door de oogspieren, de theorieën van Bates worden over het algemeen verworpen door wetenschappers.

Myopie is erfelijk bepaald, blijkt uit myopiestudies die wereldwijd zijn verricht. Deze studies identificeerden 26 genen die myopie beïnvloeden. De genen hebben diverse functies, zoals het faciliteren van signalen van de hersenen richting de ogen, opbouw van het bindweefsel en de ontwikkeling van het oog. Personen die meerdere genen dragen hebben 10 keer meer risico op myopie.

Naast de genetische factoren speelt ook de omgeving een relevante rol. Zo is er een groot verschil tussen kinderen die veel lezen en kinderen die buiten spelen. Deze factoren kunnen de erfelijke genen stimuleren en klachten verergeren. Daarnaast is te zien dat mensen met een hoger opleidingsniveau vaker bijziend zijn dan mensen met een lage opleiding.

Hoe moet ik omgaan met myopie?

Personen die last hebben van myopie kunnen een bril of contactlenzen nemen. Deze zorgen ervoor dat de stralen afwijken en vervolgens samen terugkomen op het netvlies. Hetzelfde kan bereikt worden wanneer men met een laser 4 tot 8 krasjes brandt in het hoornvlies, hierdoor wordt de lens minder bol. De laseroperatie neemt echter wel risico’s met zich mee, aangezien het nog niet duidelijk is wat er met de ogen gebeurt op langere termijn.

Wanneer het gaat om een grote refractiefout, kunnen gebruikelijke correctiemiddelen problemen veroorzaken. Zo zijn er hele dikke brillenglazen nodig en zijn de contactlenzen niet voor iedereen geschikt. Gelukkig zijn er dan nog chirurgische mogelijkheden. Zo kan er een iris clip geïmplementeerd worden zodat de lens een andere vorm krijgt. Daarnaast kan er gekozen worden voor een vervroegde staartoperatie, in dat geval wordt de lens vervangen door een kunstlens.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.