Wat is conjunctivitis

3

De medische term voor een ontstoken slijmvlies (of bindvlies) van het oog is conjunctivitis. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van een rood oog. Ons oogwit wordt door het slijmvlies (conjunctiva) bedekt. Het oogwit bevat heel veel dunne bloedvaatjes, welke bij irritatie kunnen opzetten. Hierdoor wordt het oog rood. We spreken van conjunctivitis bij een ontsteking aan het slijmvlies van het oog.

Conjunctivitis is de ook de meest voorkomende boosdoener bij symptomen van droge ogen. De naam stamt af van het conjunctiva, zoals het slijmvlies ook wel wordt genoemd. De naam staat dus simpelweg voor een ziekte aan het conjunctiva, oftewel het slijmvlies van het oog. Het conjunctiva dient als bescherming voor het oog. Zonder dit vliesje zal het oog snel infecties oplopen en in aanraking komen met irriterende stoffen.

Bij irritatie van het oog zetten de adertjes in het conjunctiva op, hierdoor ontstaat de ‘rode’ kleur bij het oogwit. De meest voorkomende oorzaak van de rode kleur van het oog zijn: virale infecties, bacteriële infecties of allergieën. Bij conjunctivitis is de buitenste laag van het oogbol aangetast, ook wel het bindweefsel genoemd.

Oorzaken

Conjunctivitis is een veelvoorkomende kwaal aan het oog. In de meeste gevallen is er sprake geweest van een bacteriële infectie of irritatie aan het oog, waardoor deze aandoening optrad. Ook een allergie of het zogenaamde ‘droge ogen’ syndroom kunnen een vorm van conjunctivitis veroorzaken.

Voor de juiste diagnose is het raadzaam om een huisarts of oogarts raad te plegen. Zij kunnen gemakkelijk onderscheidt maken tussen de verschillende vormen van conjunctivitis. Soms vinden zij het verstandig om een kweekje te maken van de afscheiding uit het oog. Dit doen zij door heel voorzichtig met een wattenstaafje over het oogvlies te wrijven. Zo kunnen zij vaststellen welke bacterie of virus bestreden moet worden.

Symptomen

Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten of het gaat om een vorm van conjunctivitis. In dat geval is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een huisarts of oogarts. In het onderstaande lijstje vindt u de meest voorkomende symptomen van Conjunctivitis. Als u één of meerdere verschijnselen ervaart is het aan te raden om hiermee naar een arts te gaan.

 • Bij een bacteriële infectie aan het conjunctivitis is er meestal sprake van een geelgroene afscheiding.
 • Irriterende stoffen aan het oog kunnen in eerste instantie zorgen voor een waterige, witte afscheiding. Vervolgens kan er ook een rood oog optreden.
 • Bij een allergie aan het conjunctiva is er sprake van een jeukend oog met een wisselend matige tot hevige roodheid. Daarnaast kan dit gepaard gaan met waterige, slijmerige afscheiding.
 • Bij virale infecties heeft u tevens ook last van andere klachten. Veelvoorkomend zijn keelpijn, verkoudheid, griep of een loopneus. In dat geval is er sprake van een hardnekkige virus, die het conjunctivitis aantast.

Diagnose van Conjunctivitis

De diagnose van conjunctivitis is gemakkelijk vast te stellen door een huisarts of oogarts. Zij kunnen simpelweg in het oog schijnen om vast te stellen of het gaat om een irritatie aan het bindvlies. De echte oorzaak is meestal een stuk moeilijker vast te stellen. Door het op kweek te zetten, kan de juiste oorzaak worden vastgesteld. Hierdoor kan het virus of de bacterie op de juiste manier worden bestreden. Dit doen zij door heel voorzichtig met een wattenstaafje over het slijmvlies te strijken. Zo kunnen zij wat van het afscheiding opvangen.

De behandeling

De behandeling van conjunctivitis is erg uiteenlopend, dit hangt ontzettend af van de oorzaak van het geïrriteerde oogvlies. In het onderstaande lijstje vindt u diverse behandelingssoorten bij conjunctivitis. Het is raadzaam om bij een vorm van conjunctivitis altijd eerst een oogarts of huisarts raad te plegen.

 • Als er sprake is van een bacteriële infectie wordt er meestal gebruik gemaakt van antibiotica. Dit zal meestal in de vorm van gel of druppels gebeuren, deze zal in het oog moeten worden gesmeerd.
 • Bij een allergische conjunctivitis is het allereerst raadzaam om na te gaan waardoor de allergie is ontstaan. Voor de huidige conjunctivitis krijgt de patiënt meestal speciale druppels voorgeschreven om de allergie tegen te gaan.
 • Bij een virale conjunctivitis hebben antibiotica geen enkel effect. Dan is het soms nodig om een ontstekingsremmende zalf aan te brengen op het oog.
 • Als er sprake is van droge ogen is het belangrijk dat deze weer vochtig worden gemaakt. Dit kan soms worden behandeld met zogenaamde kunsttranen, dat kan in de vorm van zalf, gel of druppels om de ogen te verzachten.

Delen.

3 reacties

  • Ja, dit kan zeker! De slijmvliezen van het oog kunnen net als de slijmvliezen van de neus en de longen allergisch reageren op bepaalde stoffen. Als ze in contact komen met een allergeen, (prikkelende stoffen) zoals stuifmeelkorrels van planten grassen en bomen. Dus het kan zeer goed zijn dat de allergenen van de huisstofmijt, katten en honden hier invloed op hebben. Door met deze allergenen in contact te komen start de allergische reactie. Als het goed is zakt deze allergische reactie als er geen contact meer is.

 1. Ik ben ten einde raad!! Mijn zoon is nu achtien, en loop nu al zeventien en een half jaar bij het ziekenhuis, en er is nog steeds niets gevonden voor zijn ogen. Hij heeft op de kleuter school, lagere school en voortgezet onderwijs al zoveel verzuim gehad, maar altijd wel wwer zijn diploma gehaald.
  Maar nu gaat alles er wel onder leiden, zijn school zijn staige adres, hij gaat nooit is uit want zodra hij buiten komt begint het weer, hij is voor alles en nog wat allergische, heeft astma en eczeem.
  Af en toe heeft hij periodes, dat hij dingen zegt dat de tranen in mijn
  ogen springen, b.v steek mijn ogen er maar uit, of ik kan beter dood zijn, mam zonden al van al die tijd die je al jaren naar het zieken
  huis bent geweest iedere week maar weer, en dan zeg ik, ik zou het
  zo weer voor jou doen, maar vonden ze nu maar wat dat is gaat
  helpen, want een sociaal leven heeft hij niet.

  hij heeft alle druppels en pillen en drankjes en zalfjes, zelf druppels voor honden ogen gehad pfff om moedeloos van te worden.

  Ik heb nog 1 optie gevonden immunoloog, gaat ook weer 3 tot 5 jaar duren, en kun je maar voor twee dingen tegelijk worden behandeld!
  Zijn er mensen die ook iemand kennen met z’on extreme oog allergie?
  Of een middeltje weten wat helpt als die er nog zijn !
  gr kathleen 🙁

  Dat is erg frustrerend als moeder zijnde, maar ook voor hem !
  ik schrijf dit met tranen in mijn ogen,
  is er dan niemand die hem kan helpen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.