Droge ogen

6

Droge ogen zijn een veelvoorkomende kwaal bij mensen. U bent dan ook zeker niet alleen met deze vervelende aandoening! Maar wanneer heeft u last van droge ogen? We spreken van droge ogen als het hoornvlies en de oogleden te weinig vocht produceren. Hierdoor kan het oog zichzelf niet meer goed reinigen en krijgt u last van een branderig en stekend gevoel. Daarnaast zwelt het wit van het oog op en krijgt het een rode kleur.

Droge ogen ontstaan doordat er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt. In de meeste gevallen komt het voor aan beide ogen. Vooral mensen op middelbare leeftijd hebben er veelvuldig last van. Het is ook mogelijk dat u juist enorm veel last heeft van tranende ogen, maar toch over droge ogen beschikt. In dat geval is de samenstelling van uw tranen niet juist en zullen deze het oog niet kunnen schoonhouden.

Oorzaken

Er is een uitgebreid scala aan oorzaken bekend voor droge ogen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen last hebben van deze vervelende aandoening. Droge ogen kunnen door zowel lichamelijke oorzaken ontstaan, maar ook door invloeden van buitenaf. In het onderstaande lijstje vindt u de meest voorkomende boosdoeners van droge ogen.

 • Een verstopping van de traanklieren
 • Er is sprake van een hormonale verandering (menopauze, overgang)
 • Onvoldoende traanproductie
 • Beschadigingen aan de ogen
 • Diverse oogaandoeningen
 • Te weinig knipperen met de ogen
 • Andere contactlenzen
 • Allergieën
 • Droge lucht
 • Airconditioning
 • Langdurig lezen
 • Het gebruik van medicijnen

Symptomen

Er zijn meerdere symptomen bekend als we spreken over droge ogen. Dit hangt vooral samen met het uitgebreide scala aan oorzaken van deze vervelende aandoening. Het meest voorkomende symptoom is het geïrriteerde gevoel aan het oog. Dit wordt door de meeste mensen beschreven alsof er ‘zand’ in de ogen is gestrooid. Ook kan het aanvoelen als een krassend gevoel in het oog. Daarnaast kunnen de ogen extreem gaan jeuken of een extreme vorm van traanproductie gaan vertonen, ondanks dat de ogen droog blijven. Mensen met droge ogen ervaren hier vooral veel problemen mee tijdens het intensief gebruiken van de ogen, bijvoorbeeld bij het kijken van televisie, breien of langdurig lezen.

Diagnose

Het is raadzaam om met klachten van droge ogen naar een huisarts of oogarts te gaan. Droge ogen kunnen namelijk op langer termijn schadelijk zijn voor de ogen, ze worden immers niet meer op de juiste manier beschermd. Een huisarts zal al snel verschillende soorten oogdruppels voorschrijven om de ogen vochtig te houden. Deze oogdruppels werken als een soort kunsttranen. In het geval van een allergische reactie is het belangrijk om allereerst na te gaan waar deze vandaan komt. De huisarts kan hier eventueel verschillende testen voor uitvoeren. Zo kunt u deze stoffen vermijden om zo de droge ogen tegen te gaan.

Behandeling

Voor de behandeling van droge ogen is het allereerst belangrijk om na te gaan wat de oorzaak hiervan is. In sommige gevallen is deze oorzaak niet weg te nemen, denk bijvoorbeeld aan ouderdom. Dan zijn kunsttranen de enige oplossing. Echter, soms ontstaan droge ogen door invloeden van buitenaf of door een allergische reactie.

In dat geval kunt u deze bepaalde stoffen vermijden om zo droge ogen te minimaliseren. Ventileer uw woning bijvoorbeeld regelmatig en houdt de luchtvochtigheid van uw huis in de gaten. Probeer vooral zo gezond mogelijk te leven: zorg voor voldoende slaap, eet en drink gezond, lees of computer niet te lang en luister naar de signalen van uw lichaam. Ook is het aan te raden om te letten op uw knippergewoontes. Knippert u erg vaak? Probeer dit dan te minderen of knipper juist meer dan u gewend bent. Grote kans dat u snel verschil merkt aan uw droge ogen!

Delen.

6 reacties

 1. Ik ben 18 jaar en heb al ruim 5 maanden droge ogen. Nu is mijn vraag of dit heel mijn leven blijft. En of er ook mogelijkheden zijn om hier snel vanaf te komen. Ik ondervindt hier namelijk veel last van. Vooral naarmate de dag vordert. Alvast bedankt

  • Dat hangt helemaal van de oorzaak af. Sommige aandoening zijn chronisch (Macula Degeneratie, Blefaritis), maar velen ook niet.
   Door het stellen van de juiste diagnose kun je hier achter komen. Dit is echter wel heel lastig zijn. Ik heb vroegen vele malen de oogarts moeten bezoeken om tot een diagnose te komen. Veel konden geen duidelijke oorzaak aanwijzen.

   Chronisch of niet, klachten van droge ogen zijn in mijn opinie vrij goed in te perken door de juiste maatregelen te nemen.

 2. Ik heb al voor langere tijd last van droge ogen. Soms voelt het alsof ik 100x moet knipperen voordat er een beetje vocht in komt. Soms lijkt het ook wel alsof er lucht in geblazen wordt. Ik krijg dan een heel branderig en pijnlijk gevoel.
  Vanaf mijn 15e draag ik al een bril en sinds 2 jaar draag ik lenzen.
  Ben twee maanden terug voor controle bij de opticien gweest, die zei dat het rechteroog een lichte oog ontsteking had.
  Gisteren zei de opticien dat er niks meer te zien was in het oog. Heeft iemand een idee wat het precies kan zijn. Kan het te maken hebben met het feit dat mijn ogen minder vocht aanmaken?

 3. Bert Schagen on

  Ik ben 59 jaar en heb sinds jaren last van extreem droge ogen.
  Het is bij mij chronisch (Blefraritis) geconstateerd .
  Ik loop al enige jaren bij Low vision O.O.G. Amsterdam nu Optolia Amstelveen geheten..
  Ik heb hier een Kappenbril aangemeten gekregen.
  Ook heb ik toenemende lichtschuwheid gekregen.
  Hiervoor heb ik een lichtafsluitende Kappenbril met filterglazen aangemeten gekregen..
  Sinds kort heb ik te horen gekregen dat ik binnen de Kappenbril moet dragen en –
  dat ik buiten de rest van mijn leven de Kappenfilterbril blijvend moet blijven dragen.
  Dit alles aangemeten door Mevr. Tyra Lunze eigenaresse van Optolia in Amstelveen.
  Ik heb mij hierbij neergelegd , verder zalf en druppel ik mijn ogen trouw 2 keer per dag.

  • Paul Arlequeeuw on

   Sedert geruime tijd (maanden) word ik ’s nachts wakker met zeer hevige pijn in beide ogen,reeds vele keren bij verschillende oogartsen en specialisten langs geweest, altijd zelfde resultaat: blefaritis. Nu doe ik alles wat de dokters mij aanraden ttz,warm houden ,druppelen enz.,NIKS helpt,elke nacht het gevoel van”zand”in de beide ogen:extreem pijnlijk, verschrikkelijke pijn.volgens een van de dokters is het oog een van de meest bezenuwde organen in ons lijf, maar met die theorie kan ik niet veel. De vraag is hoe geraak ik er vanaf? Hopelijk is er een lichtje aan de horizon.dank bij voorbaat.

 4. A L M van der Zandt on

  Mijn oog is na de gescheurde netvlies en hulp en operatie radboud en laseren niet meer goed gekomen ik moet nu 6x perdag druppelen maar ik heb er een slescht hart bij

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.