Herpes simplex

0

Het Herpes Simplex virus kan infecties veroorzaken in de slijmvliezen, de huiden en de zenuwen. Er zijn twee verschillende soorten van het Herpes Simplex Virus (HSV.)

Type 1 Dit is de meest voorkomende soort die verantwoordelijk is voor de Herpes Simplex oogontsteking en de bij iedereen bekende koortslip. De meest voorkomende Herpes Simplex oogontsteking wordt veroorzaakt door HSV type 1. Dit is een terugkerende ontsteking van het hoornvlies wat het voorste heldere deel van het oog is. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen ernstig laten afnemen. Het HSV type die verantwoordelijk is voor de infectie kent een aantal subtypen. Hierdoor is het mogelijk dat de ernst van de ontsteking variëren. De reactie op de behandeling kan ook voor elke persoon verschillend zijn.

Type 2Dit type is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt (zelden) een ontsteking in het bovenlichaam. Het is belangrijk te weten dat het Herpes Simplex Virus vaak al vanaf de kinderjaren in het lichaam verblijft.

Verschijnselen

De ziekte begint vindt zijn oorsprong meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd en gevoelig voor licht (fotofobie).
OnderzoekHet is meestal niet mogelijk om bij het eerste onderzoek vast te stellen wat de exacte oorzaak is, daarvoor is verder onderzoek benodigd. Dit onderzoek kan uit bloedonderzoek en röntgenfoto’s bestaan. Soms wordt ook oogvocht onderzocht. Dit wordt onder plaatselijke verdoving met een kleine naald uit het oog gehaald. Bij kinderen gebeurd dit altijd onder narcose. Na de ingreep wordt er oogverband aangebracht.

Het beloop

Het is mogelijk dat de ontsteking dieper in het hoornvlies dringt en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaakt. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die niet eenvoudig te genezen zijn.
De ontsteking treedt meestal maar in een oog op. Een verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk. Wanneer mensen met een slechte afweer (zoals aidspatiënten of na een orgaantransplantatie) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter maar zelden.

Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft dan in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip. Een op de vier patiënten met een hoornvlies ontsteking krijgt echter binnen twee jaar opnieuw een ontsteking ten gevolge van Herpes Simplex.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking, Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm va oogzalf. Indien er troebelingen in het hoornvlies optreden als reactie op de ontsteking dan kunnen ontstekingsremmende oogdruppels (corticosteroïden) gebruikt worden om deze reactie van het lichaam af te remmen en het hoornvlies helder te krijgen. Als de oogontsteking heel heftig is of als deze steeds terug komt kan besloten worden om voor langere tijd (1-2 jaar) tabletten voor te schrijven. Hierdoor zou de kans op een recidief en blijvende schade afnemen. Het is van groot belang er goed voor te waken dat het virus zich niet vermeerdert. Wanneer er sprake is van ernstige littekenvorming en het gezichtsvermogen ernstig verminderd kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.

Controle

Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.