Wat is kleurenblindheid precies

1

Kleurenblindheid is een oogaandoening waarbij een persoon niet in staat is om bepaalde kleuren of tinten van kleuren te onderscheiden. Kleurenblindheid betekent niet dat een persoon alleen in zwart-wit kan zien. Een persoon met kleurenblindheid is in staat om verschillende kleuren te zien, maar bepaalde kleuren kunnen niet worden gezien als gevolg van tekortkomingen in de ogen.

 

Kleurenblindheid is een erfelijke aandoening, maar kan ook worden veroorzaakt door oogziekten, beschadiging van het netvlies of macula. Ook kan bij veroudering of wanneer de lens wordt verduisterd bij staar kleurenblindheid optreden.

Hoewel er geen absolute behandeling voor erfelijke kleurenblindheid is zijn er wel methoden, technieken en speciale brillen die kunnen helpen mensen met kleurenblindheid een verschil tussen verschillende kleuren te laten zien, de persoon ziet de kleur dan niet echt. Als je extreme moeite hebt met het onderscheiden van de nummers in een van de onderstaande foto’s of niet in staat bent om ze te zien, dan kunt u een bepaalde mate van kleurenblindheid hebben.


*zie antwoorden onder aan de pagina

Het netvlies bevat staafjes en kegeltjes die ons helpen om objecten in verschillende kleuren en verschillende mate van helderheid te zien. De kegels zijn fotoreceptoren die ons in staat om onderscheid te maken tussen de vele kleuren en verschillende tinten van deze kleuren. De kegels bevatten lichtgevoelige pigmenten die specifiek tot het bereik van bereik van golflengten. Er zijn drie verschillende types kegeltjes met een gevoelig korte golflengten of de kleur blauw, een gevoelig medium golflengten of de kleur groen, en andere gevoelige hogere golflengten of de kleur rood.

Wanneer er gebreken in de kegels, ofwel tijdens de geboorte of verworven via andere manieren, de kegels niet in staat zijn de specifieke golflengten te onderscheiden en dus dat kleurbereik anders gezien. Het missen van de kegels die verantwoordelijk is voor groene en rode tinten kan ook invloed hebben op de gevoeligheid voor helderheid. Kleurenblindheid is erfelijk en dus is het meestal overgedragen bij de geboorte. Als we ouder de gevoeligheid vermindert en ook maar meestal niet in grote mate. Schade aan het netvlies van oogziekten of beschadiging kan ook leiden tot kleurenblindheid.

Soorten Kleurenblindheid

Afwijkende Trichromacy – A mild verschuiving in de gevoeligheid van pigmenten van de kegels

Protanomaly – tinten van rood worden weergegeven zwakkere in de diepte en helderheid
Deuteranomaly – tinten van groen lijken zwakker
Tritanomaly – zeer zeldzame geval dat de kleuren blauw verschijnen zwakkere
Dichromacy – Groot tekort of ontbreken geheel een van de kegels

Protanopia – tinten rood zijn sterk verminderd, indien aanwezig op alle, in de diepte en helderheid
Deuteranopia – tinten groen zijn sterk verminderd, indien aanwezig op alle, in de diepte en helderheid
Tritanopia – zeer zeldzame geval dat tinten van blauw sterk worden, indien aanwezig op alle, verminderd in de diepte en helderheid

Kleurenblindheid Test

Er zijn een paar methoden voor Kleurenblindheid testen. De meest gebruikte is de Ishihara-platen test. Deze test bestaat uit platen die een cirkel gevuld met bubbels in de kleuren van de kleuren te testen bevatten. In deze kring ontstaat bepaalde nummers die mensen met bepaalde kleur deficiëntie niet kunnen onderscheiden. Een voorbeeld is de bovenstaande foto’s geplaatst in de soorten van kleurenblindheid sectie. Om een kleurenblindheid test en krijg een kleurenschema van verschillende kleur-deficiëntie, kunt u terecht op http;

*Nummer boven: 3, nummer onder: 74

Delen.

1 reactie

  1. Tot mijn 18e heb ik nooit iets van mij kleurenblindheid last van kleurenblindheid. Echter loop ik nu wel tegen het feit aan dat ik de test om militair of agent te worden, een jongensdroom, die ik niet kan verwezenlijken.

    Via de website van enchroma heb ik de test gedaan en volgens hun heb ik 90% kans dat de bril voor mij werkt. Voordat ik de bril ga aanschaffen was ik benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft. Het is namelijk een behoorlijk bedrag voor de bril.

    Wat wil ik met mijn test bereiken:
    – Er achter komen of ik er de kleurenblindheidstest mee kan halen.
    – Er achter komen of deze bril zo’n revolutionair verschil maakt dat ik hem ook in het dagelijks leven zou gaan dragen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.