Ooginfecties

0

Bij ooginfecties is er sprake van een bacteriële of virale infectie aan het buitenste laagje weefsel direct rond het oog. Ondanks dat een ooginfectie erg onschuldig kan zijn, hoeft dit niet! Ooginfecties kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw zicht, dit kan troebel of wazig worden. U kunt zelfs van sterkte veranderen door een hevige ooginfectie. Het is dan ook raadzaam om bij een ernstige ooginfectie een huisarts of oogarts raad te plegen. Zij kunnen u eventueel medicijnen voorschrijven om de infectie tegen te gaan.

Daarnaast kunnen zij de oorzaak van de infectie achterhalen om zo tevens de bacteriële of virale infectie te bestrijden. Hierdoor slaan zij als het ware twee vliegen in één klap. Als er sprake is van een infectie aan het hoornvlies, het heldere venster over het oog, is het van groot belang om snel aan de bel te trekken. Het hoornvlies is zeer belangrijk bij de visie van uw zicht en kan door een infectie zeer snel verslechteren!

Oorzaken

Ooginfecties kennen diverse oorzaken, waardoor u er hoogstwaarschijnlijk minstens één keer in uw leven mee te maken krijgt. Het is dan ook één van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog. Ooginfecties kennen lichamelijke oorzaken en oorzaken van buitenaf.

Mensen die gebruik maken van contactlenzen hebben een aanzienlijk verhoogd risico op ooginfecties. Dit heeft vooral te maken met hygiënische redenen: de lenzen zijn moeilijk schoon te houden en worden vaak te lang achter elkaar gedragen. Hierdoor ontstaat er al snel een infectie. Het kan ook zijn dat u overgevoelig bent voor een bepaald soort lens, in dat geval kan een opticien een speciale contactlens voor u creëren om zo uw gevoelige oog rust te gunnen.

Ook bij een slechte weerstand zijn de ogen sneller geïnfecteerd. Virale en bacteriële infecties grijpen al snel hun kans als ze iemand zien met een slechte weerstand. Grote kans dat u tijdens een griepje of verkoudheid tevens last krijgt van een ooginfectie. Het nadeel van een ooginfectie is dat deze zeer besmettelijk is. Hierdoor kunt u binnen enkele uren last hebben van ooginfecties aan beide ogen.

Symptomen

De symptomen van ooginfecties zijn erg uiteenlopend en verschillen per persoon. De meeste symptomen omvatten een jeukend en branderig gevoel, scheuren of afscheiding aan het oog. Deze symptomen kunnen bij een virale infectie één tot twee weken stand houden. Als ze langer aanhouden is het raadzaam om (opnieuw) een arts raad te plegen voor (zwaardere) medicijnen.

Kenmerkend voor ooginfecties is dat de symptomen erg snel op komen zetten, u kunt binnen een uur plotseling last krijgen van een rood en opgezwollen oog. Ooginfecties beginnen vaak in één oog, maar kunnen gemakkelijk het andere oog infecteren. De symptomen van een bacteriële infectie moeten worden bestreden doormiddel van een sterke antibioticakuur. Onderstaande symptomen worden vaak genoemd bij ooginfecties:

  • Branderig of jeukend gevoel aan de oogleden
  • Korstvorming aan de randen van het oog, vooral in de ochtenden
  • Afscheiding uit de ogen, gepaard met veel pijn
  • Verhoogde traanproductie en overgevoeligheid voor licht
  • Zwelling van de oogleden en de huid rondom de ogen.

In sommige gevallen gaat het om veel ernstigere symptomen en raden wij aan om direct een ziekenhuis of noodarts raad te plegen. Hiermee bedoelen wij één van de volgende symptomen:

  • Ernstige hoofdpijn in combinatie van een ooginfectie
  • Een ernstige stijve nek
  • Uitpuilende ogen
  • Extreem hoge koorts (hoger dan 39,5)
  • Ademhalingsproblemen, zoals een piepende ademhaling, kortademigheid, verstikking of het onvermogen om adem te halen.
  • Plotselinge zwelling van het gezicht, tong en de lippen.

Behandeling

Virale ooginfecties en lichte bacteriële infecties lossen vaak op uit zich zelf. De behandelmethodes hangen af van het ziektebeeld en de ernst van de ooginfecties. Bij zware bacteriële ooginfecties wordt vaak antibiotica voorgeschreven.

In veel gevallen kan zelfzorgmiddelen de ooginfectie echter al aanzienlijk verbeteren, denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende medicijnen. Of het toepassen van een vochtig kompres om de oogleden van korstvorming te ontzien. Ook kunnen bepaalde oogdruppels of zogenaamde kunsttranen helpen bij ooginfecties.

Delen.

Laat uw reactie achter en help andere bezoekers

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.